Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

492 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Yazarın, bir süre önce kısa bir incelemesini yaptığım Stalingrad isimli kitabında olduğu gibi ( #33881723 ) muhtemelen çevirmenden kaynaklanan anlama zorlukları yaşadığım kitabı, "bu kadar kusur kadı kızında da olur," diyerek nefes nefese okudum. Tarihin gördüğü en kanlı iki celladın önce Stalingrad, sonra Berlin'deki kavgasını, hayatını, uzuvlarını, onurlarını, şereflerini, ülkelerini ve geleceklerini kaybetmiş milyonlarca insanoğlu ile beraber sanki onlarla beraber hayata tutunmaya çalışırcasına bir gayretle okudum. Kitabı okurken, özellikle sonlarına doğru bu savaş Stalingrad'da bitseydi ve Hitler kazansaydı 8 Mayıs sabahı -ya da savaşın kazanıldığı günün sabahında diyelim- insanlık nasıl bir dünyaya uyanır ve yaşadığımız dünya bugün nasıl olurdu diye kendi kendime sürekli sordum. Muhtemelen çok bir şey değişmeyeceğini sanıyorum. Sadece bir taraf kazanmış bir taraf kaybetmiş olacaktı. Daha önce okuduğum Philip K. Dick'in "Yüksek Şatodaki Adam" ve Katharine Burdekin'in "Swastika Geceleri" isimli romanları bu tez üzerine yazılmış distopik romanlar. Hatta bunlara belki "Cesur Yeni Dünya" da eklenebilir. Her şeye rağmen savaşın kazananı yoktur ve kaybeden hep kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere insanlık olmuştur. Kitabı okurken zaman zaman insan olmaktan utandığım sahnelerde "orada onların yerinde ben de olsaydım aynı onlar gibi olur muydum?" diye kendi kendime hep sordum. Kitabı ister bir roman, ister bir tarih kitabı gibi okuyun. Benim yaptığım gibi yazarın iki arka arkaya okuyun ama özellikle II. Dünya Savaşı dönemine meraklıysanız mutlaka okuyun.
Berlin’in Düşüşü 1945
Berlin’in Düşüşü 1945Antony Beevor · Yapı Kredi Yayınları · 201539 okunma
··
141 görüntüleme
Ebru Ince okurunun profil resmi
Kesinlikle "savaşın galibi olmaz" ilkesine inananlardanım :) Malaparte "Kaputt"un son sayfalarında "savaşı sinekler kazandı " der ..tek galip onlardır. . Yaşam ve yazgı değil ama "savaşta bir yazar" olabilir yine Beevor anlatisi ile :) Saygılar, iyi dinlence ve okumalar
1 önceki yanıtı göster
Cevat Bayhan okurunun profil resmi
Savaşta Bir Yazar elimde yok. En kısa zamanda edineceğim.
1 sonraki yanıtı göster
Ebru Ince okurunun profil resmi
Emeginize sağlık Cevat hocam . Sanırım Grossman 'a doğru gidiyor bu okumalar :)
Cevat Bayhan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Ebru hanım. Ben Grossman'ın "Yaşam ve Yazgı" adlı romanını beş yıl kadar önce okudum ve elbette ki o da muhteşemdi. Bu kitapta özellikle Grossman'ın oldukça fanatik yönüyle ele alındığını hissettim. Sonuçta böyle bir savaşta ülkesi yıkım ve kıyım altındayken elbette ki bağımsız bir gazeteci tarafsızlığı beklemeyiz. Hatta bağımsız bir gözle Nazileri ne kadar masum görebiliriz? Fakat vahşet tek yönlü olmamış. Al birini vur ötekine demekten başka söylenecek bir şey yok. Sırada okunacak çok kitap olduğu için Yaşam ve Yazgı'yı tekrar okumak için henüz erken diyorum. Şimdi bu akşamı okumadan geçirip hala etkisinde olduğum Berlin'in Düşüşü'nü hazmetme zamanıdır diyorum... :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.