Selamlar. Aşk-ı Memnu genel olarak herkesin konusuna hakim olduğu, yasak aşkın anlatıldığı bir kitap. Konusunu bilmeme rağmen daha önce ne okudum ne dizisini izledim. Şimdi nasipmiş diyelim.
Kitap, İstanbul Boğaziçi'nde yaşayan Adnan Bey'in ölen karısının ardından evlenmek istemesiyle başlar. Melih Bey takımından Bihter gözüne kestirdiği kızdır. Bihter sırf rahat bir hayat yaşamak için kendinden yaşça büyük Adnan bey'i kabul eder. Ama kocasının yiğeni Behlül onun gizli gönül macerası yaşamasına sebep olur..
Kitap daha çok ilişkilere, özel hayatlara değinse de aslında batılı tarzda yaşamaya geçişi ve özentilikleri de konu alır. Kitapta en sevdiğim şey ise her bir karakterin (silik karakterler de olsa) özelliklerine fazlasıyla değinilmesiydi. Bu her karakteri tanıyormuş hissi yaratıyor bende. Kitabın sevmediğim özelliği ise yazarın dilini sadeleştirmesine rağmen o çok fazla süslü anlatımıydı. Halid Ziya Uşaklıgil 'in uzun uzun betimlemeleri okumayı zorlaştırsa da yine de keyifle okudum diyebilirim. Aşkın, ihanetin, itirafların, çıkar ilişkilerinin bir dizi gibi anlatıldığı bu kitap yazarın tabii ki ölümsüz bir eseri. Yıllardır okunmuş ve yıllarca da okunacak bir kitap. Şimdiden okumak isteyenlere keyifli okumalar diliyorum.