Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Üçleme ve eleştirisi
Üçleme kavramı Hıristiyanlık’ın en temel kav-ramı olmakla birlikte anlaşılması en zor kavramı-dır. İsa’nın nasıl aynı anda hem Tanrı hem de insan olduğu, nasıl olabileceği, insani ihtiyaçları olacağı, acı çekeceği, zaman ve mekânda belli bir yer kapla-yabileceği gibi sezgisel sorunları bir tarafa bıraksak bile üçleme ciddi felsefi ve mantıksal problemlerle karşı karşıyadır. Üçleme şu yedi önerme ile özetlenebilir: 1. Baba Tanrı’dır. 2. Oğul Tanrı’dır. 3. Kutsal Ruh Tanrı’dır. 4. Baba Oğul değildir. 5. Baba Kutsal Ruh değildir. 6. Oğul Kutsal Ruh değildir. 7. Tanrı birdir. Bu 7 önermeyi mantıksal çelişkiye düşmeden bir arada kabul etmek imkânsızdır. Hıristiyan teologlar genelde üçlemeyi çeşitli örneklerle açıklamaya çalışırlar (piramidin üç yüzü veya üç başlı köpek gibi). Ancak bu örneklerin hiçbiri bu yedi önermeye birebir uymaz. Nitekim dikkatli bir analizde önermele-rin ne anlama geldiğinin de tam olarak belli olmadığı kolayca anlaşılır. Eğer ilk üç önermeyi Baba=Tanrı, Oğul=Tanrı, Kutsal Ruh=Tanrı diye anlayacaksak, 7. önerme gereği de Tanrı tek olduğuna göre, Leibnitz’in eşitlik ilkesi gereği Baba=Oğul=Kutsal Ruh eşitliğine varacağız. İyi ama bu 3, 4, 5 numaralı önermelerle çelişmektedir. Demek ki ilk üç önerme bu şekilde anlaşılamaz. Burada “Baba Tanrı’dır” önermesi “Baba Tanrılık özelliğine sahiptir” şeklin-de de anlaşılabilir. Bu durumda Baba=Oğul= Kutsal Ruh eşitliği ortaya çıkmaz. Baba Tanrılık özelliğine sahiptir, Kutsal Ruh Tanrılık özelliğine sahiptir, Oğul Tanrılık özelliğine sahiptir ve bunlar üçü birbirinden ayrıdır dediğimiz zaman (4, 5, 6 önerme gereği), bu sefer de Tanrı özelliğine sahip üç farklı varlık olduğu ortaya çıkar -diğer bir deyişle üç tane Tanrı olduğu- Fakat bu da 7. önerme ile uyuşmaz. Dolayısı ile bu yorumu da kabul edemeyiz. Bu iki yorumu reddettikten sonra ilk üç önermenin ne anlattığı tamamen belirsizleşir. Bu önermeleri mantıksal çelişkiye düşmeden anlamlandırmak mümkün değildir.
·
12 görüntüleme
KitapSs okurunun profil resmi
İnsanlar sayılarla oyun oynamayı çok severler. Fırın ekmeğinin üzerindeki 3 parmak işareti de açıklamadaki üçlemeye işaret edildiğini okumuştum bir kaynakta. Doğru-yanlış orasını bilemem. Ama sayılarla oyun oynamak, evrenin sayılarla açıklanabilmesi ve mükemmel bir matematiğin eseri oluşu ile birbirinden epey farklıdır. Sayılar bir oyun değildir, evreni iyi tanımlama işinde son derece yardımcı kaynaktır. son zamanlarda 7 rakamı üzerine duran insanlar da var evet bunlar araştırmaya değer şeyler; mantıkdışı açıklamaların olmaması kaydıyla tabi. Dünyanın 7 harikası neden 7 diye sorulan bir takım soruların mantıklı açıklaması bulunur. Tıpkı numerolojideki evreni sayılarla açıklama işlemi gibi.
Serhat okurunun profil resmi
Fırın ekmeğinde üçleme işareti ilginçmiş :D Ben de sayılarla oynama noktasında katılıyorum. Arayan için bolca kaynak var her sayı için benzer şeyler bulunup dile getirilebilir. Araştırılmalı ancak bence hemen her sayıyla ilgili olarak birçok bilgi üzerine eklenerek argümanlar oluşabilir bu yüzden bana henüz mantıklı gelmiyor böyle çıkarımlar
3 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.