Keyif ötesi
2019 71. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2019 15:14
William Shakespeare 'i ilk kez okudum. Yalan yok. Bir süre önce bir arkadaşıma dert yanmıştım. Okuduklarim beni çok fazla etkiliyor, beni çok yıpratıyor demiştim. O da bana o zaman tarz değiştirip şekspir okumalısın demişti. Çok eğleneceksin demişti. O gün bugün aklımdadir bu tavsiye, ama bugüne kısmetmiş. Bu bağlamda, laf olsun diye değil, gerçekten içimden gelerek bu etkinliği düzenleyen Giatros ' a çok teşekkür ederim. Bundan sonra şekspir okumalarim devam edecek. Gelelim, Bahar Noktası 'na. Okuduğumuz kitaplar zaman zaman konu itibariyle içimizi burkabiliyor, hüzünlenip ağladığımiz dahi olabiliyor. Çok sinirlenip, birşeyleri kırıp dökmek isteyebiliyoruz. Hiç olmasın tabi böyle durumlar, ama maalesef oluyor işte. İnsanın içi tarif edilemez bir duygusallikla dolabiliyor. İnsanın insana yaptıklarını okuduğumuzda, öğrendiklerimiz karşısında inanamıyoruz gözlerimize. Ve her okuduğum böyle bir kitaptan sonra daha bir inanır oluyorum Yaşar Kemal 'in sözlerine. Şöyle demiş büyük yazar. " Dünya dönüyor, insan piçlesiyor." Bahar noktasi, bu noktada ilaç gibi geldi. Okurken bu kadar eglendigim başka bir yazar hatırlamıyorum. Eğlenmek de lazım sanırım arada. Gülmek, gülümsemek. Aşkı anlatıyor bu oyunda şekspir. Aşkın insanları nasıl komik hallere düşürdüğünü. Hayalle gerçek arasında gidip geliyoruz. Siirsel bir anlatimda yazılmış ve müthiş keyifli bir oyun sahnelestirilmis. Şekspir seversiniz, sevmezsiniz. Ama mutlaka okumalısınız. Son paragrafı da Can Yücel babaya ayırıyorum. Çevirmen, daha doğrusu uyarlayan koltuğunda Can Yücel var. Can Yücel bu seri adeta yeniden uyarlamis, müthiş bir tat katmış esere. Kimisi laf ediyor, efendim çeviri işi böyle bir iş değil diye. Belki değil. Ancak bu eserin bir tiyatro metni olduğu unutulmasın. Emin olun bu oyun Londra'da sahneleniyor olsa bugün, onlarda kendiler8nden bir şeyler katardi metne. Eline sağlık Can Yücel, keyifle okudum, siz de okuyun.
Bahar NoktasıWilliam Shakespeare · İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,9bin okunma
Shakespeare dilinin ahengine tutulduğum, söz sihirbazı dediğimiz bir yazar:) Etkinliğe katıldığınız için ben teşekkür ederim:) Güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık:) Shakespeare'in diğer güzel eserleriyle de yolunuzun kesişmesi dileklerimle.. 🙋🏻‍♀️
Barış
Emin olabilirsiniz.