Uzun ince bir yolda mıyım?
2026 14. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2026 23:07
Henry David Thoreau bundan aylar önce okuduğum Yürümenin Felsefesi kitabında adı geçen çok güzel düşüncelerine yer verilen bir yazardı o zamandan listeme eklemiştim Yürümek kitabını ama onu araştırdıktan sonra daha derin düşüncelerini paylaştığı Sivil İtaatsizlik kitabını buldum sırayı ona vermiştim. Bu kitaba gelecek olursam eğer adı yürümek olan bir kitaptan ne beklediğimize göre değişir kitabın puanı. Yazarın yürürken kaleme aldığını hayal edebiliyoruz, yürümek sadece bir yerden bir yere gitmek demek değildir ve amaç sonunda her zaman bir yere varmak demek de değildir. Zaten Zeno Dikotomi Paradoksunda aslında yürüyerek hiçbir yere varamadığımızı bize söylemişti:) Yazar, Yürümek ve yolda olmak derin düşüncelere kapı aralayan bir eylemdir diye düşündürür bize. Yürümek eylemi gerçekleştirilirken farkında olmak birinci adımdır. Yürüdüğün yolun, geçtiğin ağaçların, yolu aydınlatan ışığın, gökyüzünün rengine kadar tüm duyu organlarınla farkında olmaktan bahsediyorum. Böylesi hız çağında, anın farkında olabilmek için yavaşlamak hiç kolay değildir. Yürümek üstüne bu kadar düşünce okuyup, hiç bu anlamda yürümediğim için kendimden biliyorum :) Kitap bize 87 sayfa boyunca yürümek, bir kış yürüyüşü ve gece ve ay ışığında yürüyüş olarak üç başlıkta yürümeyi anlatır. Çoğu paragraf birbirinden kopuk olduğu için akışı yakalamak zordu. Kitaptaki bir güzel kısımda thoreau nun muhteşem yazarlar ve kitaplarından yaptığı alıntılardı. Yapılan alıntılar öyle büyük kitaplardan öyle küçük alıntılardır ki bunu fark edebilmek ve üzerine düşünmüş olmak bile Henry David Thoreau nun büyük bir düşünür yazar olduğunu gösteriyor. Herkese tavsiye edilecek bir kitap değil. İyi okumalar dilerim:)
Felsefe-Düşünce
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20204,541 okunma