·215 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Eylül 2015 00:00 Sigara hakkında önemli olabilecek neredeyse her şeyin yer aldığı bir kitap. Farklı bir kitap. Dolayısıyla normal bir yorum da yapamıyorum. Sigara içenlere de içmeyenlere de hitap eden bir kitap. Kitap ve aldığım bir ilacın da etkisiyle 21 Eylül Dünya Barış Günü'nde vücudumla barış ilan ederek sigarayı bırakım. Belirli aralıklarla yorumumu düzenler ne durumda olduğumu yazarım kitabın etkisini merak edenler için.
Kitaptan yaptığım alıntılardan görüleceği üzere yazarın gerçekten de ilginç tespitleri var. Sigaraya tekrar başlarsam bile (ki gerçekten bıraktığımdan eminim.) iyiki okudum diyeceğim bir kitap. Daha önce Allen Carr'ın aynı isimli sanırım 2 saatlik belgeselini izlemiş olmama rağmen sigara konusunda ufkum açıldı. 5 senelik bir içici olarak bahsettiği durumların hepsini tek tek yaşadığımı ve kitapta en ufak bir abartının olmadığını söyleyebilirim.
Kitapta hastalık, kanser vesaireden çok az bahsedildiğini belirtmeliyim ayrıca.
Son olarak kanaatimce şu soruların cevaplarını, gönül rahatlığıyla bulabileceğiniz bir kitap:
#Bir insan neden sigara içer?
#Sigara neden bu kadar yaygın?
#Bu kadar zehirli bir şeyin üretilip satılmasına neden göz yumulur?
#İnsan sigaranın bu denli zararlı olduğunu bilmesine rağmen neden bırakırken zorlanır?
#Sigara içmek bir alışkanlık mıdır yoksa bir bağımlılık mıdır?
#Sigarayı bırakamayan insanlar iradesiz midir?
#Nikotin sakızları vs işe yarar mı?
#Devletin kamu spotları vs işe yarıyor mu? (Allen Carr'a göre olumsuz etkisi var.)
#Sigara bıraktıktan sonra neden kilo alınır?
ve benzeri onlarca soruya çok mantıklı cevaplar var.
Kitaba 10 puan verdim. Zira kitabın konusu, işleyişi ve dili konusunda hiçbir eksik görmedim.
Herkese iyi okumalar ve sigarasız hayatlar. :)
-----------------
Bırakma Günlüğü
#7. gün (28 Eylül) itibariyle hala içmiyorum. Şu ana kadar sadece bir hafif bir kriz geçirdim. O da 3 dk sürdü. Onun dışında 1 haftadır aklıma bile gelmiyor.
#6. Ay Editi: Bir beğeni gelince hatırladım bu incelemeyi. Şu ana kadar hiçbir sıkıntı yok. Artık sigara içmeyen bir insan olduğumu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. :)
#11. Ay editi: Bir sıkıntı yok efendim. :)
#3. sene güncellemesi: https://1000kitap.com/gonderi/34189026
------------------