Gönderi

112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
"Babaya Mektup" Kafka'nın, hayatında en önemli problemlerden birinin babası olduğunu anladığımız, çocukluğundan beri babasıyla arasında geçen olumsuzluklara cevap veremeyip, biriktire biriktire 40 yaşında mektup olarak kustuğu, olağanüstü, bir o kadar da edebi tepki yazısı. Ataerkil bir anlayışa ve yapıya sahip baba Hermann Kafka'nın, oğlu üzerinde yarattığı baskıcı ve korkutucu tavır sebebiyle midir, yoksa Kafka'nın naif, kırılgan, alıngan yapısından kaynaklanan hassasiyetinden midir, ya da her ikisinin sebep olduğu bir durum mudur nedir, baba oğul arasında korkunç bir iletişim kopukluğu olduğu görülüyor. Kafka'nın "Dönüşüm" eserini yazarken içerisinde bulunduğu, kendisini böcek gibi hissettiği, yabancılaşmış, ötekileşmiş ruh halini, bu eseri okuduktan sonra daha iyi anlıyorum. Kafka ve babası arasındaki bu problemi günümüzde birçok baba oğul arasında görmek mümkün, eser o yüzden hala güncelliğini koruyor. Fakat maharet bu duygu ve düşünceleri olağanüstü bir şekilde yazıya dökebilmekte gizli. İnsan olarak kendi duygu ve düşüncelerimizi bir başkası, bizim gibi veya bizden daha iyi dile getirdiği zaman onu seviyoruz. Kafka'yı da bu yüzden bu kadar çok seviyor ve okuyoruz. Yalnız şunu da söylemeliyim ki Kafka gibi bir adamın babası olmak da kolay değil. Adam bir hoş... İyi okumalar...
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Can Yayınları · 201941bin okunma
··
14 görüntüleme
Adem YEŞİL okurunun profil resmi
Günaydın, hayırlı sabahlar. Güzel inceleme için teşekkür ederim, Bünyamin Bey. Kafka eserlerine henüz sıra gelmedi, ama evde beklemedeler. İnşallah bir ara tanışacağız kendisi ve kalemi ile. :)) Tekrar teşekkür eder, güzel bir gün dilerim.
Bünyamin Müftüoğlu okurunun profil resmi
Günaydın Adem Bey :) Teşekkür ediyorum. Kafka'nın düşünme şeklini anlayabilmek için muhteşem bir eser olduğunu söyleyebilirim. Diğer eserlerinden önce veya sonra okunmasında fayda görüyorum.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.