Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

50 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Ateistler varsa suçu kime yüklemeli?
Kitabı incelemeden önce kitabın yazarı Voltaire'nin dini görüşünü öğrenmek gerek. Voltaire Deisttir. Yaşadığı dönemdeki Klise otoritesinden, Hristiyanlardan, Musevilerden nefret etmiştir. Voltaire'nin bu kitabı ise Ateizm üzerine bir araştırma değil Ateizm ve Ateistlerin üzerine kusulan nefreti simgeliyor. Voltaire'ye göre bu kainatta her şeyin bir düzeni, bir amacı vardır. İnsanın amacı da bunları anlamaktır. Anlayamasa bile bunlara inanmaktır. Voltaire Ateizme o kadar büyük bir nefret duyuyor ki Antik Yunan'daki gibi Mitolojik karakterlere ya da gezegenlere tapmanın Ateizmden daha mantıklı olduğunu savunuyor. Voltaire'nin Ateizmden nefret etmesinin bir diğer sebebi de sosyolojik kimliğini kullanmasıdır. Tıpkı Schopenhauer, Nietzsche, Kant gibi düşünüyor Voltaire. Halkın dinsiz yaşayamayacağını, dinin toplumların bir otokontrol mekanizması olduğunu savunuyor. Bunu da şu cümlesiyle açıklıyor: "Eğer tanrı var olmasaydı, onu icat etmek gerekirdi." Voltaire Ateizmin kıyısında dolaşan ama Ateist olmak yerine Paganizm'i seçen Spinoza'yı çok fazla kullanıyor. "Spinoza bile" başlanan cümle sayısı 4 veya 5. Voltaire iyi bir noktaya deyinerek dindar ya da putperestlerin insanları Ateizm bataklığına sürüklediğini söylüyor. Ancak kitabın içinde bulunan savlar yetersiz. Bertrand Russel'ın dediği gibi "Bilim ilerledikçe Felsefe geriliyor" Çünkü kitapta bulunan mükemmel döngü, mükemmel yaratılış diye bir olay bilimsel olarak yok. Gezegende her şey devinim içerisindedir ve bu devinim sonucu çevremizdekiler oluşmuştur. İnsan vücudu kusurlarla doludur. Kısacası 50 sayfalık kitabın yazılış amacı Voltaire'nin pek de sağlam temellere dayanmayan Ateizm düşüncelerinden ibaret.
Ateizm
AteizmVoltaire · Kafe Kültür Yayıncılık · 2013145 okunma
··
196 görüntüleme
Kaan okurunun profil resmi
Bildiğim kadarıyla Voltaire'in fikirleri, döneminde yaşanılan savaş ve deprem gibi büyük yıkıma yol açan olaylar sonucunda deizmden ateizme doğru tam olmasa da bir kayma yaşamış. İnceleme de gayet güzel olmuş. Voltaire'in kitaptaki fikirleri hakkında, yapmis oldugun yorumlarina katılıyorum.
Muhammed Furkan Sağlık okurunun profil resmi
Voltaire'nin en tanınmış ve büyük felsefi eseri "Felsefe Sözlüğü"nde yoğun din ve Tanrı eleştirisi mevcut. Ben de bu adamın Tanrıya inanmadığını ama insanların bir amaç uğruna yaşaması için kendini kandırmaya çalıştırdığı kanaatindeyim.
1 sonraki yanıtı göster
Metin T. okurunun profil resmi
Her şeyde bir düzen aramak pozitivist bir hastalıktı. Bu anlamda pozitivizm kendini dine çok uzak hissediyordu oysa dine en yakın olduğu nokta burasıydı. Komik di mi? Komik ama akıl dışı değil bu tespit. Zira hemen ardından bir goal-amaç gelmek zorundaydı. Asıl burası komikti aslında. Amaç dediğin an, bir akıl giriyordu devreye zira. Akıl? Akıl akıl, gel de bana takıl. :)))) Olmaz. Akıl kimseye takılmaz. Zira akıl dediğin an bir üst aklı kabul etmiş olursun. Bir üst akıl gelirdi ve gülerdi sana. Şaka bir yana, bu tür insanlar birer üstinsandı insanlığın yolunda. Ama bir Hafız da öyleydi. Tıpkı Goethe gibi. Yol gösterenler sağ olsun. Dolayısıyla Muhammed Furkan Sağlık kardeşim ve bu iletiyi görmeme sebep olduğun için Kaan kardeşim senin de kalemine sağlık. Var olun.
Metin T. okurunun profil resmi
Bir yaratıcıya inananların da inanmayanların da bir yük vardır sırtlarında, ki bence bunun hayatımıza katkısı bir susam tanesi kadar bile olmaz, ispatlamak. Derdi olana Allah yardım etsin :))))
Bu yorum görüntülenemiyor
Mehmet okurunun profil resmi
Voltaire Tanrı hakkında, "Tanrı yoktur ama bunu sakın hizmetkarıma söylemeyin, yoksa geceleyin beni öldürür," demiştir. Sizinin söyledikleriniz ile bir tezatlık oluşturmuyor mu ? ( Deist olduğunu söylemişsiniz. )
Muhammed Furkan Sağlık okurunun profil resmi
Hayır tezatlık oluşturmuyor. İncelemede de belirttiğim gibi Voltaire insanların bir Tanrıya muhtaç olduklarını söylüyor.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.