AĞIR SPOİLERR!!!
2026 10. kitabı
Selam millet! Bugün sizlere favori filmim, çocukluğumun mazisi "The Maze Runner'ın" ilk kitabının incelemesiyle karşınızdayım. Okuma sıralaması aşağıda belirttiğim şekildedir... 1- Labirent: Ölüm Emri 2- Labirent: Virüs Kodu 3- Labirent: Ölümcül Kaçış 4- Labirent: Alev Deneyleri 5- Labirent: Son İsyan 6- Labirent: Deli Sarayı Bunun haricinde üç tane yan seri kitabı mevcuttur. Ana seriyi bitirince bu kitapları da en kısa sürede temin edip, incelemelerini yapmayı iple çekiyorum zira şu ana kadar sadece bir kitabına bir inceleme yapılmış durumda. Kitabın konusuna gelecek olursak dünya güneş patlamalarıyla kavrulmuş ardından türlü zorluklarla yaşanmaz bir hal almıştır. Gıda azdır ve dünya nüfusu tüm bu zorluklara karşın çok fazladır. Nüfusu eritmek için "İsyan" o zamanın adıyla "Patlama Sonrası Koalisyonu" tam on üç yıl önce yani bizim ana karakterlerimizin üç- dört yaşında olduğu zamanlar bir virüs üretip, bunu masum insanları yok etmek için kullanmıştır. Fakat bir sorun vardır; Bu virüs o kadar bulaşıcıdır ki, tedavisini üretmeden fütursuzca kendi insanlarını katletmeleri bir noktada kendilerini de bulacaktır. Ne derler bilir, "Ne ekersen onu biçersin!" Şahsen bu kadar şeytani düşünce günümüzün Covit-19'u gibi kötü bir amaca hizmet etmişti. Dünya nüfüsunu erit, tedaviyi bul ve dünyanın hakimi ol! Mark ve Trina sıradan iki genç. Yanlarında onlarla yaşıt Darnell, Toad ve Misty'nin yanı sıra Alec ve Lana gibi yetişkinlerin de bulunduğu küçük bir gruptan ibaretler. Bu grup, güneş patlamalarında dünyanın kavruluşunu, değişimini (Afet vb durumları.) yeryüzünün yenilenişini ve pek çok gelişimi görmüş, aynı zamanda bu süreçlerden geçen insanoğlunun da ne denli vahşileştiğine tanık olmuşlardır. Her şey bir nebze olsun iyi giderken, birden havadaki kayaçların belirmesiyle atılan iğneler insanların başta öldürüldüğünü sanmasına ardından deliliğin ilk temeline giden yolda "Işıl Vürüsü" denen bu tehlikeli illeti kapmaları neden olmuştur. Tedaviyi üretmeden virüsü insanlara enjekte etmek. Virüsün türlü mutasyona uğraması. Yani diyecek söz bulamıyorum. İnsanoğlunu ne makinalar ne de virüsler öldürecek zira insanoğlu zaten bu bencilliğiyle hem kendine, hem de çevresine yetirince zarar veren bir CANAVAR. Bu olaydan sonra yolda bir köy buluyorlar... Köydeki herkes bu virüsü kapmış. Evden dışarı çıkamıyorlar ve burada bu virüsü kapmayan tek çocuk bizim ana karakterlerimizden biriydi. Virüsü ilk Darnell kaptığında pek üzülmedim. Ardından Misty ve Toad kaptığında da öyle. Bunun sebebi kitabın başından veda ettikleri için onlarla bir bağ kuramayışımdı. Karakterlerimiz türlü zorluklara kulaç atarken, geçmiş- şimdiki zaman git gelleri onlarla aramda bir köprü oluşturdu. Başta kitaba giremiyorsunuz ama sonra bir giriyorsunuz ki sorma gitsin. Bir ara kalbim boğazımda attı o kadar... İlerleyen süreçte yaşananlar gerilim hattından farksızdı. Lana, ah o Lana'ya olanlar... Ardından o neşeli yaşlı kurdun dünüşümü ve hepsinin çocuğu kurtarıp ölmesi... Ha ağladım ha ağlayacağım. Amerikalılar, bu tarz duygulardan ziyade olaylara endeksli hikayeler yazmasına karşın, bu kitabın bana bir ilki yaşattığını bütün içtenliğimle söyleyebilirim. Distopik- Macera ve Bilim Kurgu tutkunlarına şiddetle tavsiye ederim.
Bilim-Kurgu
Labirent: Ölüm EmriJames Dashner · Pegasus Yayınları · 20155,4bin okunma