Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Ecem bir yorumu yanıtladı.
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
NE MÜNASEBET! Bir internet sitesinde "yazar derdi olan, sözü olan, itirazı olan kişidir" diye bir cümle okumuştum. Bizim yazarımız Walter Sinnott-Armstrong da söyleyecek pek çok şeyi, yapacak yığınla itirazı olan bir yazar. Kendisi yıllarca evangelist bir Hristiyan olarak yaşadıktan sonra ateizmi seçmiş olan bir felsefe profesörü.
Tanrısız Ahlak?
Tanrısız Ahlak?Walter Sinnott Armstrong · Ayrıntı Yayınları · 2011434 okunma
··
869 görüntüleme
Ramazan Kudat okurunun profil resmi
O kadar cahilsiniz ki; dininiz var diye ahlaka ihtiyacınız kalmadığını sanıyorsunuz diyor Tesla. Bilim insanlığının yanında bu tarz söylemleri olması da onu benim gözümde hep büyük bir aydın yapmıştır. Yazını okurken çok önceleri sorguladığım bir şey tekrar canlandı zihnimde. Zararsız eylemler iyidir değilden ziyade menfatsiz yapılan yapana değil başkasına faydası dokunan eylemler iyidir diye düşünmüşümdür ben hep. O yüzden dünyada asla gerçek iyilik gerçekleşemez diye bir çıkmaza düşmüştüm. Çünkü inançlı insanlar cennet mükafatı veya tanrılarının rızası için iyilikte bulunur. İnanmayanlar iyilik yapmaktan haz aldıkları için iyilik yapar veya inansın inanmasın yüreği hafiflettiği için iyilik yapar insan. Bilinç sahibi olup da yaptığı iyilikten cebine büyük küçük bir şey girmeyen bir canlı tahayyül edemiyorum. Bilinçsizce yapılan bir eylem de başkasına çıkar sağlasa bile ona iyilik denmez. Çünkü güneş bilinçsizce bize milyarlarca yıldır iyilik ediyor olur kainatın en iyi varlığı olurdu. İçinden çıkamayınca bu sorgularımı rafa kaldırmıştım tekrar uyandırdın sağ ol :Dd
Ecem okurunun profil resmi
İncelemenin faydasi olduysa ne mutlu. İnsan sorguladıkça elbette bazı noktalarda cikmaza giriyor. Fakat bazı durumlarda ise cevabı buluyor. Sadece karşısındakinin menfaati için iyilik yapan insan yoktur düşüncenize ben katılmıyorum. Vardır, hatta var fakat az sayıda evet. Her ne olursa olsun birilerine fayda sağlamış olmak inanıp inanmamanın dışına itilmeli. Böylesi daha sağlıklı bana göre😊 yorumunuz ve fikirleriniz için teşekkür ederim.
Adem okurunun profil resmi
Eline sağlık güzel bir inceleme :)
Ecem okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Adem😊
Requiem okurunun profil resmi
Ne münasebet 🐴🐴
Yol Ayrımı okurunun profil resmi
Güzel bir inceleme olmuş.
Ecem okurunun profil resmi
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim
Oktay okurunun profil resmi
👏👏👏
Ecem okurunun profil resmi
Teşekkürler
Orçun Kalfa okurunun profil resmi
Kaan arkadaşım iyilik yapmak ahlaki bir davranıştır görüşünde olman AHLAKIN KÖKENİ NEDİR? sorumu cevaplamıyor. Bunu evrim, tesadüf, kendi kendine oluyor, toplum öyle gelişmiş vs.. açıklaman akıllı kişilerin kabul edebileceği bir çıkarım değil.
Orçun Kalfa okurunun profil resmi
Nesnel ahlak nereden gelmiştir? Nesnel ahlakın tabiatı nasıl açıklanır? Bu sorulara cevap verebilmemiz için akli bir zemine ihtiyacımız vardır. Nesnel ahlaki hakikatleri tarif ederken onların insan öznelliğini alan gerçekler olduklarını söylemem gerekiyor. Mesela, beş yaşındaki bir çocuğu öldürmek ahlaki açıdan YANLIŞTIR VE HER ZAMAN ÖYLE KALACAKTIR. BÜTÜN DÜNYA KÜÇÜK ÇOCUĞUN ÖLDÜRÜLMESİNİ DOĞRU BULSA BİLE.... Ahlak dilinin temelini oluşturan karakter/nitelik, evrensel ve harici(dıştan gelen) bir şeydir. Nesnel olduğuna inandığımız ahlak kuralları (ecem hanımda bunlara inanıyor), Tanrı’nın varlığından dolayı nesneldirler.
21 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.