2026 64. kitabı
GÜNÜBİRLİK HAYATLAR-IRVIN D.YALOM-208 sayfa Irvin D. Yalom’un Nietzsche Ağladığında kitabından sonra okuduğum bu ikinci kitabında onu terapist kimliği ile tanıyoruz. Irvin D. Yalom’un Günübirlik Hayatlar kitabı, ölüm korkusu, yas, yaşanmamışlık ve hayatın anlamı temalarına odaklanan 10 gerçek psikoterapi seansını konu alır. Bu öykülerdeki hastalar, sevdiklerini ve nihayetinde kendilerinin ölüm ile ilgili kaygılarla başa çıkmaya çalışıyorlar. Nasıl anlamlı bir yaşam sürebileceklerini, yaşlanmakla ve azalan olanaklarla nasıl baş edebileceklerini anlamaya uğraşıyorlar. Kitabın adı, Marcus Aurelius’un Kendime Düşünceler eserindeki bir alıntıdan gelir:” Hepimizinki günübirlik hayatlar; hatırlayanın, hatırlanandan farkı yok. Hepsi geçici. Hem anılar hem de onların nesnesi. Her şeyi unutmuş olacağın günler kapıda, her şeyin seni unutacağı günler yakın. Bilki çok geçmeden hiç kimse ve hiçbir yerde olacaksın.” Irvin D. Yalom , hastalarının ölümle ilgili bilinçaltı korkularını ve kayıplarını ele alarak, "yaşanmamışlık" hissinin ölüm korkusunu artırdığını vurgular. Kitapta yer alan seanslar; öfke sorunu yaşayan bir kadın, her istediğine sahip ancak bir türlü mutlu olmayı bilmeyen bir iş adamı, insanın bu dünyadaki konumu üzerine düşünen ve bir yandan da kendi acısıyla başa çıkmaya çalışan yeni mezun bir psikolog…Bunun gibi terapi öyküleri sadece klinik vakalar değildir; her biri pişmanlıklar, kaçırılan fırsatlar ve kabullenme süreçleri üzerine birer felsefi denemedir.Yalom, seanslarda yaptığı hataları, danışanlarından öğrendiklerini ve terapi sürecindeki etik-teknik yaklaşımlarını (zaman, ücret gibi) samimiyetle de paylaşmıştır kitapta.
Günübirlik HayatlarIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 201616,2bin okunma