Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

144 syf.
10/10 puan verdi
"RAVİYAN-I AHBAR VE NAKİLAN-I ASAR,
Kah hayretü minnet, kah nefretü ibretle.." bu enteresan hikayeyi rivayet ve hikayet etse de hiç kolay değil anlatmak. :) Ama şöyle başlayabiliriz belki; Kitab-ül Hiyel; hileler kitabı anlamına geliyor. Fakat anladığım kadarıyla bu hile, biraz farklı bir anlamda kullanılmış. Makineleri, yazarın söylediği gibi, tabiatın esir edilmiş parçaları olarak düşünürsek, yaratma sanatının ışığında hükmetme, yani bir tür iktidar aracı diyebiliriz hileler için. Kitap icatlarla dolu. Çizimleri dahil her biri en ince ayrıntısına kadar tasvir edilmiş. Ne yani, dedim, yoksa İhsan Oktay Anar mühendis miydi? Fizik mi okudu yoksa, diye düşünürken, önce hayat hikayesine bir göz atıp kitaba öyle devam etmem gerektiğine karar verdim. Ve ilk şok; kendisi ne mühendis ne de fizikçi. Hatta yüksek lisans ve doktorasını felsefe üzerine yaptığı bilgisine ulaştım. İşte bu noktadan sonra büyük bir hayranlıkla devam ettim okumaya. Bu kadar fazla düzenek, bu kadar ince ayrıntı nasıl bir zekanın mahsulü diye düşünmeden edemiyor insan. Olaylar Üçüncü Selim zamanında başlıyor. Kurgu olduğunu bilsek de her şey o zaman dilimine o kadar ustalıkla oturtulmuş ki mesela yeniçerilerin her hallerinden, tavırlarından, dış görünüşlerinden tutun da sekban-ı cedid askerlerine bakış açılarına kadar, ve hatta giyim kuşam tasvirleri yaparken bile dönemin dışına hiç çıkmadan nokta atışı ifadelerle büyük resmi zihnimizde şekillendirmeyi başarıyor. İcatların, genellikle insanların menfaati için ve kullanımına sunulmak üzere yapıldığını düşünürüz hepimiz. Kitap, biraz farklı bir düşünme tarzı sunuyor size. Hep bir zorbalık, suistimal, sınırı aşmışlık ve kötüye kullanma arzusu göze çarpıyor. Belki de bu sebepten kitabın adı Kitab-ül Hiyel. Momentumdan statiğe, ısı geçirgenliğinden elektriğe, yoğunluktan suyun kaldırma kuvvetine..muhtemelen uzman olmadığınız pek çok terimle yüz yüze geliyorsunuz. Bütün bu teknik terimlere vakıf olarak yapılabilecek bir okuma, nasıl eşsiz bir zevk verir, hayal etmek zor değil. Yasef Çelebi 'nin bürokrasiyle cebelleştiği kısım muazzam keyifliydi benim için. Didinip durması, bir üst kademeye ulaşabilmek için döktüğü rüşvetler oldukça ironik bir şekilde anlatılmış. Birden Uzun İhsan Efendi sahneye çıkıyor. Puslu Kıtalar Atlası 'nda değil miydi o ?:) Ee İhsan Oktay Anar bu. Sağı solu, nereye gönderme yapacağı pek de belli olmuyor. İkinci ana kahraman Calud. O da ayrı efsane. Tek derdi iktidar ve güç sahibi olmak. Bir de arayıp durduğu iktidar taşı var. Ya da felsefe taşı mı demeliyiz? Bulabilecek mi sizce? Ya da kim bulacak? Peki bulunca ne olacak dersiniz? İNSANIN KENDİNİ BULDUĞUNDA ARAYABİLECEĞİ NE KALIR Kİ GERİYE.. Yer yer teknik detaylarla boğuluyor gibi olsanız da, dili oldukça ağır ve ağdalı olsa da, yazarın o kendine has mizah yeteneği sayesinde yorulmadan ve severek okuduğunuzu farkedeceksiniz. Mutlaka okumalısınız çünkü bu müthiş zekayla tanışmamak büyük şanssızlık olur. Ve ayrıca, etkinlik için teşekkür ederim
Ebru Ince
Ebru Ince
:))) Keyifli okumalar..:))
Kitab-ül Hiyel
Kitab-ül Hiyelİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 19964,513 okunma
··
541 görüntüleme
Gönül. okurunun profil resmi
Elinize sağlık,cok güzel olmuş inceleme. Istanbul'a da sadece birkaç kez gezmeye gitmiş ama nasıl anlatıyor karış karış insan hayret ediyor dehasına. Epey oldu yeni kitap çıkarmıyor heyecanla bekliyoruz:))
Liliyar okurunun profil resmi
Evet ,bunu duyduğumda da çok şaşırmıştım. Bence büyük bir yetenek olduğu kadar muazzam bir deha da. Umarım yeni bir kitap çıkarır da keyifle okuruz. :)) Teşekkür ederim. :)
Ebru Ince okurunun profil resmi
Da Vinci gibi adam yahu :)) yemedim içmedim sabahın bir köründe kalktım inceledim diyen okurlara da sahip ,daha nolsun :)) Teker teker okuyacağım kitaplarını :)) Ben teşekkür ederim ayrıca efem,seviliyorsunuz ❤
Liliyar okurunun profil resmi
Bir bu kitabı kalmıştı okumadığım. Her seferinde hayran bırakıyor kendisine. İnceleme akşamdan hazırdı aslında. :)) Ama sabahın köründe kalkıp paylaştım, bu da bi şey. 😄😄 Sen de seviliyorsun ❤ çok. :)
1 sonraki yanıtı göster
Bülent okurunun profil resmi
''Kitab-ül Hiyel; hileler kitabı anlamına geliyor. '' demişsiniz, hayır Hiyel-Mekanikler anlamına geliyor Hiyle başka şeydir Hile başka şeydir. Keşke eseri okurken yanınızda bir de Lûgat bulundurup hafif bir Arapça Sarf bilgisine sahip olsaydınız eminim daha çok tat alırdınız.
Liliyar okurunun profil resmi
"Hiyel iki anlamlı bir sözcük olup Frenkçede mekanik, Arapçada ise hile, aldatmaca anlamına gelmektedir. İşte bu ikisinin birleşiminden çeşitli hilelerle ilimin birleşmesinden oluşan ve kudret sahibi olmaya yönelik mekanik icatlar kitabı olarak çevirmek istiyorum." Prof. Dr Sinem Ergün Marmara Üniversitesi Arapça sarf bilgisine sahip olduğumu söyleyemem ama tabi ki okurken araştırarak okudum. Siz de hiç tanımadığınız bir insanı eleştirirken daha önyargısız olsaydınız keşke.
3 sonraki yanıtı göster
Merve okurunun profil resmi
Uzun Ihsan Efendi aslında yazarın kendisidir. Eserlerinde hep böyle ilginç gönderme yapar☺
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.