Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Zeyneb Öztürk bir yorumu yanıtladı.
80 syf.
6/10 puan verdi
Bu inceleme yer yer SPOILER içerebilir arkadaşlar. Bilginiz olsun... Bir gün Fransız Şair Louis Aragon kuyuya bir taş atmış ve demiş ki; 'Cemile, dünyanın en güzel aşk hikayesidir.' O taş şimdilik kuyunun dibinde kalsın bir süre... O esnada ben size kısaca başka bir hikayeden bahsedeyim... Ben askerliğimi 2007 yılında kısa dönem olarak yaptım.
Cemile
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201932,6bin okunma
··2 alıntı·
15,7bin görüntüleme
Levi okurunun profil resmi
Bu bir fikir kitabı değil. Kitap hakkındaki yorumlara katılmak zorunda olmadığınız gibi, kitabı yargılamak zorunda da değilsiniz. Cemile cephede uçuşan mermilerin altında yatan eşinin psikolojisini zerre düşünseydi belki böyle bi ihanet yapmazdı. Ama bence böyle kitapları anlamak gerek. Gerçekçi mi, bunlar yaşandı mı sizce gerçeek hayatta? Evet, yaşandı. Onun için kitaba 6 puan vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Hikayenin anlatıcısının bu Cemile hakkındaki görüşüne de katılmıyorum. Ama kitap güzel yazılmış. Danyar'ın içsel dünyası güzel anlatılmış. O yaşadıkları dünyanın doğası güzel anlatılmış. Her ne kadar katılmasam da anlatıcı kendi aşk görüşünü de, sanat görüşünü de güzel anlatmış. Hatta şu dediğiniz Fransız şaire "en güzel aşk hikayesi" dedirtecek kadar güzel anlatmış derdini anlatıcı. Katılıyor muyum? Hayır. Sonuçta sadakat de kıymetlidir. Cemile'nin aşkı Sadık'ın aşkından büyük müydü yani? Sanmam. Ama bizim işim taraf tutmak değil. Bu kitaptaki ihaneti savunup 10 puan veren de, karşı çıkıp 6 puan veren de taraf tutmuştur. Bunun için okunmaz ki romanlar, hikayeler. Kurgu dışı kitaplar böyle okunur bence. Özetle güzel yazılmış bir kitap. Bence anlamak, hissetmek için çabalamalıyız, yargılamak için değil.
Necip G. okurunun profil resmi
Veli bey teşekkürler yorumunuz için. Yazdığım metin kitabı yargılamak mıdır, çok emin değilim… Kitabın bir fikir kitabı olmaması, içinde bir fikir olmadığı anlamına gelmez. Kurgusal metinler de bir fikri savunabilir. Sartre’ın Bulantı’sında veya Kafka’nın Dava’sında vs gerçekten bir fikir olmadığını mı düşünüyorsunuz? Öte yandan bir roman bir duyguyu, bir düşünceyi harekete geçirmeyecekse, üzerinde konuşup tartışmayacaksak neden okuyoruz? Sadece anlatımına güzel veya kötü demek için mi? Romanların yazım tekniği, anlatımı, dili, kurgusu, karakteri ayrı ayrı üzerinde konuşup tartışmaya açıktır. Çok iyi yazılmış bir roman kişisel bakış açısında kötü bir fikri savunabilir. Mesela siz varoluşçu yaklaşımı benimsemiyorsanız Camus veya Sartre’ın bir romanı size hitap etmeyebilir. Bunun tam tersi de olabilir. Aytmatov benim en değer verdiğim yazarlardan biri. Elveda Gülsarı kitabına yaptığım inceleme de tamamen fikir odaklı. Keza Toprak Ana’ya yazdıklarım da öyle. Hayranlığımı kelimelere dökmekte zorlandım resmen o incelemeleri yazarken… Cemile’de ise aşk hikayesini güçlü bulmadım ya da abartılı buldum diyelim. Bana göre bir ihanet hikayesiydi. Teknik olarak da yine bana göre boşluklar vardı kitapta. Bu yüzden nispeten düşük puan verdim. Özetle, okuma eylemine ve kurgusal eserlere tamamen farklı pencerelerden bakıyoruz. Her okurun farklı bir okur karakteri olduğu için gayet doğal bu durum tabii ki. Yorumunuz için tekrardn teşekkür eder, keyifli okumalar dilerim…
Gül Kaplan okurunun profil resmi
Kitaptan daha uzun yorum olmuş 😂 okumadım
Geri13
32 öğeden 31 ile 32 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.