Foundation

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2021 81. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2021 15:42
Öncelikle akıllardaki soru işaretlerini gidermek amacıyla bu iletiyi bırakıyorum. #120611302 Hem okuma sıralaması hem de bizim izlediğimiz sıralamadan bahsediyor burada Murat. Uzunca bir inceleme
2024 136. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 10:36
Toplum bir cinayet üzerine inşa edilir. Bu cinayetin özelliği ise ortaklaşa işlenmiş olmasıdır. Freud totem ve tabuda çok tartışma yaratan bir birleşmeden bahseder ortaklaşa işlenmiş bir cinayetten:
Bilim - Kurgu , Edebiyat - Roman
Geleceğin Tarihini Yazmak
Puan vermedi·304 syf.·
2025 45. kitabı
Öncelikle kitabı çok beğendim, bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bazı eksileri her kitapta görülebileceği gibi var. Örneğin, kadın bir okuyucu olarak daha fazla kadın karakter okumak isterdim. Tabi ki bu büyük bir eksik değil. Diğer eksi olarak sayılabilecek şey de karakterlere tam alışıp, seviyorsunuz derken aradan yıllar geçmesi. Yani önemli olaylar arası epey uzun sayılabilir. Ki bu tüm galaksiyi ilgilendiren değişimlerin arasının bu kadar uzun olmasını anlaşılabilir kılıyor ama benim gibi karakterlere bağlanmayı seven birisiyseniz biraz üzücü olabiliyor birdenbire vedalaşmak zorunda olmak. Bölüm ağırlıklı ve diyalogların üzerine kurulu, strateji, din ve sosyolojik kuramlar üzerine yazılan bir kitap. Asimov’un dili anlaşılır, merak uyandırıcı ve sürükleyiciydi benim için. Sabrederek kendinizi okumaya zorlayacağınız bir kitap asla değil, bilim kurgu seviyorsanız zaten kendini okutan bir kitap. Olaylardan çok fikirlerle güçlüydü. Ben tüm fikirleri, evreni, evrenin ve karakterlerin sunulma biçimini çok sevdim. İkinci kitabı da şuan severek okuyorum. Kesinlikle tavsiye ederim :’)
·345 syf.·
2020 146. kitabı
Psikotarih adı verilen bir bilimle geleceği tahmin eden bir bilim adamının kurduğu iki vakıftan ilkinin yaşadığı süreçler anlatılıyor. Bir bilimkurgu olmasına rağmen içinde tarihi analizler barındıran bir kitap. Yazı dili her yaş okura hitap etmesi için oldukça akıcı. Fakat çevirmen hatası olduğunu düşündüğüm ve okumayı zorlaştıran yerler de vardı. Bilimkurgu okumayı seven birinin mutlaka okuması gerekiyor. Yalnız olayların içeriği aslında ne kadar karmaşık olursa olsun çözüm hep beklemek.
2021 155. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2021 14:37
Tarihi yazmak kolaydır. Peki ya onu öngörmek? Vakıf, insanlığın geleceğini akılla şekillendirme iddiasının felsefi bir deneyidir.Psikotarih adını verdiği kavramla Asimov, toplumların davranışlarını matematiksel bir düzen içinde tahmin etmeye çalışır. Bu fikir hem büyüleyici hem de ürkütücüdür çünkü her denklemin içinde bir hata payı vardır, tıpkı insanın kendisi gibi. Bilim burada yalnızca bilgi değil, bir güç aracıdır. Vakıf’ta bilgiye sahip olanlar, imparatorlukların çöküşünü yönetir; cehalet, iktidarların zayıf noktası hâline gelir. Asimov, bilimi insanlığın kurtuluşu olarak sunarken, aynı zamanda onun nasıl bir hegemonya aracına dönüşebileceğini de sorgular. Romanın yapısı episodik; her bölüm, uygarlığın başka bir evresine açılan bir kapı gibi. Zamanın akışı, karakterlerin ömrünü aşar ama fikirler, insanların yerini alır. Asimov, duygusal yoğunluktan çok düşünsel sürekliliği tercih ediyor; karakterler değil, fikirler konuşuyor. Vakıf, bireyin özgür iradesiyle tarihin belirlenmiş çizgisi arasındaki o kadim soruyu yeniden soruyor; Eğer geleceği bilseydik, onu değiştirebilir miydik? Yoksa zaten o da mı öngörülmüştü?
Vakıf Serisi: Geleceğin Geçmişle Buluştuğu Epik Yolculuk
2024 118. kitabı
Isaac Asimov’un Vakıf serisi… Bilimkurgunun kutsal metinlerinden biri. Okurken, sanki insanlık tarihine farklı bir pencereden bakıyorsunuz; ama bu pencere sıradan bir pencere değil, geleceğe ve
Alıntı
2021 62. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2021 15:42
Vakıf serisinin ilk kitabı, bir uygarlığın kurulması, yükselmesi, çevresindeki tehlikelere karşı etkili stratejiler geliştirerek yönetimde izlenen politika ve yönetici konumundaki kişilerin farklı
2017 171. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2017 10:24
Lise yıllarımda Asimov' un bütün kitaplarını okuyup hayran kalmıştım. Bilim kurgu kurucu babası beni bu türe alıştırmıştı. Birçok farklı okuma ve yazarla tanıştıktan sonra bile hala zevkle okuyorum bu seriyi. Ancak bilim ve mantığı hikayelerinde çok keskin kullanması, bana göre insan davranışlarına çok büyük etkileri olan din/inanç olgusunu yadsıması gerçekçiliğine zarar veriyor. Bilim kurgu ya da fantazyada gerçekçilik beklememek mi gerekir derseniz, bence hayata/insana temas etmeli, ruhunu da mutlaka hesaba katmalı derim. Binlerce yıl ve milyonlarca gezegene bir ilerleyiş formülü bulduğunu iddia eden ve sapmaları düzeltecek Vakıfları kuran bir bilim adamı ne gerçekçi ve ne de özgürlükçü bence. Hayat kurgudan çok daha olağanüstü, sebebi insanın sadece mantığı ile hareket etmemesi. Aşk, inanç, fedakarlık, adanma vb durumlar insanı genişleten faktörler. Bu nedenle, daha geniş/derinlikli, tahmin edilemez, siyah-beyaz değil gri alanları anlamaya yönelik hikayeleri seviyorum.
VakıfIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20044,315 okunma
2021 24. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2021 23:56
Okumaya başlamadan önce hiçbir fikrim olmamasına rağmen Asimov da Asimov diye söyleyip duruyordum. Hissetmişim demek.. :) 21 yaşında böyle bir seriyi yazmaya başlamış olması gözümde kendisini daha da yüceltti. Gerçekten muhteşem bir bilim kurgu! Ben yayımlanma sırasına göre okumayı tercih ettiğim için bu kitaptan başladım. Olayların kronolojisine göre okumak isteyenler Vakıf Kurulurken'den başlamalı, bu da böyle bir ek bilgi olsun ne yapacağını bilemeyenlere. Zaten ilk kitabı aldığınızda içinde hangi kitapla devam etmeniz gerektiğini göreceksiniz.
2026 39. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 10:57
Uzay usulü Game of Thrones gibi. Gücün muhtevası değişik sadece. Bir tarafta askeri güç ama sıfır teknoloji, diğer tarafta yüksek teknoloji ama sıfır kaynak. Şiddet kullanılmadan üstünlük kurmak mümkün mü? Seriye güzel bir başlangıç yaptık bence. Keyifle okuyorum. =)

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold