2018 52. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2018 13:25
"Halid Ziya Uşaklıgil'in unutulmaya yüz tutmuş metinleri" diye tanıtılıyor kitabın arka kapağında "Bu muydu?" Bunu bilmiyorum. Benim okul görevimin son günlerinde işime yaradı diyebilirim. Koca okulda dört beş kişi öğrencileri bekliyoruz. Liseye geçiş sürecinin terini beraber atıyoruz. Okulun korusunda soluklanıyorum. Bir de şımarık kedi musallat oldu, tırmalamadan rahat etmiyor. Arada onunla oynuyorum. Çoğunu benim geçen seneki kütüphane tasfiyemden getirdiğim kitaplarla oluşturduğumuz okul kütüphanesinde kendime kitap arıyorum. Bir sürü güzel Çehov var burada. Yasin'in incelemesinden sonra birden Vişne Bahçesi'ni de okuyasım geldi, ama sonra yine o aynı yorgunluk hissi. İşte o ara buldum Bu muydu?'yu. Hikâyeler 1880'lerin sonunda yazılmış. Üç hikâye var. İlk ikisini okudum ve üçüncüyü okumadım. Fazla sıcak var. Öğretmenler odasındaki pervane kesinlikle işe yaramıyor. Aslında yarıyor da ancak o kanepeye uzanarak okuyabilirsem kitabı o zaman bu dediğim oluyor. Arada Elif hanım çay getiriyor. Kitabı bu şekilde, iki güne yayarak ve kanepeye yayılarak okudum. Okuduğum hikâyelerin ilki yaşayamamanın bedelini ağır ödeyen bir adamın günlüğüydü; ikinci ise sempatik bir evlilik hikâyesiydi. Yazarın ilk eserlerinden olduğuna göre eserde acemi bir yazar hissi olmaması güzel bir şey. Bu hikâyeler tanıdık bir his veriyor, benzerlerini defalarca okuduğumuz hikâyeleri anımsatıyor. Daha önce hiç Uşaklıgil okumamıştım, ancak Mai ve Siyah ve elbette Aşk-ı Memnu'yu bir gün okuyabilirim diye düşünüyordum. Bu muydu? bir başlangıç olsun... üçüncü hikâyesini okumadım ama en azından Aşk-ı Memnu'yu okumam lâzım, şart, kesin! herkese iyi okumalar!
Bu muydu?Halid Ziya Uşaklıgil · Can Yayınları · 2016285 okunma
Bende senin derinlemesine kitap incelemelerin neticesinde birçok kitap okudum Cem abi, ortak okuduğumuz sayı 44 olmuş. En son Vanya Dayı'yı bitirdim senin tavsiyen sayesinde. Çok teşekkür ederim, kalemine sağlık.
Cem
Teşekkür ederim Yasin. Daha nice kitap okuyacak zamanımız ve sağlığımız olsun inşallah. Çok selamlar
Halit Ziya Uşaklıgil için ilk eserlerinden olduğu göz ardı edilirse "Bu muydu?" dedirtebilecek düzeyde bir kitap sanırım.
Cem
galiba..:) tam da emin değilim ama
Dün D&R'da gördüm 7 TL kampanyasına dahildi kitap, alsam mı acaba diye düşünmüştüm.