Gönderi

CSU bir yorumu yanıtladı.
Aslında, atom ve atom-altı seviyede belli nedenleri olmayan fiziksel olaylar gözlemlenmiştir. Örneğin, uyarılmış enerji seviyesindeki bir atom daha düşük bir seviyeye indiğinde foton (yani bir ışık parçacığı) yayar. Bu olayın bir nedeni bulunamamıştır. Benzer şekilde, radyoaktif bir çekirdeğin bozunması için de belli bir neden yoktur.
·
2 görüntüleme
CSU okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Kac yillarindan dogru boyle soylemis yazar? Cunku soylenen sey dogru degil. Belli bir neden yoktur dedigi seyler icin belli bir neden var.
3 önceki yanıtı göster
CSU okurunun profil resmi
Enerjinin turlerini ve bir turden digerine donusebilecegini az cok herkes bilir. Bir olayda donusecek enerjinin, hangi ture donuseceginde, bu donusumun hizi ya da enerjinin bir turden digerine hangi hizla donusmesi gerektigi belirler. Yukaridaki alintida bahsedilen olaylar oldukca hizli gerceklesen olaylardir. Atom kendi icinde birikmis ve sisteminde kararsizlik yaratan enerjiyi olabildigince cabuk atmaya egilim gosterir. Bu durumda enerjinin; isiya, sese ya da baska bir enerjiye donusmesindeki hizi atom icin yeterli olmayacaktir. Ancak enerji isiga (isigin parcacigi olan fotona) donusmesi yeterince hizlidir. Burada saptanan, test edilen ya da teorik olarak tahmin edilen nedenlerin dayandigi sey "doganin hep minimum enerjili durumu secmesi" ilkesidir. Doga neden minimum enerjili durumu secer hep seklinde bir soru sorulabilir. Bu guzel tartismalari da beraberinde getirebilir. Buraya hapsetmek yerine, konuyla ilgilenenlerimiz kendi hayatlarimizda bu soruyu sorabilir, tartismalarini takip edebiliriz. Burada, sizin de yine ayni kitaptan baska bir alintida gecirdiginiz "hicligin kararsiz olusu" ifadesi de kitapta iyice aciklanmasi gereken ifadelerden biri. Radyoaktif atomlarin kararsizligi, bu kararsizligin nedenleri vesaire hepsinin nedenleri de bilinmektedir. Gereksiz detaya bogmamak icin sadece bu kadarini soylemekle yetiniyorum :).
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.