Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yazarın okuduğum ilk eseri olduğu için incelememe onun hakkında biraz bilgi vererek başlamak istiyorum. Ukrayna asıllı Rus yazarımız Gogol "Palto" isimli hikayesini 1842 yılında yazıyor. Aynı yıl en yakın arkadaşı ve meslekdaşı olan Puşkin'i kaybediyor. O öldükten sonra da Rusya'daki popülerliği artıyor. Hepimizin duyduğu bir söz vardır. "Hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık" diye. Bu sözün Dostoyevski'ye ait olduğu söylense de Ayrıntı yayınlarının Önsöz kısmında bu sözün Gorki'ye de ait olabileceği konusunda bir bilgi geçiyor. Sonuç olarak söz kime ait olursa olsun burdaki "hepimiz" lafından kastedilenin Rus Edebiyat'ı olduğunu anlıyoruz. Gogol'le beraber Rus Edebiyat'ı sadece toplum da üst seviyelerdeki tanınmış insanların hikayelerini işlemekten sıyrılmış, ezik küçük insanların hikayelerini de yer vererek yeni bir döneme girmiştir. Rus eleştirmenleri, yazarın bu eserle Rus bürokrasisinin dehşet vericiliğini, kesin bir dille ifşa ettiğini, bununla beraber bu hikayenin bir protesto özelliği taşıdığını da söylemişlerdir. Palto'da ki Akakiy Akakiyeviç karakteri, Dostoyevski'nin Insancıklar'ındaki Makar Aleksiyeviç'i ile Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sındaki Raif Bey'i anımsattı bana. Burda da toplum tarafından küçümsenen ve hor görülen basit bir memurun hikayesi konu edilmiş. Tek fark 19. Yüzyılın sonunda popüler hale gelen Hayalet hikayelerine de örnek teşkil edecek motifleri de içinde barındırması olmuş. Yazarın anlatım tarzı süslü cümlelerden uzak olmasına rağmen (ki fazla alıntı paylaşmadığımdan fark etmişsinizdir bunu) gayet sade ve gerçekçiydi. Arada Rus kültürünü de anlatan sözleri de dönem insanlarının özelliklerini anlayabilmemiz adına gayet yerindeydi. Mesela Ruslar'da bir insanın isminden önce ünvanının belirtilmesi gerektiğini ve Rus insanının dedikodu tutkunu olduğunu vurgulamış. Öz eleştiri de bu olsa gerek. O yüzden de dönemin eleştirmenleri tarafından neden sert bir dille eleştirildiğini anlamamız mümkün oluyor. Çok kısa bir öykü tarzındaki bu kitabı okuyunuz efendim. Keyifli Okumalar..
Palto
PaltoNikolay Gogol · Ayrıntı Yayınları · 201536,8bin okunma
··
231 görüntüleme
Roquentin okurunun profil resmi
Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıksak keşke. Benim en sevdiğim romanlardan biri . Gogol müthiş bir deha. Toplumun devletin aksak bozuk yönlerini dar gelirlinin hikayesini bize ilk o anlattığı için onun Palto'su bu kadar kıymetli herhalde . Eline sağlık. Bu arada ben bu kitabı okurken çok gülmüştüm. Memurum ve mont almak için çok sıkıştığım bir döneme denk gelmişti okumam. Akakiyevicte kendimi gördüm zaar:)
Sezen B. okurunun profil resmi
Gogol'u ne güzel anlatmışsın. Bir de üstüne aynı dertten müzdarip olma durumu da çıkınca eminim hiç unutulmayacak bir eser olmuştur senin için. :) Güzel yorumun için teşekkür ederim Elif. :)
4 sonraki yanıtı göster
Homeless okurunun profil resmi
Bilgilendirici incelemeleri neden seviyorum? 1-Gogol Ukraynalıymış. 2-Kankisi öldüğü için popülerliği artmış. Bu hayatın Gogol'e ''Her şerde bir hayır vardır üzülme Gogol'' deme şekli olsa gerek. Benim bildiklerimi de söyleyim: 1-Dostoyevski, Çehov ve Tolstoy'un en sevdikleri yazar Gogol'dür. 2-Rusya'da memurlar 1-10 arası derecelendirilirlermiş. Genelde 8'den aşağı dereceyi göremeyiz. Çünkü Ruslar melankoliyi sever. Sert iklimin, sert de bir mizacı olması gerekir. 3-Diğer Gogol eserlerini okuyunca anlayacaksınız ki Palto her yerde :D Yine su gibi bir inceleme yapmışsın. Teşekkür ederim, emeğine sağlık. Okuyacaklarıma ekliyorum.
Sezen B. okurunun profil resmi
Güzel katkıların için ben teşekkür ederim asıl. Eminim sen de seversin. :)
1 sonraki yanıtı göster
dostamisc okurunun profil resmi
Özgün bir inceleme olmuş Sezen hanım, teşekkür ederim. Çok çok eskilerden okuduğum ve tekrar okumayı düşündüğüm bir güzel eser. Rus edebiyatına damgasını vuran etkili yazarlardan biridir Gogol. Polto’yu realist bir dil ile kaleme almış olup Rus edebiyatında bu akımın öncüsü olarak kabul edilir. Sınıfsal farklılıklardan kaynaklı insan yaşamındaki sorunların Gogol’ün filtresinden geçirilerek sunulduğunu görüyoruz Palto’da. Bu arada Akakiy Akakiyeviç, Makar Aleksiyeviç'i ve Raif Bey üçlemesi ne de güzel olmuş. Tekrar teşekkürler, iyi okumalar.
Sezen B. okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim. Size de keyifli okumalar dilerim.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Nur Bulutu okurunun profil resmi
Palto daki karakteri Kürk Mantolu Madonna'daki Raif Efendi karakterine benzetmenize katılıyorum, hatta okurken Sabahattin Ali burdan mı esinlendi, benzerliğin bu kadarı tesadüf olamaz diye düşünüp ilgili bölümleri arayıp tekrar okudum ve betimlemelerdeki paralelliği görüp hiç te yanılnadığımı düşündüm.
Sezen B. okurunun profil resmi
Ne hoş, okurken aynı şeyleri hissetmişiz demek ki. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. :)
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Liliyar okurunun profil resmi
Meraklandırdın beni yine. Güzel bir inceleme olmuş, kalemine sağlık. ;))
Sezen B. okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Liliyar. :) Kaliteli çerez niyetine güzel bir hikaye. Tavsiye ederim. :)
Gökhan okurunun profil resmi
Bilgilendirici bir inceleme teşekkürler. .
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Eline sağlık.. Bu kitabı henüz okumadım ama bir gün mutlaka okuyacağım. Suç ve Ceza ile tanıştığımdan beri gördüğüm her Rus edebiyatı eseri için 'oo rus mu alırım bir dal' anlayışı hakim bende.. Not:Rusların bir salatasını, bir de edebiyatını tek geçerim:)
Sezen B. okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Gamze. :) Burda benim samimi olduğum iki Rus arkadaşım var. O kadar çok salata çeşitleri var ki Rus salatası yanında basit kalıyor. Tuhaf olan bir konu da kendi yazarlarını okumuyorlar. Gerçi Almanlar'da da durum aynı. Bir Kafka ya da Nietzche kitapları kütüphanelerden kaldırılma durumuna kadar gelmiş. Yazık!! Neyse en azından bizler bilelim böyle değerli eserlerin ve yazarların değerini.
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.