Vakıf Serisi 1.Kitap

Isaac Asimov
On iki bin yıl boyunca egemenliğini sürdüren Galaktik İmparatorluk artık ölmektedir. Sadece psikotarih biliminin yaratıcısı Hari Seldon geleceği görebilmektedir; en az otuz bin yıl sürecek olan savaş ve cehaletin batağında geçecek karanlık bir geleceği için...  İnsanlığın bilgi birikimini koruyabilmek ve yaklaşan karanlık çağı olabildiğinde kısaltabilmek için Seldon, İmparatorluk'un en iyi beyinlerini, gelecek kuşaklara bir umut ışığı oluşturabilmeleri için, galaksinin kenarındaki ıssız bir gezegende bir araya getirir. Seldon bu sığınağa Vakıf adını vermiştir.  Vakıf dizimizin ikinci kitabında karanlık çağların başlamasıyla birlikte bilimin ve umudun, cehalet ve savaşa karşı vermeye başladığı mücadeleyi izleyeceğiz.
345 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1983

9/10 puan verdi
Öncelikle akıllardaki soru işaretlerini gidermek amacıyla bu iletiyi bırakıyorum. #120611302 Hem okuma sıralaması hem de bizim izlediğimiz sıralamadan bahsediyor burada Murat. Uzunca bir inceleme
Puan vermedi
Toplum bir cinayet üzerine inşa edilir. Bu cinayetin özelliği ise ortaklaşa işlenmiş olmasıdır. Freud totem ve tabuda çok tartışma yaratan bir birleşmeden bahseder ortaklaşa işlenmiş bir cinayetten:
8/10 puan verdi
Vakıf serisinin ilk kitabı, bir uygarlığın kurulması, yükselmesi, çevresindeki tehlikelere karşı etkili stratejiler geliştirerek yönetimde izlenen politika ve yönetici konumundaki kişilerin farklı
345 syf.
9/10 puan verdi
Psikotarih adı verilen bir bilimle geleceği tahmin eden bir bilim adamının kurduğu iki vakıftan ilkinin yaşadığı süreçler anlatılıyor. Bir bilimkurgu olmasına rağmen içinde tarihi analizler barındıran bir kitap. Yazı dili her yaş okura hitap etmesi için oldukça akıcı. Fakat çevirmen hatası olduğunu düşündüğüm ve okumayı zorlaştıran yerler de vardı. Bilimkurgu okumayı seven birinin mutlaka okuması gerekiyor. Yalnız olayların içeriği aslında ne kadar karmaşık olursa olsun çözüm hep beklemek.
Vakıf Serisi: Geleceğin Geçmişle Buluştuğu Epik Yolculuk
Puan vermedi
Isaac Asimov’un Vakıf serisi… Bilimkurgunun kutsal metinlerinden biri. Okurken, sanki insanlık tarihine farklı bir pencereden bakıyorsunuz; ama bu pencere sıradan bir pencere değil, geleceğe ve
10/10 puan verdi
Asimov'un müthiş zeka ile kaleme aldığı bu eseri okurken kendimi boş bir dünyada değil de çağlar boyu süregelen devletlerin kuruluş yıkılış yükselişlerinde gördüm. Öyle ki eser uzay çağını anlatıyor olsa dahi geçmisten günümüze ve geleceğe gerçek yaşamda neler oldu neler olur ve olacakı gözler önüne seriyor
9/10 puan verdi
Okumaya başlamadan önce hiçbir fikrim olmamasına rağmen Asimov da Asimov diye söyleyip duruyordum. Hissetmişim demek.. :) 21 yaşında böyle bir seriyi yazmaya başlamış olması gözümde kendisini daha da yüceltti. Gerçekten muhteşem bir bilim kurgu! Ben yayımlanma sırasına göre okumayı tercih ettiğim için bu kitaptan başladım. Olayların kronolojisine göre okumak isteyenler Vakıf Kurulurken'den başlamalı, bu da böyle bir ek bilgi olsun ne yapacağını bilemeyenlere. Zaten ilk kitabı aldığınızda içinde hangi kitapla devam etmeniz gerektiğini göreceksiniz.
345 syf.
8/10 puan verdi
Lise yıllarımda Asimov' un bütün kitaplarını okuyup hayran kalmıştım. Bilim kurgu kurucu babası beni bu türe alıştırmıştı. Birçok farklı okuma ve yazarla tanıştıktan sonra bile hala zevkle okuyorum bu seriyi. Ancak bilim ve mantığı hikayelerinde çok keskin kullanması, bana göre insan davranışlarına çok büyük etkileri olan din/inanç olgusunu yadsıması gerçekçiliğine zarar veriyor. Bilim kurgu ya da fantazyada gerçekçilik beklememek mi gerekir derseniz, bence hayata/insana temas etmeli, ruhunu da mutlaka hesaba katmalı derim. Binlerce yıl ve milyonlarca gezegene bir ilerleyiş formülü bulduğunu iddia eden ve sapmaları düzeltecek Vakıfları kuran bir bilim adamı ne gerçekçi ve ne de özgürlükçü bence. Hayat kurgudan çok daha olağanüstü, sebebi insanın sadece mantığı ile hareket etmemesi. Aşk, inanç, fedakarlık, adanma vb durumlar insanı genişleten faktörler. Bu nedenle, daha geniş/derinlikli, tahmin edilemez, siyah-beyaz değil gri alanları anlamaya yönelik hikayeleri seviyorum.
VakıfIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20043,891 okunma
Bilim-dininin yayılıp kök salması şaşılacak bir şey !
143 syf.
10/10 puan verdi
..... "Şimdi... Vakıf İkinci İmparatorluğa giden yolun sadece başlangıcıdır. ..... "Ah, aklıma gelmişken... aslında şimdiki basit, karmaşık olmayan acil bir durum. İleride karşılaşacaklarınızdan çok daha basit. Bu durumun ana hatlarını çizmek gerekiyorsa: Gezegeninizin Galaksinin hâlâ uygar olan merkezleriyle ilişkisi kesildi. Ve şimdi daha güçlü olan komşularınız sizi tehdit ediyor. Etrafınızı geniş ve gitgide büyüyen barbar ülkelerin sardığı bilim adamlarından oluşan küçük bir dünyasınız. Giderek genişleyen bir ilkel enerji okyanusunda atom gücü olan bir ada gibisiniz. Fakat buna karşın yine de aciz durumdasınız. Çünkü gerekli madenleriniz yok." "Onun için güç durumdasınız. Ve harekete geçmeye de zorlanıyorsunuz. Bu hareket, yani sorunun çözüm yolu tabii ki çok belli." Hari Seldon'un görüntüsü elini havaya uzattı ve parmaklarının arasında tekrar kitap belirdi. Yaşlı adam kitabı açarak, "Geleceğiniz çok karmaşık ve dönemeçli bir yol izleyebilir," dedi. "Fakat ne olursa olsun torunlarınıza daima bu yolun önceden çizilmiş olduğunu ve sonunda da yeni, daha büyük bir İmparatorluğun beklediğini öğretin!" Tamam bu dünyadan çıkamamak üzere girişte Asimov Yemini filan ettirdiler. Saç baş yolmalık bir kitap. Öyle muhteşem ki. Okurken gözlerim bir ara kör oldu böyle pür dikkat okumaktan aralıksız nefes almadan...Neee, ne demek tavsiye.. Okumayan kulüpten atılıyor net ! Bu daha başlangıç.. Ama ne efsanevi bir giriş... Macera yeni başlıyor...Devam edeceğim seriye hadi bakalım...
GERÇEK BİR BAŞYAPIT SERİSİ
300 syf.
10/10 puan verdi
Vakıf serisinin ilk kitabıdır. Kitap Isaac ASIMOV tarafında yazıldığı için içersinde ki gerçekçilik hissiyatı sizi bu dünyadan koparıp kitabın içine çekiyor. Kitabın genel konusu olarak bahsetmek gerekirse yok oluşa barbarlığa doğru giden galaksi imparatorluğunun daha doğrusu gelecek insanlığın kurtarılabilmesi uğruna verilen akıl almaz olaylar stratejik olaylarla dolu bir kitap. Her bölümü bitirdikçe yüzünüzdeki şaşkınlık ifadesini silmeniz mümkün olmuyor. Eğer bilim kurgu hayranı iseniz vakıf serisi kesinlikle okunması gereken bir kitap olarak gözüküyor.

Isaac Asimov
Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.