Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Yeni tarih, "Bugünkü halimizin ne doğal olduğunu ne de sonsuza dek süreceğini," söyler. Bir zamanlar her şeyin başka olduğunu hatırlatır. Sadece bir dizi tesadüfi olay bugünün haksız dünyasını ortaya çıkarmıştır. Akıllıca davranırsak dünyayı değiştirebilir, çok dahaiyi bir dünya kurabiliriz. Marksistler bu nedenle kapitalizm tarihi okur, feministler ataerkil toplumların oluşumunu çalışır ya da Siyahiler köle ticaretinin dehşetlerini anarlar. Geçmiş ebedileştirmeyi değil ondan kurtulmayı amaçlarlar.
··
4 görüntüleme
Homeless okurunun profil resmi
Kurtulmayı amaçlıyoruz (!) ancak bir noktada hep kendini tekrar ediyor tarih. En azından kendi tarihimiz açısından konuşmak gerekirse övünmek ve kasım kasım kasılmayı biliyoruz. Hep iyi tarafından görüyoruz tarihimizi. Japonlar, çok iyi bir örnektir bu alıntıyı desteklemek açısından. 1945 faciasını ebedileştirmek yerine ondan bir ders çıkarıp süper güç haline gelmiş bir millettir. 11 yaşında geçmişlerini öğrenip geleceklerini inşa etmeleri gerektiğini öğrenirler :)
Nur okurunun profil resmi
"Tarih okumak, geçmişin sımsıkı tutunan o soğuk elini gevşetmeyi amaçlar. Başlarımızı çevirip atalarımızın hayal edemediği ya da hayal etmemizi istemediği ihtimalleri fark etmemizi sağlar. Rastlantı sonucu ortaya çıkmış bir dizi olayı gözlemleyerek, kendi düşünce ve hayallerimizin nasıl şekillendiğini fark eder ve farklı düşünceler, farklı hayaller üretiriz. Tarih okumak bize ne yapacağımızı söylemese de daha fazla seçenek sunar." demiş aynı zamanda yazar. Bence tarihi tekrar etmekten ziyade "yeniden yazmak " diyebiliriz. Ne yapıp ne yapmayacağımız veya nasıl yapacağımız konusunda müthiş bir kaynak geçmiş tabi doğru okumasını bildiğimiz takdirde. Yoksa sizin dediğiniz gibi sürekli bir döngünün içine hapsolmuş ve kendimizi tekrar etmiş oluruz.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.