Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

112 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
İncelemeye başlamadan önce, yazar anarşist Ted Kaczynski'yi kısaca tanıtayım. Kaczynski, Harvard'da matematik bölümünü bitirdikten sonra, Berkeley de Matematik Profesörü olarak görev yapmış bir akademisyendir. Aynı zamanda ders verdiği üniversite'de en genç hoca olma ünvanı da sahip olacak kadar akıllı birisidir. Kendi söylemine göre; medeniyetten ve matematikten sıkıldığını, monoton bir hayatı tercih etmek istemediğini söylemektedir. Bu sebeple, iki sene kadar profesörlük yapmış, para biriktirdikten sonra ise işini bırakarak, ıssız bir orman da bir baraka inşa ederek burada yaşamaya başlamıştır. Kaczynski'nin hayatı bu dönemde normal seyri içinde doğa ile başbaşa geçerken, bir gün kendisini sarsan bir olay meydana gelir. Çok sevdiği doğal bir alan, yol yapılarak katledilmiştir. Bu duruma çok öfkelenen Kaczynski, koyu bir eko-anarşist olmasının da verdiği dürtü ile dünyaya olan tavrını terör eylemleriyle göstermeye karar verir! 17 yıl boyunca kendi el yapımı bombalı paketlerini çeşitli sanayi kuruluşlarına yollar. Tam olarak 16 bombalı paket eylemi yapar. İnsanların ölümlerine sebep olur. Trajik olarak fbi ve yerel polis, bombalar ile alakalı olarak 17 yıl boyunca yoğun bir tempoda çalışmalarına rağmen, bombaları yollayan Kaczynski'nin kim olduğuna dair hiç bir gelişme kaydememişlerdir. Hatta olaylar öyle bir seviyeye gelmiştir ki, yazar kendisine ait manifestosunu tehdit yoluyla tv kanallarından okutturmuştur. Bir gün Kaczynski'nin kaldığı barakaya kardeşi gelir. Şans eseri daktilo'da yazmış olduğu yazıları görür ve meşhur bombacının kendi öz abisi olduğunu fark ederek onu ihbar eder. Kaczynski'nin terör eylemleri bu şekilde son bulur. Halen müebbet hapis cezasıyla hapishane de yatmaktadır. Meşhur bombacı'nın Harvardalı bir Profesör çıkması kamuoyunu şok eder. Bu, beklenen bir terörist profili değildir ve kendisine "unabomber" lakabı takılır. abd'de gündelik yaşantıda ve medya da, kendisine pek çok vesile ile göndermeler yapılan, filme konu olan, dizisi çekilen bir şahıs haline gelir. İncelediğim kitap, Ted Kaczynski'nin kendisine ait teknoloji karşıtı manifestosudur. Yazar, eko-anarşizm görüşünü savunmuş, teknolojinin; doğa'nın ve insanlığın en büyük düşmanı olduğunu vurgulamıştır. Genel olarak manifesto'nun sade ve anlaşılır bir dille yazıldığını fakat siyasi yönünün zayıf kaldığını belirtmeliyim. Yazar, teorik açıklamalardan ziyade, pratik çıkarımları tercih etmiştir. Yazar, ifade ettiği konularda yeteri kadar felsefi derinliğe ve siyasal kabiliyete haiz olmadığından, yazıları "bir siyasi düşüncenin kaba ilanından" öteye geçememiştir. Yine de tarihsel bir kişiliğe dönmüş olan Kaczynski'nin görüşlerinin anlaşılması adına okunabilir olduğunu, bazı noktalarda güzel tespitlerinin bulunduğunu söylemeliyim. Keyifli okumalar dilerim.
Sanayi Toplumu ve Geleceği
Sanayi Toplumu ve GeleceğiTheodore John Kaczynski · Kaos Yayınları · 2013504 okunma
··
1.804 görüntüleme
Eren okurunun profil resmi
Aslında ideoloji ve derinlik yönünden son derece yeterli birisi fakat bunu manifestoya aktarmadı sebebine gelirsek özetin, özetinin, özetiydi o manifesto ve ihtiyaçta duymadı. Dikkat edersen manifestoya solculuğun psikolojisi üzerinden başlıyor ve sosyalistlerle aralarındaki uzun tartışmalara değiniyor. Çok ilginç göndermeler ve çıkarımlar var o kısımda. Yedi yıllık marksist teorik birikimimle bazı yerleri ancak kavrayabiliyorum.
Elif okurunun profil resmi
Böylesi bir zihnin kelimelere hangi anlamı yüklediğini hangi terimleri ne için kullandığını gerçeklik algısını çok merak etmisimdir. Zira bu yazarın kendi çağından kendi zamanından öteye göndermeler yaptığı kanaatindeyim. Manifesto üzerinde çokça şey ifade edilse de zamanın ötesini yorumlayacak birikime sahip olmadığımdan ya da aynı kavrama algılama ve yaratıcı düşünce sistemine ve aynı zamanda tepkisel gerçekliğe ulaşamayacağımdan aslında "olanın" kıyısında dolaşıyormusum hissi değişmeyecek sanırım.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.