2026 36. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 20:23
1972'de Sovyet kökenli Arkadi Strugatski (Japon ve İngiliz edebiyatı uzmanı) Boris Strugatski (bilgisayar mühendisi ve gökbilimci) Ştrugatski kardeşlerin yazdıkları Theodore Sturgeon'un güzel öz sözü ile de beğeni kazanan bilim kurgu kitabı. Nil Okman hanımefendinin çevirisi ile Türkçe'mize kazandırmıştır. Ayrıca bu kitap Andrey Tarkovski filmine ilham olmuştur. (Stalker.) Hikâyenin geçtiği "Bölge" başlı başına bir karakterdir. Burası, yabancı varlıkların bıraktığı "boşluklar", "cadı jöleleri" ve "sivrisinek bataklıkları" ile dolu, mantığın iflas ettiği bir alandır. Bölge, insanlığın her şeyi anlama ve kontrol etme arzusuna indirilmiş ağır bir darbedir. Ştrugatski kardeşler, bu mekânı betimlerken okura sadece fiziksel bir tehlike değil, aynı zamanda ontolojik bir dehşet hissettirir. Kitabın merkezindeki Redrick Schuhart, hayatını yasaklı Bölge’den "eser" kaçırarak kazanan bir "Stalker"dır. Red, ne bir kahramandır ne de saf bir kötü. O, bir yandan ailesini geçindirmeye çalışan bir baba, diğer yandan Bölge’nin o hipnotik karanlığına hapsolmuş bir bağımlıdır. Onun Bölge içindeki her adımı, aslında kendi iç dünyasındaki parçalanmanın ve ahlaki ikirciğin bir yansımasıdır. Romanın zirve noktası, Bölge’nin derinliklerinde saklı olduğu söylenen ve insanların en gizli arzularını gerçekleştirdiğine inanılan "Altın Küre"dir. Red’in bu küreye giden yolda verdiği bedeller ve kürenin önünde durduğunda dökülen o meşhur son sözler en vurucu elzemlerden biridir: "Herkes için mutluluk, bedava! Ve kimse geride kırgın ayrılmasın!" Bu dua mı yoksa bir lanet mi olduğu, okurun vicdanına bırakılmış dev bir sorudur.
Uzayda PiknikArkadi Strugatski · İthaki Yayınları · 20181,427 okunma