Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Son iki gün boyunca iyice düşünüp taşındım," dedi Cutie, "ve çok ilginç sonuçlara ulaştım. Öncelikle sakıncasız bulduğum tek varsayımdan yola çıktım. Ben şahsen varım, çünkü düşünüyorum..." "Jüpiter aşkına!" diye homurdandı Powell. "Robot Descartes da mı görecektik?"
Düşünsene, artık sonsuza dek tüm çatışmalar önlenebilir. Bu saatten sonra önlenemez tek şey, Makinelerin ta kendisi!
Sayfa 233Kitabı okudu
Reklam
İmkânsızlıkla karşılaşan bir insanın tepkisi, genellikle gerçeklikten uzaklaşmak olur; sanrılar dünyasına adım atar, alkole sarılır, isteri krizlerine girer ya da kendini köprüden aşağı atar. Hepsi aynı kapıya çıkar, kişi, durumla yüzleşmekten kaçıyordur. Robotlarda da bu böyle. Mümkün olan en hafif dilemmalar bile rölelerin yarısını bozabilir, ağır dilemmalarda ise pozitronik beyin yollarının tamamı yanar, bir daha da tamiri mümkün olmaz.
Sayfa 158Kitabı okudu
Bütün normal yaşam türleri, farkında olsa da, olmasa da, emir almaktan nefret eder, Eğer emri kendisinden daha az gelişmiş biri veriyorsa, bu nefret katlanır. Fiziksel olarak da, bazı açılardan zihinsel olarak da, robotların hepsi insanlardan daha üstün varlıklardır. Neden sözümüzü dinliyorlar peki?
Sayfa 131Kitabı okudu
Hiçbir şeyi sırf otorite öyle dedi diye kabul etmem. Hipotezler mantıkla desteklenmelidir, aksi takdirde beş para etmezler...
Bir zamanlar insanlık, evreni tek başına göğüslerdi. Kimsesi yoktu. Şimdiyse yardım edecek yaratıkları var; kendisinden daha güçlü, daha inançlı, daha kullanışlı, kendisine tamamen sadık yaratıklar. İnsanlık artık yalnız değil. Hiç bu açıdan baktınız mı?
Reklam
Cahil ve önyargılı toplumumuza göre en alışkın olduğumuz şey neyse, insanlar için en iyisi odur.
Sayfa 233Kitabı okudu
Bir problemin çözümü, daima yeni bir probleme yol açar.
Sayfa 211Kitabı okudu
Bazen sıradan olanı görmek daha zordur. İnsanlar, burnunun ucundaki şeyi görememekten yakınır. İyi de, karşında bir ayna yoksa burnunun ne kadarını görebilirsin ki?
Sayfa 211Kitabı okudu
"İstese de, istemese de, sadık, sevecen, kibar biri. Makine sonuçta; öyle yapmışlar. İnsanlar için aynı şeyi söyleyebilir misin?"
Reklam
238 syf.
8/10 puan verdi
Ben, Robot incelemem
Isaac Asimov 3 Robot Kanunu'nu, Isaac Newton'un Hareket kanunları gibi ortaya koymuş ve Ben, Robot kitabındaki tüm hikayeleri bu kanunlar çerçevesinde ele almış, kırk tane tilkiyi bir odada kuyrukları bir birine değmeden gezecekleri bir evren yaratmış. Kitapta sırıtan bir tane bile hikaye yok. Hepsi son derece inandırıcı, gerçek bilim kurgu bu dedirtecek cinsten. Kitabı okurken hikaye okuyor olmaktan çok, robot gerçekliğinin içine çekiliyormuş gibi düşünüyorsunuz ki bu 1939-1950 arasında yazılmış hikayelerin toplandığı bir kitap. Ben çok etkilendim ve beğendim hatta Asimov'un Vakıf serisi ve diğer bazı kitaplarından daha fazla.
Ben Robot
Ben RobotIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20227,2bin okunma
Geldim, gördüm ve bıktım!
Sayfa 164 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
Hiç susmadan hem de!
Hiç kafanızın içinde kendi kendinizle sohbet ettiğiniz oldu mu?
Sayfa 105 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
238 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
İnsanların çağının sonu geldi mi?
Asimov'un bilimkurguya olan katkıları açıkça görülen bu eseri okudum ve fazlasıyla etkilendim. Kitabın hikayeleri tamamen üç robot yasası etrafında şekilleniyor. Her bir yasanın birbiriyle uyumu ve bu uyum etrafında örülen tatmin edici ve zekice yazılmış öyküleri okumak oldukça keyifliydi. Yazıldığı yıla bakıldığında, bu konseptte bu kadar çeşitli alanlara değinilerek yazılmış yapay zeka öykülerinin gerçekten çağının ötesinde olduğunu düşünüyorum. Yakın gelecekte olmasa da, yapay zekanın bu denli hayatımızın içinde olacağını düşünüyorum. Ele alınan tasvirler ise oldukça iyimser ve umut vaat edici. Belki de bu romanlar, geleceğimizi şekillendirmede bir rol oynar. Bilimkurguda sevdiğim şey tam olarak bu; tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan? Asimov'un kaleme aldığı kitaplar, şu ana kadar beni hayal kırıklığına uğratmadı; aksine, bilimkurgu zevkimi daha da artırdı. İyi bilimkurgu, neticede iyi edebiyattır ve bu kitap da bu övgüyü sonuna kadar hak ediyor. İyi okumalar. Allons-y
Ben Robot
Ben RobotIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20227,2bin okunma
264 syf.
9/10 puan verdi
Robot Serisi'nin birinci kitabı olan Çelik Mağaralar'da Elijah Baley ile R. Daneel Olivaw'ın maceralarına tanıklık ediyoruz. Hikaye, dünya dışındaki bir kolonide işlenen bir cinayeti çözmek için Baley'in görevlendirilmesiyle başlıyor. Kolonide, insanlar arasındaki gerilim artarken, Baley ve R. Daneel, cinayeti çözmek için karmaşık bir düğümü çözmeye çalışır. Kitap, yapay zeka, insan - doğa ilişkisini ve toplumsal dinamikler gibi derin konuları ele alırken, her sayfasında heyecan verici bir şekilde sürüklüyor. Asimov'a Sonsuzluğun Sonu ve Ben, Robot kitaplarıyla okumaya başlamıştım. Şimdiyse tam gaz Robot serisiyle devam. Cinayet üzerine kurulu bir kurgusu olsa da ilerdikçe din-toplumsal kurallar, robot yasaları daha ağırlıklı ilerliyor. Birde açıkçası beklentim vardı ama kesin sadece robotlar üzerinden giden yavaş bir kurguya sahiptir diye düşünüyordum. Fakat yanılmışım. Öyle aman aman bir yavaşlık yok hatta sayfalar fazlasıyla hızlı akıyordu. Anlaşılmayacak terimler de içermemesiyle okurken zorluk çıkarmadı. Off off birde çoğu yerinde ters köşeler olması... özellikle o kısımlarda kendimi kaptırdım. Aaa bu böyle miydi? Hadi be cidden bu da olmaz... derken kitap bitmiş. Aşırı aşırı beğendiğim. Beklentimi biraz çıkarıp sonrasında indirip :) okuyunca fazlasıyla keyif aldım. Kesinlikle her ay 1 Asimov okuması yaparım. Bu hazdan mahrum kalmak istemiyorum. Eğer hâlâ Asimov ile tanışmayan varsa. İlk önce "Sonsuzluğun Sonu" ve ardından "Ben, Robot" okuyarak bu güzel yazarın kalemini tadabilir
Çelik Mağaralar
Çelik MağaralarIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2021936 okunma
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.