Batı emperyalizminin parçaladığı imparatorluktan sonra, kurulan cumhuriyeti ayağa kaldırmak, ekonomisini güçlendirmek, orduyu, sanayiyi diriltmek için kendi imkanlarımız mı vardı? Kaynak nereden bulunabilirdi? Bizleri parçalayan batıdan mı yine? Bu hangi akla sığabilirdi. Siyasi düzen içinde elbette batı sömürgeciliğine muhalefet eden komşu Bolşevik Rusya'sı en uygun ülkelerden biriydi. Doğal olarak siyasi manevralarla hatta bir komünist partinin kurulmasına aracılık ederek Atatürk bu kaynağı oradan sağladı. İdeolojilerinin bu ülkeyi yutmasını engelleyerek, bağımsız bir politikayla bunu başarabildi.
Diktatörlükle suçlama ise nasıl bir abesle iştigaldir. O dönemde Avrupa'daki bir kaç ülke dışındaki nerede çoğulcu demokrasi var. Çocuk yeni doğmuş elbette ayakları üzerinde durması için dikkate ihtiyacı var. Kurumları, sistemi, altyapısı yerleşene kadar, sağlıklı bir yapıya kavuşması, eski hataların nüksetmesinin engellenmesi için zamana ihtiyacı vardı.
O günü bugünün koşulları, anlayışı ile değerlendirmek nasıl akıl bir yürütme.
Bugüne kadar bazı iktidarların ben hata yaptım, göremedim tarzı ile deneme-yanılma şeklinde ülke yönetmelerine bakılırsa Atatürk'ün varsa hataları fazlasıyla mazur görülebilir sonuçta içinde bulundukları koşullar olağanötesiydi.
Daha iyisini yapabilecekler varsaydı yapsalardı.
Bu Semra Sltn hadisesi gerçekten kabak tadı veriyor bu sitede.