Kitap özeti
. { Öğretmen Olmak Bölüm 1/22 (Sf 17.....22) } ...................EĞİTİM VE ÖĞRETMEN.................. Eğitim, genellikle davranış değiştirme süreci olarak tanımlanır. Bununla birlikte eğitimin “Yetişmiş kuşağın birikimlerini yöntemli olarak yeni nesle aktarma” ,”Yetişmekte olan neslin uyum kabiliyeti kazanması”, “Yaşama hazırlık”, “Bizzat yaşamın kendisi” şeklinde yapılmış tanımları da mevcuttur. Ben ( İrfan Erdoğan ) eğitimi bir cümleye benzetiyorum. Eğitim de; bir cümle gibi özne, nesne, tümleç, yüklem gibi belirli unsurlardan oluşan ve bütünlüğü olan, birbiriyle ilişkili öğelerden oluşan bir kompozisyondur, cümle gibi yeniden ve başka şekillerde kurgulanabilen, bazı unsurları görünmez kılınabilen dinamik bir süreçtir. Cümlenin ana öğesi nasıl özne ise eğitimin de ana öğesi öğretmendir. Öğretmen eğitimin başlatıcısı, geliştiricisi ve uygulayıcısıdır. Ama ülkemizin realitesi açısından baktığımızda öğretmen’in uzun zamandır eğitim sistemi içerisinde arka planda bırakıldığını, konumunun önemli ölçüde sarsıldığını düşünüyorum. Son yıllarda ülkemizde eğitim; öğretim araç gereçleri, müfredatlar, yönetim tarzları gibi teknik unsurlar üzerinden iyileştirilmeye çalışılmış, bu da öğretmenin eğitimdeki yeri ve öneminin (ÖZNE) gölgelenmesine yol açmıştır. Öğretmen özne olduğuna göre öğrenci de nesne midir?” gibi haklı bir soru akla gelebilir. Hayır. Öğrenciyi de öğretmen gibi özne olarak görmek gerekir. Çünkü öğretmenin varlığı doğrultusunda öğrenci de kendini ve davranışlarını değiştirerek, özne pozisyonunu alabilir ve almalıdır da. Öğretmen ve öğrenci arasında kurulacak olan etkileşim her ikisinin de aktifleşmesini sağlayabilir, doğal olarak her ikisini de özne haline getirebilir. Öğretmenin özne pozisyonunda anlamlandırılmış olması öğrenciyi de doğal olarak özneleştirir. Öğrencinin nesneleşmesi gibi bir sorun da ancak, öğretmenin nesneleşmesi sorunu paralelinde ortaya çıkmış bir sorun olabilir. ( Gnosei Seauton ) ................................. EK: Kitapla ilgili Yaptığım İnceleme: #79480670
Eğitim
Gnosei Seauton
Eğitim bir cümle ise ve eğitimin ana öğesi, cümlenin ana öğesinin özne olması gibi öğretmen ise, BU CÜMLENİN KURUCUSU kim peki? 🤔 Ve cümlenin kurucuları ya da cümle kuruculuğu ile öğretmen/öğretmenlik arasında nasıl bir bağ vardır? Öğretmen ya sadece özne olmak istemezse, cümle kurucusu rolünde de yer almak istese nasıl olur? 🤔 Neticede sadece özne rolü bile öğretmenin yüreğini, ruhunu tatmin etmeyebilir. 🧐