Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Determinizm, Newton kuramının başarısıyla birlikte, ilginç bir felsefi seçenek haline geldi. Fakat bazı filozoflar ve elbette ki pek çok teolog, fizi- ğin insan eylemini ya da herhangi bir canlının davranışını koşullamadığını savunmaya devam ettiler. Bu kişiler biyolojik alanın Newton determiniz- minin erişim menzilinin ötesinde olduğunu ileri
Sayfa 44
“çocukların hayalperest eğilimlerini yetişkinlerin gerçekçiliği ve nesnelliğiyle kıyaslamamak gerekir. Çünkü sahiden gerçekçi olanlar çocuklardır; onlar hiçbir zaman genellemelere göre hareket etmezler.”
Reklam
Delilik ve rüyalar nasıl hayata geçmek isterse, nihayetinde hareket etmek ve kurallara başkaldırmak da kışkırtılmak ister.
Nurettin Topçu'nun Hareket Felsefesi
"Var olmak, düşünmek ve hareket etmektir... Hareketin bulunmadığı yerde Allah yoktur, o nerede görünürse Allah oradadır.... Hareket, insanla Allah'ın terkibidir... Her harekette bir iman hareketi vardır..."
191 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsan nehir gibidir; akar kendi yolculuğuna
Martin Luther King’in liderliğinde 1965 yılında yapılan “Selma yürüyüşleri / Özgürlük yürüyüşü” yüz yıllık bir mücadelenin sonucunu verdi ve siyahilere A.B.D. Başkanı Johnson'un Oy Hakkı Kanunu'nu çıkarmasını sağladı. Bu yürüyüşle ilgili (Özgürlük yürüyüşü/ Selma -2014) filmini izlemenizi tavsiye ederim.
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi
‘nin 1930'da tuz
Yürümenin Felsefesi
Yürümenin FelsefesiFrédéric Gros · Kolektif Kitap · 20176,8bin okunma
Biri olmak, herkesin kendinden bahsettiği yüksek sosyete top­lantılarında ya da terapi seanslarında iyidir. Oysa biri olmak, boynumuza ağır ve aptalca bir kurgu zincirleyen (bizi benlik tasvirimize sadık kalmaya zorlayan) toplumsal bir zorunluluk değil midir? Yürürken biri olmama özgürlüğünü yakalarız, çünkü yürüyen bedenin tarihi yoktur, o sadece hareket halin­deki kadim yaşamdır.
Reklam
Deli­lik ve rüyalar nasıl hayata geçmek isterse, nihayetinde hareket etmek ve kurallara başkaldırmak da kışkırtılmak ister.
191 syf.
7/10 puan verdi
Her gün bir şeyler için koştururken, yürümenin erdemlerini anlamaya çalıştığım anlarla doldum. Evet, yürümek eşittir yavaşlık. Evet, yürümek eşittir derinleşmek. Evet, yürümek eşittir azalmak. Sevdiğim yazarların eserlerinin, yürümek eylemi ile doğduğunu öğrendim. Elbette bilim insanları bunun açıklamasını yapacaktır ancak üretmek durmamak değil midir ? Masa başında insan ne kadar hareket edebilir? Yürürken bilinçli ya da bilinçsiz bir çiçeği bir çocuğu gören göz, zihni de canlı tutar. Ve yürümek aynı zamanda şiddetsiz eylemdir.
Yürümenin Felsefesi
Yürümenin FelsefesiFrédéric Gros · Kolektif Kitap · 20206,8bin okunma
Korku baş gösterdiğinde insan aklının yapabileceği pek az şey vardır. Montaigne bunun, aklıyla en çok hareket eden kişi, yani filozof için bile geçerli olduğunun altını çizer. Filozofun bile onu tehdit eden darbe karşısında gözlerini kırpması gerekecektir: Bir uçurumun kenarında dikildiğinde tıpkı bir çocuk gibi titreyecektir: Doğa, otoritesinin, aklımızla ve Stoacı erdemle ele geçirilmesi mümkün olmayan küçük işaretlerini kendine saklamak istemiştir, böylece insana ölümlülüğünü ve zayıflığımızı öğretir.
Sayfa 37 - Redingot kitapKitabı okudu
"Yürüyerek kimlik fikrinin kendisinden, biri olma bir isim ve hikâyeye sahip olmaisteğinden kaçarsınız... Oysa biri olmak, boynumuza ağır ve aptalca bir kurgu zincirleyen( bizi benlik tasvirimize sadık kalmaya zorlayan) toplumsal bir zorunluluk değil midir ? Yürürken biri olmama özgürlüğünü yakalarız, çünkü yürüyen bedenin tarihi yoktur, o sadece hareket halindeki kadim yaşamdır. İşte biz, iki ayağı üstünde hareket eden, büyük ağaçlar arasındaki katıksız güç ve haykırıştan ibaret bir hayvanız."
Reklam
Bence 2
Kötülüğün kökeni hakkında dört geleneksel açıklama bulunur: (1) İnsanlar doğaüstü, kötü niyetli bir güç tarafından ayartılır veya ele geçirilirler; (2) İnsanlar, kötü olarak tanımlanabilecek şekilde davranmaya doğaları gereği yatkındırlar; (3) İnsanlar kötü davranışlarda bulunurken çevrelerinden etkilenirler; (4) İnsanlar özgür irade sahibidirler ve kötülük doğrultusunda hareket etmeyi seçerler
VAR MI SİZİN DE BÖYLE CİNNETLERİNİZ? “Deliler ile benim aramdaki tek fark, onların bunu kabullenmemesidir. Oysa ben biliyorum deli olduğumu.” diyor, sürrealist ressam Salvador Dali. Dünyanın büyük çoğunluğu onun deli olduğuna, geri kalanıysa dahi olduğuna inanıyor. Hem deli olmak, dahi olmaya engel mi? Ya da tam tersi; dehalar da bir gün
Sartre'ın geliştirdiği felsefi anlayış varoluşçuluk görünürde anlamsız bir evrende kişisel tecrübeyi ve sorumluluğu vurgulamakla ilgilenir. Foucault, Sartreci varoluşçuluğa tepkiyle hareket eden neslin bir parçasıydı ve kişisel, siyasal ve felsefi anlamda Sartre'la uyuşma konusunda her zaman zorluk çekmişti. Foucault, Sartre'ın 'bilinç felsefesi' ismini taktığı anlayışa karşıydı çünkü kendi geliştirmeye çalıştığı anlayışı kavram felsefesi' şeklinde değerlendiriyordu (Macey 1994:33). Aynı zamanda Sartre'ın anlamı çözümlemeyle ilgilendiğini düşünürken kendisi sistemi çözümlemeyle ilgileniyordu
Köşe kapmaca
Bi’ yazar şöyle diyordu; “hareket etmezsen acı üzerinde birikir” biriktirmek de hiç öyle insan harcı bir mesele değil!
bir insan iyi olabilir, ama iyiliğin tâ kendisi olamaz; ne kadar güzel olursa olsun bütün güzellik olamaz.
Sayfa 27 - Dergâh
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.