Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kapıyı veya zili çalarken, iki sefer arasında belirli bir zaman aralığı olmalıdır. Bu süre, abdest alanın güzelce abdestini tamamlayabileceği, namaz kılanın namazını sükûnetle kılabileceği, ağzında lokma olanın lokmasını acele etmeden çiğneyebileceği kadar bir zamandır. Bazı âlimler, her iki çalma arasındaki bu zaman aralığını, kapının çalındığı esnada namaza henüz başlamış birinin dört rekatlık bir namazı kılabileceği kadar bir süre olarak belirlemiştir. Kuşkusuz göz; güzel, uyumlu parçalardan meydana gelmiş giysiler ve tam bir temizlik karşısında sevinçle parıldar. Görünümüne ilişkin konularda gevşeklik gösterme! Zira bu durum, biraraya gelindiğinde duyulan neşe ve mutluluğu azaltır. Sevdiğin, değer verdiğin kimselerin göz hakkını tam olarak ödemene engel olur.
Kuşkusuz İslâm, evliliği ibadet ve kulluk kapsamında kabul etmiştir.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
İbrahim b. Cüneyd ise, Lokman-ı Hakim’in, oğluna şunları öğütlediğini söyler: “İyi bir konuşmacı olmanın yanında, iyi bir dinleyici de ol! İyi bir dinleyici olmak ise, sözünü bitirinceye kadar konuşana süre vermek, onunla göz teması kurmak, anlattığı konuyu bilsen bile sözüne karışmamakla gerçekleşir.”
Sayfa 103Kitabı okudu
Tabiînin ileri gelenlerinden İmam Hasan Basrî’nin; “Sen sayılı günler gibisin. Geçen her günle birlikte senin de birazın gider” ve “Allah, cennet dışında Mü’minler için bir dinlenme merkezi yaratmamıştır” sözleri aktarılmaya değer sözlerdir.
Söylenmesi gerekeni, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru biçimde söylemek, insanın sahip olabileceği en üstün erdemdir.
Konuşmalarının tamamı, hem senin hem de karşındaki kişinin istifadesine yönelik bir fayda taşısın! Gıybet, laf taşıma, dedikodu gibi amaçsız sözlerden uzak dur!
Reklam
“Kibarlık ve yumuşaklıktan mahrum edilen kimse, her türlü hayırdan mahrum edilmiş demektir.”
“Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Bir topluluğun yanına girerken selâm verin! Oradan ayrılmak istediğinizde de selâm verin! Zira gelirken verilen selâm, ayrılırken verilen selâmdan daha üstün değildir.”
İyi işleri az, fakat nezâket ve zarafeti çok olan insan; nezâket ve zarafeti az, iyi işleri çok olan insandan daha üstündür.
“Bilmelisin ki, az bir kibarlık, pek çok işten daha üstündür.” (İmam Karâfî, el-Furûk)
186 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.