Stefan Zweig Seçmeleri
2026 4. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2026 15:25
Öncelikle okuduğum bir öykü seçkisi olduğu için küçük küçük de olsa öykülerden bahsetmek istiyorum. Bahsedemeyeceğim kadar kısa iki öyküsü daha mevcut. Genel olarak ayrıntılı ama sizi sıkmayan betimlemelerle ayrıntılı işlenmiş karakterlerin yaşamlarına tanık oluyoruz. Bir Kadının Yaşamından 24 Saat kalbinin sesine kapılıp neredeyse tüm hayatını alt üst etmek üzere olan bir kadının hikayesi. Yaşadıklarından dolayı duyduğu pişmanlığa tanık oluyoruz. Ama bir yerde de aklından geçenleri yapmaya cesaret edemeseydi de yaşayacağı keşke tüm hayatı boyunca aklından hiç çıkmazdı diye düşünüyorum. Akıcı, kısa, okurken sayfaların elinizden kaymasına sebep olacak tatlı bir hikaye. Kitapçı Mendel Savaş hikayelerini oldum olası sevmem. Savaşın insanlara yaptıklarını okumak da aynı derecede tatsız. Jakob Mendel, “kitaplar akeminin gizemli mihrabı", "belleğini bir klavye gibi harekete geçiren (..) sesli ansiklopedi, ayaklı katalog", "kitaplar aleminin dahi ve bilinmeyen ustası” olarak tanımlanmış Stefan Zweig tarafından. İnsanın anlamlandıramadığı, farklı gelen şeyleri nasıl bir çırpıda yok ettiği yeni bir bilgi değil, yine de okurken sinirleniyorum. Mendel’in hikayesi 20-30 sayfada sizi içine alıcak, içinizi kıpır kıpır yapacak türden. Yine de hayatın korkunçluğundan bihaber masumların başına gelen kötü şeyleri okumak istemiyorum. Kızıl Taşradan gelen hayata yabancı bir öğrencinin büyükşehire uyum sağlayamayışı ile ilgili. Hayatın ve kendi anlamını ararken kimi zaman kayboluyor.
Bir Kadının Yaşamından 24 SaatStefan Zweig · Koridor Yayıncılık · 2016151,1bin okunma