Isaac Asimov’un Vakıf serisi… Bilimkurgunun kutsal metinlerinden biri. Okurken, sanki insanlık tarihine farklı bir pencereden bakıyorsunuz; ama bu pencere sıradan bir pencere değil, geleceğe ve geçmişe aynı anda açılan bir kapı. Vakıf, yalnızca bir hikaye değil, insanın kendini ve toplumunu anlamak adına yaptığı bir keşif yolculuğu.
Serinin çıkış noktası, aslında çok ilginç bir fikir üzerine kurulu: "Geleceği matematiksel olarak tahmin edebilmek mümkün mü?" Hari Seldon, bu sorunun cevabını ararken “psikotarih” adını verdiği bir bilim geliştiriyor. Bu, bireylerin değil, kitlelerin davranışlarını öngörmeyi amaçlayan bir bilim. Kısacası, tıpkı fizikteki kurallar gibi, toplumu da formüllere indirgemeye çalışıyor. Ama burada Asimov'un çarpıcı bir yaklaşımı var: Toplumları ve davranışlarını matematiksel formüllerle çözüp geleceği şekillendirme fikri, bilimin sınırlarını insan zihninin derinliklerine kadar uzatıyor. Ve bu, hikayenin daha ilk sayfalarından itibaren bizi içine çekiyor.
Vakıf’ın en güzel taraflarından biri, bize zamanı aşan bir perspektif sunması. Kendi zamanımızın ötesine geçiyor, galaksinin dört bir yanındaki gezegenlerde insanlığın çöküşe gidişini ve yeniden doğuşunu izliyoruz. Hari Seldon’un "Vakıf" projesiyle birlikte, insanlık kendi geleceğini güvence altına almak için bir arayışa giriyor. Seldon, büyük bir vizyonla, çökmekte olan Galaktik İmparatorluk’un yerine daha uzun ömürlü bir düzen kurmanın yollarını arıyor ve bu yolculuk bizi tam bir düşünsel maceraya çıkarıyor.
Bir alıntı var ki seriyi özetliyor adeta: “Her zaman güçlü kalmaya çalıştık, ama gerçek gücü yanlış yerde aradık.” Bu cümle, serinin ana temasını özetler nitelikte. Sadece fiziksel güçle değil, bilgi ve akıl gücüyle de evreni kontrol altına alma arzusunu ifade ediyor. Kitabı okurken,