Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bilindiği gibi her şeyin altı yönü vardır. Ön, arka, sağ, sol,alt ve üst... Herhangi bir şeyin herhangi bir yönüne bakan ancak baktığı yönünü tanır.Diğer yönlerini görmediğinden tanıyamaz.Bu sebeptendir ki, Hz.Pir Hacı Bayram-ı Veli şu duayı çok sık yapardı:"Ya Rab bana eşyayı altı cihetinden de göster. "
#H’acı bayram-ı veli hz.
N'oldu bu gönlüm n'oldu bu gönlüm Derd-u gam ile doldu bu gönlüm Yandı bu gönlüm yandı bu gönlüm Yanmada derman buldu bu gönlüm Gerçi ki kandı gerçeğe yandı Rengine aşkın cümle boyandı Kendine buldu kendine buldu
Sayfa 110 - Halk kitapevi
Reklam
Bilindiği gibi her Osmanlı şehrinin kendine has bir Velisi bulunmaktadır. Bu düşüncenin tezahürü olarak, Ankara şehrinin manevî koruyucusu olarak Hacı Bayram-ı Veli'yi görüyoruz. Bu düşünceye göre Konya'da Hz. Mevlâna, İstanbul'da Eyüb Sultan, Bursa'da Emir Sultan, Aksaray'da Somuncu Baba, Kastamonu'da Şeyh Şaban-ı Veli, Hacıbektaş'ta Hacı Bektaş-ı Veli, Göynük'te Akşemsettin karşımıza çıkmaktadır.
Sayfa 6 - Ankara Büyükşehir Belediyesi YayınlarıKitabı okudu
Vay be..
Halk arasında şu şekilde bir menkabe anlatılır. O sırada, Hacı Bayram'ı padişaha ihbâr eden kara gönüllü vezir, bir şerbet kâsesinin içerisine kuvvetli bir zehir koyar. Daha sonra bu kâseyi, nezâketle Hacı Bayram Veli hazretlerine içmesi için uzatır. Allah velilerine düşmanlık edenlerin düşmanı ve hasmı, Cenab-ı Allah'tır. Zavallı vezir, kime harp ilân ettiğinin farkında bile değildir. Yaptığı hareket Don Kişot'un yeldeğirmenlerine saldırışı gibidir. Hacı Bayram Veli hazretleri, kadehi alır, "bunu biz içelüm, zararı, sahibine olsun" der ve Besmele çekerek şerbeti üç yudumda içer, bitirince, Hz. Peygamber (s) in sünneti üzere "Elhamdülillah" der. Zehiri içen sanki Hacı Bayram Veli değil de, o kıskanç, kötü niyetli vezirdir. Bu vezir, hemen orada zehirlenme belirtileri gösterir, feryat içinde, şiddetli karın sancılarıyla yere yıkılır ve ruhunu teslim eder.
Birbirimizi sevelim.
Yâ Rabbi Bize kalb birleşmesi İhsân et.Ağyâra karşı yekvucud olalım. Müteaddid vucudlarda bir ruh olarak yaşayalım. Hiç sağ el güzel birşey yaparsa,sol el onu imhâya çalışır mı ? Göz güzel birşey görürse kulak onu çıkarmak ister mi ? Akıl iyi bir şeyin peşinde koşarken fikir ona köstek olur mu ? Hepsi aynı zevki alır. Zira aynı vucudun âzalarıdırlar. İnsanlar da hilkatde berâber ,hakikatde biraderdirler. Ya Hilkatde bir eş, ya dinde kardeşdirler. Birbirimizi sevelim. Elemlerimize,sürülarımıza iştirak edelim,ahlâk-ı İlâhiyyenle tahalluk,sıfat-ı Sübhâniyenle sıfatlanalım.Gelişimizdeki,gidişimizdeki gayeyi duyalım. Sen İhsân eyle. M.Şemseddin Yeşil Hz 18 Nisan 1954 Hacı Bayram Veli Cami-i şerifinde yapılan duadan bir bölümdür. Şemseddin Yeşil Yayınları KİTAB-ÜD-DUA ve ED'IYE- ME'SURE adlı eserden alınmışdır...
yeşil kitabevi
Hamîdüddîn-i Aksarâyî Somuncu Baba ve Ankara'nın manevî mimarlarından Hacı Bayram Veli Hz. ilk karşılaşmaları, Kayseri'de olmuştur.
Sayfa 207
Reklam
Akşemsettin Hazretleri ve Hacı Bayram Veli Hz.
Kötülük yaptın mı kork, çünkü o bir tohumdur. Cenâb-ı Allah bir gün yeşertir, karşına çıkarır. Öyle güzel tohumlar serp ki; önüne çıkınca ÜRKMEYESİN, KAÇACAK SAKLANACAK delik aramayasın! Şu tertemiz toprağa SEVGİ de başka bir tohum ekmeyesin........ İnsana yakışan da budut.
Sayfa 181
Somuncubaba Hz., Bursa da sırrı ifşa olunca, talebesi Hacı Bayram Veli Hz ile birlikte Buradan ayrılarak Aksaray gitti. Somuncubaba Hz burada Hamid-i Aksarayî denmeye başlandı. Hamid-i Aksarayî ile Talebesi Bayram (Numan) birlikte mübarek toprakları ziyaret ederek hac ibadetini yerine getirdiler." Artık"Hacı Bayram " olmuştu....
*Zülfald köyü; köylerin hası, Bal ile doldururlar tası.... Ölçülüp biçilmez kıymeti. Onun pek yüksektir pahası! (*Zülfald köyü, Hacı Bayram Veli Hz doğduğu çocukluğun geçtiği köydür.Ankara'nın şimdiki ismi Solfasol köyüdür)
İlk kıvılcım (çocuk Numan,[Hacı Bayram Veli Hz], annesi Fatıma) konuşma
-Anacığım ne olur izin verir! -Hayırdır evladım ne izni? -İlim tahsil edeceğim ana. Cahil kalmak istemiyorum! Bende âlim olmak istiyorum, âlim!
Sayfa 20
Reklam
• Tevhid; Kişinin önce kendini tanıması sonra da varlığını Hak'ta birlemesi mânâsındadır. Bilmek istersen seni Can içre ara canı Geç canından bul Anı, Sen seni bil sen seni. Hacı Bayram-ı Veli Hz.
Sayfa 145
Akşemseddîn Akşemseddîn, Osmanlı Devleti'nin yükselme devrinin tanınmış bir mutasavvıfı, Hacı Bayram-Velî'nin halifesi, Fatih Sultan Mehmet Han' ın hocası, İstanbul'un manevî fatihi, âlim, Osmanlı müderrisi, tabip ve şair bir zattır. Şihâbüddîn Sühreverdî'nin neslinden olan Akşemseddîn i' in babasının ismi " Şerefeddîn Hamza-i Şâmî'dir. Nesebi Hz. Ebû Bekir (r.a)' e dayanmaktadır. Akşemseddîn Zikir ve Semâ Hakkında Risâle-i Zikrullah
Akşemseddin
Asıl adı Şemseddin Muhammed b. Hamzadır. Şam'da dünyaya gelen Akşemseddin'in nesebi Hz. Ebû Bekir'e dayanır. Babası Şeyh Hamza ile birlikte yedi yaşında iken Şam'dan Amasya'ya gelerek o zaman Amasya'ya bağlı olan Kavak ilçesine yerleşir. Dinî ilimlerin yanı sıra Matematik, Tıp, Astronomi gibi dersleri de içine alan
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.