2026 36. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2026 22:27
Merhabalarrr, umarım herkes iyidir! Bugün yakın zamanda bitirdiğim Gölge ve Kemik incelemesini yapacağım. Biraz geç kaldım inceleme yazmak için ama geç olsun güç olmasın 𑣲⋆ (Spoiler yok, rahatlıkla okuyabilirsiniz) Öncelikle ben bu kitaptan hiç spoiler yememek için çok uzun bir süre dayandım. Hedefim Kargalar Meclisi ve Sahte Krallık okumaktı, ama ben bir seriyi yarım yamalak okumayı sevmem, o evrenle ilgili her şeyi bilmek tüm karakterleri tanımak isterim. Uzun soluklu seriler çok hoşuma gider. Bu yüzden tüm seriyi almıştım. Çoğu kişi de Gölge ve Kemik üçlemesini beğenmiyor anladığım kadarıyla çünkü gördüğüm incelemeler ve aldığım yorumlar baya sabır duasıydı hep bana. Herkes bunun kitapla ilgili olmadığını, sadece kargalar meclisi kadar iyi olmadığını ve ana karakterin biraz salak olduğunu söyledi. Ben yine de şans vermek istedim çünkü ben de çok zeki falan değilim ahqsoxhwlfjf. Sonuç : Kitabı 0 spoiler ile okudum, hiçbir şeyi bilmiyordum ve dannn diye daldım kitaba. Kitabı okurken oldukça eğlendim, saray entrikaları olsun, yazım dilinin basitliği olsun beni sevindirdi. Daha ağır bir şey beklemiştim çünkü bu kitap yüzünden reading slump'a giren çok kişi gördüm, bu yüzden çok korkmuştum. İhtiyacım olan son şey bir reading slump şu anda. Ama kitap baya aktı, gitti. Su gibi akıp gitti, bir günde bitirdim diyemem, bir sürü işimin arasında okudum kitabı ve yavaş yavaş sindire sindire okumayı tercih ettim bu yüzden uzun sürdü, yani AŞIRI AKICIII!! diyemem ama akıcıydı yine de. Sadece olaydan çok Alina'nın iç monologları olduğu için okurken "tamam sus artık" dediğim yerler çok oldu. Neyse ki iç monolog okumayı seviyorum, özellikle Alina gibi saf salak karakterlerin, çünkü kendi dertlerimi bir süreliğine unutabiliyorum... Gelelim şimdi biraz daha detaya. Karakterlerden bahsedeyim. Bu konuda birkaç şikayetim var çünkü. Yazarın sanırım zaten ilk kitabıymış o yüzden normal karşılıyorum ama Karanlıklar Efendisi hariç diğer karaklerler pek derin değildi. Ama baktığında da Karanlıklar Efendisi dehşet derecede derindi. Gördüğünüz en realistik, manipülasyonu mükemmel kullanan karakterlerdendi. Alina, Mal ve Genya gibi karakterlerin bu kadar derin olmadığını görünce aklımda şu düşünc oluştu: Belki de yazarın hayatında bir Karanlıklar Efendisi bulunuyor/bulundu. Bu da benim üzülmeme sebep oldu çünkü aşırı çekici olduğuu inkar edemesem de çok otoriter ve kötü, toksik bir adam... Yani özetle karaklerler daha derin olabilirdi kanımca. Devam kitaplarında karakter gelişimi yaşamalarını bekliyorum. İkinci olarak betimlemeler. Alina saf olduğu için mi bilmiyorum betimlemeleri çok sık tekrarladı. Belki de yazarın hatasıdır, bilmiyorum. Ama ben bir keftanın siyah olduğunu söylediğinde siyah hayal ettim zaten, 20 defa söylüyor Alina bunu. Üstelik tam olarak aynı betimlemeyi tekrar kullanıyor. Aslında çok kötü bir şey değil ama bi tık rahatsız ettiğini söylemem gerek. Ve tabii olay örgüsü. Olay örgüsünü beğendim, akıcıydı, ilk kitaba göre oldukça yerindeydi. Yalnızca Baghra'nın Alinayı eğittiği kısım dehşet uzundu ve o esnada HİÇBİR ŞEY olmadı. Ama hani literally HİÇBİR ŞEY. o kısımda biraz sıkıldım. Onun haricinde çok sıkıntı yoktu. VE SON OLARAK ALİNA... Alinadan bahsetmesem olmaz çünkü. Alina tam bir her şeyden şikayet eden, zırt pırt utandım, kızardım, ben bunu yapamam, buraya gidemem diyip duran bir tipleme. Kıza şuraya git diyorlar nasıl gideceğim diye zırlıyor. Nasıl gideceğini söylüyorlar ben oraya gidince napıcam diye zırlıyor. Hani eğer Alina bu konuda karakter gelişimi yaşamazsa başına gelen her şeyi hak ettin diyeceğim ona. Tabii ki de her ana karakter güçlü olmak zorunda değil hatta güçsüz karakterleri böyle tatlı savunmasız bebek gibi karakterleri çok seviyorum ama Alina bambaşka bir seviye.Alina baya salağa yatıyor salak değil. Düşünmeye üşeniyor. Yapmaya üşeniyor. Üşengeç karakterleri sevmem. Sen başrolsün, birileri ona bir şey demeden düşünmüyor ya! Baghra'nın Karanlıklar efendisinin planını anlatması mesela. Alina baştan beri bunların farkındaydı ama Baghra söyleyince "aa evet lan doğru" oldu. Önüne gelene inanıyor. Sonra da tribe giriyor. Sanki kendi aklı yokmuş gibi davranıyor ama var, sadece kullanmıyor. Neyse ,genel olarak kitabı beğendim, sırf alina yüzünden kitabı beğenmemezlik yapmam zaten. Alina da saf salak ama napalım, tatlı hanımkızımız. Sadece karakter gelişimi bekliyorum ondan. Yakın zamanda devamını da okuyacağım. Kendinize iyi bakın, kitapla kalın! -`♡´-
Gölge ve KemikLeigh Bardugo · Martı Yayınları · 20207,5bin okunma
Her şeye hak verdim ama alinaya tatlı demesen olur mu🥰
TAMAM SUSTUM 😔✋🏻
Sonunda ilk kitabı beğenen biri ben de senin gibi bam diye dalmıştım akıcı ilerlemişti dediklerine katılıyorum 💞 eline sağlıkkk💓bir karanlıklar efendisini derin yazarsanız biz de onu severiz fjdjdkek
zümi
ya ama cidden öyle aoqgğsnsğqlf mal hiç derin yazılmamıştı çocuğu asla tanımama fırsat vermediler zırt pırt bişe oluyor çocuğa
Ellerine saglikk canimm🫶. Alina kisimlarina o kadar katiliyorum ki sksnsksk. Yani kiz artik illallah ettirdi okurken. Kargalar meclisini deneyimlemen icin sabirsizlaniyorum(kendisi favori serilerimdenn)
zümi
Teşekkür ederim bitanemmm 😭🤍 Alina cidden illallah ettiriyo insana. Ben de Kargalar meclisi için sabırsızlanıyorum 🥺🫶🏻
Alina cidden tam teenage girl enerjili bir karakter yer yer delirtiyor da nefret ediyor da değilim yani ileride de biraz olsun düzeliyor zaten veee karakterlerin derinliği hakkında kesinlikle katılıyorum hatta ilk kitabı okuduktsn sonra "Bu seri fazla abartılıyor ya galiba" demiştim doğruya doğrudur dehsetengiz bir seviyeye çıkmıyor sonraki kitaplarda da ama karakterler daha çok derinleşiyor yeni karakterler geliyor (ki bir tanesi benim tüm seri içerisindeki favorim seriye onun için devam ettim ve bitirdim öyle bir mevzudur) o yüzden seriye kesinlikle devam etmeni oneririm💗😽
EDİCEM ZATENNNN TSK EDERİM CANIM