Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Küçük bir çocukken yaşadığım Anadolu şehrinde onlara bölgesel şiveyle maacirler yani muhacirler derlerdi. Orta öğretimim için İstanbul'a geldiğimde isimleri Bulgaristan,Yunanistan,Yugoslavya ve Balkan göçmenleri oldu. Akrabalarımız vardı, bir çok tanıdığımız aileler vardı içlerinde. Aile büyükleri çocukluklarının, gençliklerinin geçtiği o güzel yerleri büyük bir üzüntü ve özlemle anlatırlardı. O dönemdeki çocukluğumun verdiği bilmezlikle onları dinlerken hiç duygulanmazdım. Sadece dinlerdim. Onların içlerinde kopan fırtınaları nereden bilebilirdim ki ? O çocukluğumla onları nasıl anlayabilirdim ki ? Maalesef o insanların hiç biri bugün hayatta değil. Bu kitabı okuduğumda öncelikle kitapta yazılanların benzerini yaşamış olan o insanları hatırladım. O günlerde anlatmış oldukları olayları, yerleri, bahsettikleri yaşantılarını hatırladım. İnanın bana o kadar üzüldüm ki. Keşke bu kitabı o insanlar hayattayken okumuş olsaydım diye düşündüm. Keşke onlar şimdi hayatta olsalardı da, yüzlerine ''sizi çok iyi anlıyorum, çektiğiniz acıları hissedebiliyorum, doğduğunuz toprakları terketmek zorunda kalmanın verdiği ızdırabı biliyorum , acınızı paylaşıyorum'' demeyi o kadar çok isterdim ki. Ama maalesef buna artık imkan yok. Bunları size anlatmamın sebebi bu kitabın içinde yazanların beni üzdüğü kadar, o insanları, o günlerde anlayamamamın daha da çok üzdüğünü bildirmekti. Kitapta, tarihe 93 harbi diye geçmiş olan Osmanlı - Rus Savaşında yaşanan göç olayları anlatılmaktadır. Romanya'nın Tulça şehrinden hareket eden kadın, çocuk, yaşlılar ve daha ergenliğe yeni girmiş delikanlılardan oluşan büyük bir kafilenin Rus işgalinden kaçarak Edirne ve İstanbul'a geliş öyküsü anlatılmaktadır. Bu öyle bir öykü ki her türlü tehlikeyle savaşarak yapılan bir yol öyküsü. Bir yandan Rus askerleri, diğer taraftan başta Bulgarlar olmak üzere diğer milletlerin komitacılarının saldırıları, katliamları , kötü tabiat şartları, yokluklar, hastalıklar ve açlıkla mücadele edilerek aylarca yapılan bir göç yolculuğu. Başlayanların ancak yüzde beşinin tamamlayabildiği bir yolculuk. Acılarla yapılan bir yolculuk. Yaşadıkları , gördükleri vahşetlerden, yolculuğu yapanların bile yüreklerinin taş haline geldiği ama okuyanların bir kelimesini bile ah çekmeden okuyamadığı bir yolculuk. Bütün bunların, belkide kat kat fazlasının gerçekten yaşanmış olmasını düşünmek bile insanı kahreden bir yolculuk. Kitabın teknik özelliğinden bahsedecek olursak, gerçekten çok akıcı bir dille yazılmış ve müthiş bir sürükleyicilikle okunuyor. Kesinlikle elinizden bırakamıyorsunuz. Yazar Refik Özdek'in tamamen gerçek olaylardan derleyerek kurgulayıp yazdığı bu kitabın öncelikle bir insan olarak, sonrasında ise, tarihte bu acıları yaşamış olan yüz binlerce insanın soydaşı, dindaşı olarak mutlaka okunması gerektiğine inanıyorum.
Ocağımız Sönmesin
Ocağımız SönmesinRefik Özdek · Ötüken Yayınları · 2008128 okunma
··
224 görüntüleme
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Bizi bu kitapla tanıştırdığınız için öncelikle teşekkür ediyorum Mehmet Bey. Refik Özdek, malumunuz, Aytmatov'un son iki romanı hariç tüm eserlerini şahane bir dille Türkçeye çevirmiştir. Romancı olarak da güçlü bir kalem olduğunu duydum ama maalesef hiç okumadım. Kitabın içeriği bana Refik Halid'in "Gözyaşı" hikayesini de hatırlattı. Çok trajik bir göç hikayesidir o da. Kaleminize sağlık.
mehmet temiz okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Ayşe hanım. Refik Halid'in ''Gözyaşı'' isimli kitabını okumadım ama sizin verdiğiniz bu bilgiyle notlarıma aldım. Mutlaka okuyacağım. Aytmatov'un kitaplarının bu derece sade ve akıcı olmasının bir sebebinin de Refik Özden'in çeviri ustalığından kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Çünkü okuduğum altı kitapta da bu özellikler mevcuttu ve çevirilerini yapan da Refik Özden'di. Selamlar.
Oktay Şen okurunun profil resmi
Hocam sevindim okumanıza. İnceleme birkaç gün sonra geldi. Kitabın etkisinden olacak. Az bilinen bir roman, tanıttığınız için teşekkürler.
mehmet temiz okurunun profil resmi
Ben size teşekkür ederim Oktay Bey kardeşim, böyle bir kitabın varlığını bana bildirdiğiniz ve okumama vesile olduğunuz için. Dilerim mümkün olduğu kadar fazla insanımız bu kitabı okur ve o bahtsız insanların nasıl ve zorluklarla, neler feda ederek buralara kadar gelebildikleri hakkında fikir sahibi olurlar. Ve şu andaki cennet vatanımızda huzur içinde yaşamanın değerini daha iyi anlarlar. Selamlar kardeşim.
Martenteo okurunun profil resmi
Kitabın varlığından haberdar etmenize teşekkür etmek ve bu konudaki kitapları sevdiğinizi belirttiğiniz için aklıma gelenleri yazayım istedim: Fügen Ünal Şen "Bir Avuç Mazi". İskender Özsoy "Mübadele'nin Öksüz Çocukları" ve "İki Vatan Yorgunları". İskender Bey Gazetecidir. Yıllarca uğraşıp yüzün üzerinde birinci kuşak mübadille röportaj yaparak topladıklarını çeşitli kitaplarda yayınladı.Bütün kitapları bu konu üzerinedir. Tavsiye ederim,selamlar hocam.
mehmet temiz okurunun profil resmi
O zamanki çocukluğumuzla mümkün değildi anlamamız . Aynı duyguları yaşamışız Martento kardeşim. Bahsettiğiniz kitapları notlarıma alıyorum. Mutlaka okuyacağım. Teşekkürler ve selamlar.
Martenteo okurunun profil resmi
Kitabı duymamıştım,inceleyip bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Muhacir torunu olduğum için çok duygulandım ve duyduğunuz acıyı bende duyuyorum çok zaman çünkü küçük olduğum için durumu anlayamıyordum ve hayattalarken yaşadıklarını kendilerine sormaya,o zor zamanları onlardan duymaya fırsatım olmadı.Şimdi böyle kitaplar okuyarak boşa geçirdiğim zamana üzülüp durmaktan başka birşey gelmiyor elimden.
Martenteo okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim hocam.
AtillaKağan okurunun profil resmi
Böyle bir kitabı okumak istiyordum isabette oldu.Ayrıca incelemede saf ve çok duru olmuş...teşekkerler...
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.