İnsan men edildiği şeye karşı haristir..
2026 55. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2026 16:26
Reşad Ekrem Koçu ile tanışmam bu kitap sayesinde oldu. Daha önce adını sıkça duymuş olsam da eserlerinden herhangi birini okumamıştım. Bu nedenle Tarihimizde Garip Vakalar, hem yazarın üslubunu hem de tarih anlayışını keşfetmem açısından güzel bir başlangıç kitabı oldu. Kitap, Osmanlı tarihinin büyük siyasi olaylarına ya da savaşlarına odaklanmak yerine, tarihin satır aralarında kalmış ilginç, sıra dışı ve kimi zaman şaşırtıcı vakalarını bir araya getiriyor. Kaşıkçı Elması'nın hikâyesinden eski İstanbul'un sosyal yaşamına, meyhane kültüründen tuhaf devlet uygulamalarına kadar pek çok olay, kısa ve akıcı bölümler hâlinde okuyucuya sunuluyor. Bu yönüyle eser, klasik bir tarih kitabından çok, geçmişin ilginç insanları ve unutulmuş hikâyeleri arasında yapılan keyifli bir gezintiyi andırıyor. Kitabın en güçlü yanı, tarihi canlı ve ulaşılabilir kılması. Reşad Ekrem Koçu'nun anlatımı oldukça akıcı ve sürükleyici. Tarihî olayları kuru bilgiler hâlinde vermek yerine hikâyeleştirerek anlattığı için kitap kolay okunuyor ve merak duygusunu sürekli canlı tutuyor. Özellikle Osmanlı'nın gündelik yaşamına dair ayrıntılar, dönemin insanlarını ve toplumsal atmosferini daha yakından hissetmeyi sağlıyor. Bununla birlikte eser, akademik bir tarih çalışması olma iddiası taşımıyor. Olayların çoğu kısa anlatılar şeklinde sunulduğundan bazı bölümlerde daha fazla ayrıntı görmek istedim. Ayrıca yazarın ilgisini çeken sıra dışı vakaların ön planda olması, zaman zaman dönemin genel tarihî çerçevesinin geri planda kalmasına neden oluyor. Ancak kitabın amacı düşünüldüğünde bu durum büyük bir eksiklikten çok, yazarın tercih ettiği anlatım biçiminin bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Tarihimizde Garip Vakalar, tarih merakını besleyen, eğlendirirken öğreten ve okuyucuyu araştırmaya teşvik eden bir eser. Reşad Ekrem Koçu'nun güçlü anlatıcılığı sayesinde geçmişe farklı bir pencereden bakma fırsatı sunuyor. Tarihi yalnızca padişahlar, savaşlar ve antlaşmalar üzerinden değil insanların günlük yaşamları, alışkanlıkları ve sıra dışı hikâyeleri üzerinden okumaktan hoşlananlar için keyifli bir başlangıç kitabı olduğunu düşünüyorum..
Tarih
Tarihimizde Garip VakalarReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 20251,450 okunma