Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yasa kurucu güç, baştan itibaren hukuka şiddeti içkin kılar. Walter Benjamin için hukuk, iktidardakinin kendi hakkını öncelikle ve zorla alması demektir. Muzaffer savaşçı kendi iradesini, kendi çıkarını, evet kendi varoluşunu zorla yürürlüğe koyar. Hukuk ilişkisi iktidar ilişkisinden başka bir şeyi yansıtmaz:"Hukuk kurmak, iktidar kurmaktır."
Sayfa 57 - Metis
Walter Benjamin'in siyaset felsefesi de şiddetle hukukun içsel birliğinden yola çıkar. Yasa kurucu güç, baştan itibaren hukuka şiddeti içkin kılar. Benjamin için hukuk, iktidardakinin kendi hakkını öncelikle ve zorla alması demektir. Muzaffer savaşçı kendi iradesini, kendi çıkarını, evet kendi varoluşunu zorla yürürlü­ğe koyar. Hukuk ilişkisi iktidar ilişkisinden başka bir şeyi yansıtmaz: "Hukuk kurmak, iktidar kurmaktır". Yani şiddet, yasa koyabilmek için tayin edici önemdedir. Benjamin yasayla şiddet arasındaki bağı Niobe efsanesiyle tarif eder: "Aslında Apollon'un ve Artemis'in eylemleri bir ceza gibi görünebilir. Ama bu ikisinin şiddeti, mevcut hukukun ihlal edilişini cezalandırmaktan çok, hukuk kurmaya yöneliktir. Niobe'nin kibri başına gelen felaketi çağırır; hukuku ihlal ettiği için değil, ama ancak zaferi halinde hukuk kuracak kaderi, kazanmak zorunda olduğu bir kavgaya davet etmesi, kadere meydan okuması nedeniyle." Hukuk tesis edildikten sonra da şiddet yürürlükten kalkmaz. Hukuku ayakta tutan güç olarak, kanunlara uyulmasını sağlayacak bir tehdit oluşturur. Benjamin'e göre hukuk, tüm düzlemlerinde kopmaz bir biçimde şiddete bağlıdır. Onun üzerine oturur. Şiddet, hukukun özüdür. Benjamin hukukun arabulucu, şiddeti önleyici yönünü tümüyle gözardı eder, oysa daha Hesiod ne demişti: "Şimdi artık yasaya kulak ver ve şiddeti at kafandan!/ Çünkü bu öyle bir yasadır ki, insanı taçlandırır:/ Balıklar ve sair vahşi hayvanlar ve tüylü kuşlar/ Aralarında hukuk olmadığından yesinler,bırak birbirini./ Ama o insana her şeyden değerli bir hazine verdi/ Bu, kanundur."
Reklam
Hukuk kurmak,iktidar kurmaktır. *Walter Benjamin
Yani şiddet,yasa koyabilmek için tayin edici önemdedir. Benjamin yasayla şiddet arasındaki bağı Niobe efsanesiyle tarif eder: ''Aslında Apollon'un ve Artemis'in eylemleri bir ceza gibi görünebilir. Ama bu ikisinin şiddeti,mevcut hukukun ihlal edilişini cezalandırmak çok,hukuk kurmaya yöneliktir. Niobe'nin kibri başına gelen felaketi çağırır. Hukuku ihlal ettiği için değil,ama ancak zaferi halinde hukuk kuracak kaderi,kazanmak zorunda olduğu bir kavgaya davet etmesi,kadere meydan okuması nedeniyle.''
Sayfa 58 - Metis