Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

O koşullarda Mustafa Kemal Atatürk’ün, birçok taraftarınca (meselâ Cenab Şehabeddin, 1870-1934) Nietzschevarî bir “üstün insan”* veya Ulu Önder (Alm. “Grosser Führer”) olarak nitelendirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Oysa Atatürk’ün zamanın diktatörleri Mussolini, Stalin ve Hitler’le ortak bir yönü bulunmaz.
·
2 görüntüleme
Murat Ç okurunun profil resmi
En basit tanımı yapacak olursak; Mustafa Kemal Asker idi, daha sonra Askeri üniformayı çıkarttı ve bir iki manevra dışında giymedi, Mussolini ve Hitler asker değildi, gücü elinde bulundurmak için üniformaya sarıldı ve ölümlerine kadar üzerlerindeydi...
Ferda okurunun profil resmi
*Alman filozof, Alm. “Übermensch” kavramını sistemli olarak ilk Also sprach Zarathrustra (“Zerdüşt Böyle Dedi”, 1883-85) adlı eserinde işledi Nietzsche’ye göre hayat tekerrürden ibarettir. Sonsuz bir zamana karşın insanın tecrübe edebileceği durumların sayısı sınırlıdır. Bu yeknesaklığı düşünmek Nietzsche’ye göre en zor düşüncedir ve yaşamak bu yüzden insanı nihilizme götürür. “Sürü”nün içinden çıkan “üstün insan” ise Sonsuz Tekrar’la barışıp, iktidar iradesi ve yaratıcı dehasıyla nihilizmi aşar, insanlığa yön verip yeni değerler yaratır. Kuramı daha Mustafa Kemal hayattayken, 1930’larda Almanya’da faşizmin yeşermesiyle basitleştirildi ve sahiplenildi; a.g.e., Berlin’e tıp ve biyoloji okumaya burslu yollanan Sadi Irmak tarafından 1939’da “Zerdüşt Böyle Dedi” adıyla Türkçe’ye çevrildi (İkbal Y., İstanbul) - ç.n.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.