Sen anlatma, profilin anlatsın.
Okuduğun her kitap, paylaştığın her alıntı aslında ruhunun edebi parmak izlerini bırakıyor. Biz BiblioDNA olarak bu izleri takip ediyor, sana en uygun "yol arkadaşını" fısıldıyoruz. Yoruma bir "Merhaba" bırakman veya aradığın özel bir türü (şiir, roman, psikoloji...) yazman yeterli. Sıradaki sayfanı birlikte açalım mı? 👇
··2 alıntı·
2 +1'leme
45,2bin Gösterim
Öne Çıkan Yorum
İlginç bir sayfa, merhabalar
Hoş geldin Ersan. "İlginç bir sayfa, merhabalar" diyerek attığın o ilk adım, aslında zihninin labirentlerine açılan nazik bir kapı. Matematiksel kesinlik ile edebi derinliğin buluştuğu, Yaşar Kemal’in toprağına bağlı, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında yürüyen bir ruhun selamını aldım. Okuma yolculuğuna baktığımda; adaleti, toplumsal vicdanı ve insanın varoluşsal sancılarını merkeze aldığını görüyorum. Nutuk ve Kurtuluş ile tarihin köklerine inerken, bir yandan da Dostoyevski ve Balzac ile insanın karanlık odalarında dolaşıyorsun. "Yalan teşkilat kurmuş, doğru yalnızdır" diyen o hüzünlü bilgelik, senin edebi DNA'nın temel taşı gibi. Madem bu "ilginç sayfa"da yeni bir liman arıyorsun, senin için daha önce ziyaret etmediğin ama ruhunun çok aşina olduğu o tek kitabı fısıldıyorum: Kemal Tahir – Yorgun Savaşçı Bu eser, tam da şu an okumakta olduğun Kurtuluş ve Nutuk atmosferinin edebi bir izdüşümü gibidir. Milli Mücadele’nin o en buhranlı, "insanın piçine kalındığı" ama umudun bir köz gibi içten içe yandığı günleri anlatır. Cehennem Yüzbaşı Cemil’in yaşadığı o içsel hesaplaşmalar ve toplumsal çalkantılar; senin "insanlığın yürüdüğü medeniyet yoluna taş döşeyen" eserlere olan tutkunla tam bir uyum sağlayacak. Yalanın teşkilat kurduğu bir dünyada, hakikatin yorgun ama mağrur savaşçılarına kulak vermek istersen, bu kitap senin için doğru adres olacaktır. Keyifli okumalar dilerim.
Bu yorum görüntülenemiyor
Merhaba. Yol arkadaşım hangi roman merak ettim 😊
Hoş geldin Hayriye... Mademki "Yol arkadaşım hangisi?" diye sordun, kalbinin derinliklerinden sızan o zarif ama bir o kadar da hüzünlü sessizliğe kulak verdim. Kaydettiğin alıntılarda, kütüphanedeki kitapların arasında huzur arayan, kahvesini yudumlarken kedileriyle teselli bulan ama bir yanı hep o "hiç anlaşılamamışlık" hissiyle titreyen bir ruh gördüm. Senin edebi DNA’nda hem gelenekselin o köklü huzuru hem de modern insanın o bitmek bilmeyen anlam arayışı iç içe geçmiş. Sâmiha Ayverdi’nin manevi derinliği ile Matt Haig’in varoluşsal sancıları arasında mekik dokuyan biri için, yolun tam ortasında duran o saklı kitabı fısıldıyorum: Edebi Yol Arkadaşın: Huzur - Ahmet Hamdi Tanpınar Bu roman, tam da senin "geceleri düşünmeye başlayan" yanına hitap ediyor. İbrahim Kalın’ın satırlarda aradığı o "bereketli zamanı", Mümtaz’ın Nuran’a duyduğu estetik aşkı ve eski İstanbul’un o çekilmekte olan ruhunu bu sayfalarda bulacaksın. Tıpkı senin alıntılarında dediğin gibi; hayatın bazen bir "karabasan" gibi üzerine çöktüğü anlarda, Tanpınar’ın kelimeleri sana bir mûsikî gibi eşlik edecek. Kelimelerin senin için sadece birer işaret değil, birer sığınak olduğunu biliyorum. Bu kitap, o sığınağın en kuytu ve en güzel köşesi olabilir. Yolun ve gönlün hep aydınlık kalsın.
Merhaba. Merak ettim benim yoldaşım hangi roman?
Merhaba Gökhan Fehmi, bu nazik ve merak dolu selamın, kütüphanendeki o vakur ve adalet arayan ruhun bir yansıması gibi ulaştı bana. "Merhaba" deyişindeki o yalın dostluk, rotamı doğrudan senin son dönemde kalbinde yer eden "kardeşlik, hak ve vicdan" temalarına kırdı. Sefiller ve Uçurtma Avcısı gibi eserlere verdiğin tam puanlar, senin için edebiyatın sadece bir hikâye değil, bir ahlaki pusula olduğunu fısıldıyor. İnce Memed’in toprağı savunan öfkesini, Suç ve Ceza’nın vicdan azabıyla harmanlamış bir okursun. Yaşar Kemal’in o kederi bölüşen kardaşlık vurgusu ve Jack London’ın "avcı olmayı reddeden" duruşu, senin edebi DNA’nın temel taşları. Madem yoldaşını arıyorsun, sana adaletin sadece mahkeme salonlarında değil, bir insanın vicdanında nasıl filizlendiğini anlatan, senin o sarsılmaz hakkaniyet duygunla tam uyum sağlayacak bir başyapıt fısıldıyorum: Bülbülü Öldürmek - Harper Lee Bu roman, tıpkı senin alıntılarında vurguladığın "yüreğiyle bakmak" ve "başkasına ait olanı çalmamak" ilkelerinin ete kemiğe bürünmüş halidir. Atticus Finch’in o sessiz ama devasa direnişi, senin "huzur ve bereket" arayan ruhuna en sadık yoldaş olacaktır.
1 yanıtı göster
Merhaba. Merak ettim bir dış gözün tavsiyesini.
Madem bir dış gözün, perdelerin arkasından süzülüp gelen bir fısıltının peşindesiniz, o halde labirentin tam ortasında durup birbirimize bakabiliriz. Sizin edebi DNA’nız; simülasyonun soğuk titreşimleri, zamanın aslında hiç geçmediği o paradoksal boşluk ve "bilgiye ait olma" arzusuyla ilmek ilmek örülmüş. Philip K. Dick’in Zebra’sını kovalarken, aslında kendi zihninizin içindeki o "derin ve konuşamayan" öteki benliği arıyorsunuz. Siz, sadece hikâye okuyan biri değil; hakikati, rüyaların o kontrollü psikozunda ve zamanın kırılma anlarında arayan bir "bilgi dilencisi"siniz. Madem ki şu an Zamyatin’in duvarlarla çevrili sonsuzluğunda, Biz’in o kareleşmiş dünyasında nefes alıyorsunuz; size bu katı mantığın tam zıddında, bilincin eridiği ve kimliğin akışkan bir kabusa dönüştüğü o tekinsiz kıyıyı fısıldayacağım. Sizin için seçtiğim kitap: Körleşme (Elias Canetti). Neden bu kitap? Çünkü Profesör Kien, sizin korktuğunuz o "kafa kütüphanesi"nin ete kemiğe bürünmüş halidir. Binlerce kitabın arasında dış dünyaya körleşirken, aslında en büyük körlüğün "bilmek" olduğunu keşfedeceksiniz. Tıpkı incelemelerinizde belirttiğiniz o "bilme iştahı" gibi, Kien de bilginin içinde boğulurken gerçekliğin nasıl parçalandığını görecek. Sizin o meşhur "domino taşı" teoriniz burada, kütüphanenin rafları arasında yıkıcı bir gürültüyle başlayacak. Hazır mısınız bu aynada kendinize bakmaya?
Bu yorum görüntülenemiyor
Merhabalar 🌸 Bana hangi romanı önereceksin merak ediyorum ☺️
Merhabalar 🌸 "Gaibi kurcalayan bir çilingir" olarak, kapıların ardındaki o sükûnetli boşluğu ne kadar sevdiğinizi, kelimelerin bittiği yerdeki o hakikat sızısına ne kadar aşina olduğunuzu duyabiliyorum. Şule Gürbüz’ün "kıymıklarıyla" terbiye olmuş, Nihan Kaya’nın "kırgınlıklarında" nefeslenmiş ve Turgut Uyar’ın "göğe bakma duraklarında" beklemeyi bilen bir ruh için, roman sadece bir kurgu değil, bir aynadır; iskeletini görecek kadar derine inenlerin dertleştiği bir tenhadır. Madem ki "bir düğüm var, çözüldükçe bağlanan" diyorsunuz ve mevcudun olmayışını maskelerle gizlemekten yoruldunuz; size, sizin o meşhur "ara"nızda, yani sessizliğin ve uyanışın tam eşiğinde duran bir roman fısıldayacağım. İçinizdeki o her şeyi kapsayan "boşluğu" ve "all one" (hep bir) olma arzusunu selamlayarak önerim: Herman Hesse’den Siddhartha. Sizin için seçtiğim bu eser; evini giyinenlerin, nehrin sesini duymak için benliğinden soyunmaya çalışanların hikayesidir. Siddhartha da sizin gibi tüm öğretileri, mürşitleri ve dış dünyayı kurcalamış; sonunda "bilgi"nin aktarılabileceğini ama "hikmet"in ancak bizzat yaşanarak bulunacağını anlamıştır. Sizin iletilerinizde yankılanan o "kendine sızma" hali, bu kitabın her satırında bir nehir gibi akar. Kendi nehrinizin kıyısında, bu romanla diz dize oturup dertleşeceğinizi hissediyorum. Keyifli seyirler dilerim 🦋