, bir kitap okudu
2018 61. kitabı
Glenn Meade
8.7/10 · 804 okunma
Ayşe zor bir kitap okuyorsun, okumadım ama tahmin ediyorum. Hani çok okuyan mı çok gezen mi lafı var ya, ikisinin de yeri ayrıdır elbette. Çok gezen biri sayılmam belki ama Bosna'yı görme fırsatım oldu. Srebrenitsa ve Mostar'a da gittim. Oralar o kadar bizden ki anlatması zor. Başçarşı adeta Sultanahmet gibi. Uzun yıllar bir arada yaşayan halkların birbirine düşmesi, büyük devletlerin çıkarı uğruna büyütülen bir savaş, acımasız ve insafsız.. Mostar köprüsü yıkılana kadar Mostar pek bilinen ziyaret edilen bir şehir değilmiş, sonra bu vahim olayla popüler olmuş ve turist akmaya başlamış bu sayede. Öyle bir doğu-batı sentezi var ki halkta, Türkiye gibi. Anadolu'nun bazı yerlerinden önce katılmış zaten Osmanlıya bilirsin. Modernle gelenek iç içe, havası ve doğası da harika. Yemek kültürü , müziği. Neyse uzattım ama adeta Çanakkale misali insanlar akın akın gidip görmeli oraları, büyük bir miras ve yaşanmışlık var. Bugün de devam eden canlı bir atmosfer, herkesin bir şeyler bulabileceği bir memleket orası..
Ayşe*
Ben bu tarz yerlerin ayağında terlikle şlak şlak fotoğraf çekip bön bön gezilmesinden nefret ediyorum. Çanakkale olsun, Bosna Hersek olsun orada yaşanmış acıyı yüreğinde taşımadıktan sonra görmesinde bir manası yok bence. Bu kitap Srebrenitsa katliamını, sırpların dünyanın gözü önünde Bosnalılara yaşattıklarını o kadar etkileyici anlatmış ki, boğazımın düğümlenmediniz, gözlerimin dolmadığı paragraf neredeyse yok gibi. Mutlaka okumanı dilerim, oraları görmüş biri olarak eminim seni de etkileyecektir.
Günlük kısmı dokunur, ağlama etkisi de yapabilir.
Ayşe*
Ben en çok bu kitapta duygulandım, günlük kısmı sanırım çok etkili kılmış hikayeyi.
Ayşe*
Ya bu adamın ölene kadar etinden sütünden yararlanılsın, nefes almadan tarihi polisiye yazsın istiyorum <3 gerçekten çok iyi bir kalem.
Ayşe*
Temmuz 1995 yılında yaşanan Srebranitsa katliami gerçeklerşirken ne mi olmuş, başta AB, BM, sözümona özgürlükçü Avrupa ülkeleri, müslüman ülkeler, Türkiye, sessizce uzaktan izlemiş katliamı. Dönemin başbakanı Çiller ; Bosna Hersek'te yaşananların katliam hatta etnik bir arındırma olduğuna dikkat çekmiş. Hepsi bu kadar. 23 yıl geçti, dönün bakın dünyaya ne değişti?