Bir Sığınak Olarak 1000Kitap
#299772782 Kitabı okuyanlar bilir; bu cümleyi kuran karakter dünyadan izole, kapalı bir yerde yaşıyor ve dışarıyla kurabildiği tek sağlıklı bağlantı ona gelen mektuplar. Bu cümlede durakladım ve uzun zamandır gözlemlediğim 1000kitap ortamını düşündüm. Burada kabaca iki tayfa var. Bir tarafta genç, eğlence arayan, kitapla pek derdi olmayan, platformu bir nevi sosyal medya gibi kullanan, bazen de trollerle ortamı sulandıran bir kitle. Diğer yanda ise burayı asıl var oluş sebebi olan kitaplar için kullanan, kendi halinde ve bu ilk gruba ciddi tepki gösteren tayfa. Şimdiye kadar bu tepkili gruba ben de pek ses etmedim. İsteyen istediği gibi kullansın, herkesin kendi tercihi deyip geçiyordum. Ama Murakami'nin o cümlesi taşları yerine oturttuğunda meseleyi daha iyi kavradım. Kitaplarla bu kadar derin bağ kuran o kitle, tıpkı romandaki karakter gibi aslında kendi hayatlarında bir nevi yalnızlık veya yalıtılmışlık içindeler. Belki gerçek dünyayla aralarına koydukları bir mesafe var ve 1000kitap, onların o dünyayla kurduğu en güvenli bağ. Onların dışarıdan aldıkları "mektup" burası. Haliyle, o eğlence arayan kalabalık bu alanı kendi geyikleriyle sulandırdığında, sadece bir web sitesinin kalitesi düşmüyor; o izole insanların sığındığı, belki de nefes aldığı o tek güvenli alan işgal ediliyor. O gösterdikleri sert tepkinin, bazen orantısız görünen o öfkenin altında yatan şey aslında bu sığınağın bozulmasına duydukları haklı kaygı. Dünyayla kurdukları o ince bağın zedelenmesinden korkuyorlar. Ortada çözülmesi gereken bir problem ya da benim sunacağım bir reçete yok. Sadece o öfkeli tayfayı artık çok daha iyi anladığımı söylemek istedim. İmkansızın Şarkısı - Haruki Murakami
5 +1'leme
19,2bin Gösterim
👏👏👏 Çok güzel tespit gerçekten ama kişisel fikrim bu yazdıklarınıza ek olarak kitaplara değer veren birisi olarak bu platformu dijital kütüphane olarakta görmekteyim okuduklarımı hoşuma giden alıntıları yada kitap incelemelerimi tekrar o kitaba dönmem gerekirse hemen erişebilirim paylaşabilirim diye kullanıyorum
Kutluyorum yürekten… çok güzel anlatmışsınız. Kesinlikle katılıyorum. Platformun bu kadar basitleşmesinin tek sebebi bence kişilerin hesaplarını telefon numaraları ile onaylamamış olmaları. Zira onaylanmadığı için çoğu kişi açtığı hesapla insanlara sataşıp, laf vurup veya hakaret edip yaptırım uygulanamayacak sanmaları… lakin burdan da belirtmek isterim ki; avukat eşliğinde çok güzel tespit edilip tazminat cezası ile baş başa kalabilirler. Hala fakelerle buralardaysa sayemde hakaret ve tacizden sağlam tazminat ödeyen iki kullanıcı var, referansımdır. Amacı dışında kullananlar umarım yorumuma denk gelir… kalın sağlıcakla 🙏☺️
Ben de tepkileri anlamıyor ve herkesin kendi özgürlük alanını zaten yaratabileceğini düşünüyordum ama düzgün ifade edemiyordum. Müthiş anlatmışsınız. Kaleminize sağlık.
Kaleminize sağlık 👏
Kitap okuyor gibi görünüp, hatta çok kaliteli incelemeler yazıp, çok başka hesapların peşinde olan kullanıcılar da var ilgi itibar gelsin de isterse en ucuz en basit insanlardan gelsin diyen de var, o yüzden bu ortama çok anlam yüklememek lazım, bir defter gibi görmek ötesini umursamamak lazım. Şunu da eklemek isterim platformun kişisel bilgiler konusundaki yüzeyselliği de burayı çekici hale getiriyor, o yüzden her ne kadar kitap okuyanların sığınağı desek de onlardan ziyade başına çok dert açmadan avlanan avcıların mekânı.
Yedi senenin ilk senelerinde o tepkileri verenlerden birisi de bendim. 1000Kitap yönetimine site için bir çok öneri sürerken, "hahihooo" larında önüne geçilmesi icin elestiriler de yaptım. Sonr iki senelik bir ara verdim. Geldiğimde ise doatlardan neredeyse hicbirini göremedim. çekip gitmişler benim gibi. Muhtemelen benim geldiğim gibi gelip pisman olup tekrar gitmişler, olmalı. Bende artık üstelemiyorum. Kitabımı okuyor, bazen nazım geçecek okurların iletilerine bir iki yorum bırakıp odama çekiliyor, bazen bir şeyler karalıyor ve kendime saklıyorum, burada da paylaşmıyorum. Popüler ve denklemsiz bir mekana da bir şey katmak; hatta bandı biraz genişletelim kitap çikartıpta şu insanlara hicbir şey vermek istemiyorum fijrine kapılarak arsivimin tozlu raflarına birkacyazı, düşünce.... bırakarak dosyalarımı deyim yerindeyse kilitliyorum . Zarif bir dille yazmış olduğun eleştirini beğendim. Yüreğine saglik . İyi bayramlar
Kaleminize ve bu zarif farkındalığınıza sağlık. Murakami’nin o 'mektup' metaforunu alıp, dijital bir topluluğun nabzına bu kadar maharetle yerleştirmeniz çok değerli.