Semerkant
2022 60. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2022 13:14
Amin Maalouf’un Semerkant romanı, yalnızca bir tarih romanı değil; geçmişin izlerini, insan ruhunun arayışlarını ve bir dönemin kültürel zenginliğini hissettiren etkileyici bir yolculuk. Kitabı okurken kendimi yalnızca olayları takip eden bir okuyucu gibi değil, yüzyıllar öncesine açılan bir kapının önünde duran biri gibi hissettiriyor insana. Amin Maalouf , tarihi bilgileri kuru bir anlatımla vermek yerine; dönemin insanlarını, şehirlerini, düşünce dünyasını ve yaşanan çatışmaları canlı bir şekilde gözler önüne seriyor. Romanın en güçlü yanlarından biri, Semerkant şehrinin adeta bir karakter gibi işlenmiş olması. Şehrin sokakları, mimarisi, kültürel dokusu ve dönemin atmosferi öylesine güzel betimlenmiş ki okurken yalnızca bir yer ismi değil, yaşayan bir medeniyet hissi veriyor. Semerkant’ın bilime, sanata ve düşünceye verdiği değer; o dönemin insanlarının dünyaya bakışını anlamamızı sağlıyor. Amin Maalouf’un kalemi sayesinde tarihin uzak bir sayfası olmaktan çıkıp, içinden insanların geçtiği, hayallerin kurulduğu ve büyük fikirlerin doğduğu bir dünya hâline geliyor. Kitapta özellikle dönemin önemli isimlerini görmek ve onların hayatlarına tanıklık etmek benim için oldukça etkileyiciydi. Tarihte iz bırakmış insanların sadece isimlerden ibaret olmadığını; onların da tutkuları, korkuları, mücadeleleri ve hayalleri olduğunu görmek romanı daha anlamlı kılıyor. Maalouf, bu kişileri idealize etmeden, güçlü ve zayıf yönleriyle ele alarak daha gerçekçi bir anlatım oluşturuyor. Semerkant aynı zamanda bir düşünce romanı olarak da okunabilir. Bilginin, özgürlüğün, inançların, iktidarın ve insanın kendini arayışının iç içe geçtiği bir hikâye sunuyor. Kitap boyunca farklı dönemler arasında kurulan bağlantılar, tarihin aslında birbirinden kopuk olaylar değil; birbirini etkileyen büyük bir zincir olduğunu hissettiriyor. Bir dönemin düşünceleri ve mücadeleleri, başka bir dönemde farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Amin Maalouf’un diğer eserleriyle kıyasladığımda Semerkant benim için ayrı bir yerde duruyor. Yazarın tarihî olayları anlatma biçimi, betimlemelerdeki başarısı ve okuyucuyu dönemin içine çekebilmesi bu kitabı daha özel hâle getiriyor. Tarihi seven, geçmiş medeniyetleri merak eden ve farklı kültürleri tanımaktan hoşlanan okuyucular için oldukça değerli bir eser olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı bitirdiğimde aklımda kalan en güçlü duygu, tarihin sadece savaşlardan ve siyasi olaylardan oluşmadığı oldu. Tarih; şehirlerin, insanların, fikirlerin ve unutulmayan hikâyelerin birleşiminden oluşuyor. Semerkant, okura hem bir dönemi öğretirken hem de insanlığın değişmeyen yönlerini hatırlatan, uzun süre etkisini koruyan bir roman. Tarih kokusunu hissetmek, geçmişin büyük isimleriyle aynı sayfalarda yürümek ve bir şehrin ruhunu keşfetmek isteyen herkesin okuyabileceği, etkileyici ve unutulmaz bir eser. Amin Maalouf ’un kaleminden çıkan bu roman, benim için yazarın en güçlü eserlerinden biri olarak yerini aldı. Keyifli okumalarınız olsun..
Tarihi Roman
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202574,7bin okunma