Hırsın insanı nasıl bir çöküşe sürüklediğini anlatan Macbeth, tıpkı Hamlet gibi beni kendine hayran bırakan muazzam bir tiyatro eseridir.
William Shakespeare benim için öyle bir yazar ki onu bir kez okuduğunuzda diğer tüm eserlerini de büyük bir arzuyla okumak istiyorsunuz bu yüzden bir sonraki durağım kesinlikle Othello olacak.
Hamlet incelemesinde de ( #301244067 ) dediğim gibi yine ve yeniden söylüyorum arkadaşlar
"Shakespeare okumayan ne anlar şiirden." :)
Çünkü Shakespeare, benim gözümde şiirin babasıdır net...
Sizi içine çeken o büyüleyici kelimeler, kusursuz olay örgüsü ve satırlara sinen ilahi adalet kavramı, bizi hayatın tam kalbinden buraya bağlıyor.
Macbeth hırsın hiçbir alemde iyilik ve hikmet getirmeyeceğini, suyun er ya da geç akıp yolunu bulacağını ve dünyanın terazisinin ilahi adaleti her zaman doğru tartacağını ince ince işlenmiş bir nakış gibi anlatan muazzam ötesi eserdir.
Son olarak İş Bankası Kültür Yayınlarına, çevirmen rahmetli Sabahattin Eyüboğlu na ve Cevza Sevgen'e sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bir kitabı okurken aklımızda hiçbir soru işaretleri kalmaması için bir çok açıklama yaparak o tiyatro sahnesini resimlerle okurun zihnine yerleştirdi ve okur Macbath'i okurken kafasında ki o bazı yerleşmeyen yerleri kökünden çözdü.
---------------SPOILER-----------
Evet, Macbeth’e gelecek olursak olay örgüsü genellikle Macbeth ve karısı Lady Macbeth üzerinden anlatılıyor bu da bizi, hırsın ve güç tutkusunun karanlık tarafına daha yakın hissettiriyor.
Macbeth ve Banquo, bir gün üç cadıyla karşılaşırlar. Cadılar Macbeth’e bir gün İskoçya Kralı olacağını söylerken, Banquo’ya ise soyundan gelenlerin kral olacağını söyler. Macbeth bu kehanetlere inanır ve karısı Lady Macbeth’in de kışkırtmasıyla İskoçya Kralı Duncan’ı öldürürler. Suçu ise Duncan’ın oğlu Malcolm’un üzerine atarlar.
Macbeth, kral olma yolunda ilerledikçe cadıların Banquo hakkında söylediklerine de takıntılı hâle gelir. Banquo’nun soyunun tahta geçeceği düşüncesi onu korkutur. Bu yüzden Banquo ile oğlu Macduffu öldürtmek ister. Banquo öldürülür; ancak oğlu kaçmayı başarır.
Bu sırada İngiltere’de Malcolm ve Macduff bir araya gelerek ordu toplar. Amaçları, Macbeth’in zulmüne son vermek.
Öte yandan Macbeth ve Lady Macbeth, işledikleri cinayetlerin vicdan yükünden kurtulamazlar. Özellikle Lady Macbeth, suçluluk duygusuyla giderek aklını yitirir geceleri uyurgezer hâlde cinayetleri sayıklamaya başlar ve sonunda ölür.
Macbeth ise artık duygularını büyük ölçüde kaybetmiştir. Karısının ölümüne bile gerektiği gibi yas tutamaz ve savaşa hazırlanır. Sonunda Malcolm ve Macduff’un ordusuna yenilir. Macbeth, Macduff tarafından öldürülür ve böylece cadıların kehaneti de gerçekleşmiş olur.
Keyifli Okumalar Dilerim♡