Robot Serisi #1

Isaac Asimov
İlk olarak 1953 yılında, Galaxy Magazine’de tefrika edilen Çelik Mağaralar’ı yazarken Isaac Asimov’un aklında bilimkurgunun tek başına sınırlı bir tür olmadığı, edebiyatın her türüne uygulanabileceği fikri vardı. Dönemin popüler türlerinden olan dedektif öyküleri ile bilimkurguyu başarıyla birleştirerek türe farklı kapıları açtı. Vakıf serisinden birkaç yıl sonra yayımlanan ve Galaktik İmparatorluk’un yükselişi, çöküşü ve onu izleyen iki Vakıf’ın kurulmasıyla sonuçlanan uzak geleceğin binlerce yıl öncesini anlatan, Asimov’un kompleks evreninin diğer parçası Robot Serisi böylece şekillenmeye başladı. Gelecekte, bildiğimiz dünyanın yaklaşık üç milenyum sonrasında, insanlığın gidişatını değiştiren iki ilerleme yaşanmıştı: galaksinin kolonizasyonu ve yapay zekânın yükselişi. Aşırı nüfuslu Dünya’da geride bırakılmış birçok insan gibi New York’ta dedektiflik yapan Elijah Baley de ne kibirli uzaycıları ne de onların robot dostlarını seviyordu. Ama önemli bir Uzaycı, gizemli bir cinayete kurban gitmişti ve Baley’nin katili bulması kendi gezegeninin kaderi için önemliydi. Bu davadaki ortağı R. Daneel Olivaw ise bir robottu.
264 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1983

9/10 puan verdi
Asimov Vakıf Serisi'ni okuyup bitirince, Robot Serisi hemen gelsin diye yazmıştım buradaki incelememe. Hem Vakıf'da tanıştığım R. Daneel Olivaw hem de Asimov'un bu seriyi yazarken neleri ele aldığı benim için merak konusuydu. Serinin kitaplarını her ay bir kitap olacak şekilde
Murat Ç
Murat Ç
Aylin Büyüksavaş
Aylin Büyüksavaş
@senseiog ile birlikte
8/10 puan verdi
Robotlar ve Ortaçağcılar Aşkına!
Uzun süredir okuduğum kitaplar ile ilgili inceleme yazısı yazmıyorum, daha çok kendimle konuşuyor ve kitaplar ile ilgili kendimle tartışıyorum, yazmak eylemi bazen boşuna geliyor, insanlara ya da okuyacak okurlara bir şey verirken belki de aynı zamanda vermiyorum düşüncesi ortaya saçılıyor ve yazmaktan imtina ediyor ve haliyle yazmıyorum. Çelik
8/10 puan verdi
Öncelikle elimizde tuttuğumuz muhteşem evren için okuma sırası: 1)Robot Serisi Çelik Mağaralar Çıplak Güneş Şafağın Robotları Robotlar ve İmparatorluk 2)Galaktik İmparatorluk Serisi Toz Gibi Yıldızlar
Puan vermedi
Asimov’un Vakıf evreninde yer alan ve uzun zamandır basımını beklediğimiz Robot serisinin ilk kitabı Çelik Mağaralar sonunda yayımlandı. Ben, Robot kitabındaki öykülerle okurlara tanıtılan robot kanunları, Çelik Mağaralar kitabının temelini oluşturuyor. Kitap Dünyanın geleceğini karanlık bir şekilde resmediyor. İnsanlar dış gezegenlere göç edip
8/10 puan verdi
Robot serisinin ilk kitabı olan Çelik Mağaralar; farklı ve anlaşılmayana hissedilen nefret ve öfke duygularına yönelik vurguları; din, yönetim,sınıf ayrımı, doğal kaynakların tükenmesi, geçmişe duyulan özlem gibi konulara göndermeleri, akıcı anlatımı ve eşsiz fikirleri ile beğendiğim bir kitaptı. Polisiye içeriği açısından zayıf kalsa da
YİNE ASİMOV YİNE GOL!
Tabi bende
Isaac Asimov
söz konusu olduğunda akan sular durur. Kaldı ki, ben her ne kadar abartsam da
Çelik Mağaralar
, kendisinin de söylediği gibi, hem en beğendiği kitabı hem de Robot Serisi’ne devam etmesini sağlayan kitap. Çünkü bu kitaptan önce ‘Robotlar’ Asimov’un planlarına göre, seri deği de, kısa öyküler şeklinde var olacakmış…iyi ki öyle olmamış.
Suç ve Ceza
Suç ve Ceza
klasiklerde ne ise
Çelik Mağaralar
‘da bilim-kurgu’da o. Hadi canım sende, çok abarttın diyebilirsiniz, hemen savlarıma geçeyim; 1-Hikaye örgüsü, Raskolnikov’u çağrıştırır. 2-Serinin değil, Vakıf’ın bile temellerinin atıldığını hiç zorlanmadan görürüz. 3-Ortaya attığı ‘Pozitronik Beyin’ bugün dahi halen tartışılmakta, yapay zekacılar tarafından değerlendirilmektedir. 4-Robot anatomisi ve ‘ontolojisi’ hakkında baz oluşturur. 5-Robot-İnsan etkileşimi psikolojik olgularının temel tartışmalarını başlatır. (Zaten temel Robot Kanununu
Ben Robot
Ben Robot
‘ta yazarak belirlemiştir.) daha da yazarım ancak sizleri sıkmak istemiyorum. Kitabın tek olumsuz yanı, polisiye öğesidir. Zaman zaman bilim-kurgu / polisiye dengesi şaşmış gibi gözüküyor ama o kadar kusur kadı kızında da mevcuttur. Bir de ana kahraman polis olunca…mevzuyu uzatmaya gerek yoktur. Velhasıl, Asimov’da hiiiç boş yok. Bilim Kurgu’nun babasından da bu beklenir. Hatta ve hatta bir diğer kurucu babalardan
Philip K. Dick
Philip K. Dick
Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?
Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?
eserinde, buradaki baz fikirlerden esinlendiği görülür.
247 syf.
8/10 puan verdi
Bilimkurgu okumaya yeni başlayanların oldukça seveceğini düşündüğüm bir Isaac Asimov kitabı. Tek yapılması gereken kitaba başlamadan önce Isaac Asimov'un üç robot yasasından haberdar olmak. 1- Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz. 2- Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır. 3- Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla mükelleftir.
Çelik MağaralarIsaac Asimov · Baskan Yayınları · 19831,153 okunma
Puan vermedi
ÇELİK MAĞARALAR - ASIMOV (ROBOT SERİSİ 1. KİTAP) Asimov’dan ilk olarak Ben,Robot kitabını okumuştum fakat o öykülerden oluşan bir kitaptı. Sevmiştim ama bayıldığımı da söyleyemeyeceğim. Yani Asimov’dan ilk olarak tam anlamıyla bir roman okuyorum diyebilirim. Üstelik dört kitaptan oluşan bir seri bu. Öncelikle şunu söyleyeyim ki Asimov’un kalemi
247 syf.
8/10 puan verdi
Vakıf için Robot, Robot için Vakıf.
Ey Romalılar!
Isaac Asimov
’un ne kadar ilginç ve yaratıcı bir beyin olduğunun farkında mısınız? Bilimkurgu okumaya yaklaşık iki sene önce
Frank Herbert
Frank Herbert
’in
Dune
Dune
serisi ile başladım. Ve hızlıca bilimkurgu türünden kitapların adeta bağımlısı oldum. Bunlar arasında gerek kurgusuyla gerek dili ile gerekse kurduğu evren itibari ile beni bu yozlaşmış ve
Çelik MağaralarIsaac Asimov · Baskan Yayınları · 19831,153 okunma
9/10 puan verdi
Asimov'un 'Robot Serisi'nin ilk kitabı. Ama seriye başlamadan önce yazarın 'Ben Robot' isimli öykü türündeki kitabının okunmasının alt yapı oluşturması adına iyi olacağından bahsedildiğini görmüştüm. Öyle yaptığıma sevindim, zira '3 Robot Kanunu' ve robotların işleyişi hakkında halihazırda bilgim olması yaratılan evreni kolayca özümsememe neden oldu. Çelik Mağaralar ise insan/robot (C/Fe) etkileşimi ve karşıtlığı üzerine kurulmuş polisiye bir bilimkurgu. Adını, insanların yaşamak için kendilerine oluşturdukları yapıların benzerliğinden almış. Hikayenin geçtiği evren, yeterli ve detaylı tasvir sayesinde kolaylıkla gözde canlandırılabiliyor. Anlatım akıcı ve berrak. Olay merakla takip edilesi. *Spoiler* Sonu da bende bıraktığı tek bir kör nokta dışında tatmin ediciydi: "Madem cinayet(?), sondaki gibi bir silahla işlenebilecekti en başta neden öyle bir silah yerine klasik bir silah seçilip gereksiz bir risk alındı?" Sonuç olarak, insanlığın geldiği duruma bakıp da "eğer hepsi R. Daneel Olivaw gibi olacaksa makinaların dünyayı ele geçirmesine bir mahzur yok bence" dedirtti bana.

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.