Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yaşamı; ırmaktan, çiçekten, ağaçtan öğrenebilirsiniz. Yaşamı; ağır yük altında yorgun düşmüş bir kadını izleyerek öğrenebilirsiniz. Yaşamı; ailenizin bireylerini, düşüncelerinizi gözlemleyerek öğrenebilirsiniz. Bu eğitimi size kendinizden başka hiç kimse veremez. Bu eğitimin güzelliği de burada. Bunun için izleyici bir tutum, sürekli araştıran bir beyne gerek var. Gözlemleyerek, didinerek bazen mutlu olarak, bazen gözyaşı dökerek öğrenmelisiniz.
1656 yılında, İspanyol ressam Diego Velázquez tarafından yapılan “Nedimeler” (Las Meninas) tablosu, günümüze kadar en çok incelenen ve çokça üstüne konuşulan sanat eserlerinden biri olmuştur. Velazquez, Kral IV. Felipe’nin sarayında baş ressam olarak çalışmıştır. Ressam, saray yaşamını konu alan resimlerin yanı sıra saray adamlarının, cücelerin,
Reklam
Mükemmel Günler/Perfect Days 2023
Film, her gün aynı rutini yapıp yalnız yaşayan bir insanı anlatıyor. Hayata pozitif bakmaya çalışan karakterimizin içsel dünyasında biriken derin sancılarını, kimi zaman kan bağının getirdiği çatışmanın gözyaşlarıyla, kimi zaman bir yabancının acısıyla sahnelemiş yönetmen. Ve yönetmen, filmde özellikle gölgeler üzerine bir rüya seyri çıkarmış ortaya. İzleyici için birçok anlamın çıkacağı film bence sıradan fakat düşündürücü bir yapıt olmuş. Gölgeler üst üste geldiği zaman daha mı karanlık oluyor acaba?
sahilsizim. “üzerinde uzlaşılamaz” olmamın temel nedeni bu! bir yazarı veya bir şairi, bir düşünürü veya bir sanatçıyı belirli bir kalıba, bir tanıma sokabilme istek ve beklentisi, yalnızca, kendinde “kendinden menkul” bir karar vericilik vehmeden at gözlüklü okur, izleyici, eleştirmen ahmaklığının bir göstergesidir.
Dücane Cündioğlu
Dücane Cündioğlu
Bir Tarkovsky Şaheseri Stalker
youtu.be/HO6f2SUkww0?si=... Stalker(1979)Andrey Tarkovsky Sinema dünyasının en büyülü ve gizem dolu yapıtlarından biri olan 'Stalker', izleyicisini bilinmeyen bir bölge olan 'Zone'a, dileklerin gerçekleştiği bir odayı aramak için götüren bir rehberin ve onunla birlikte bu yolculuğa çıkan iki adamın hikayesini anlatıyor. Bu gizemli ve metafiziksel dünyanın kapılarını aralarken, izleyici de karakterlerle birlikte bu bilinmezlikle yüzleşir. Karakterlerin psikolojik derinlikleri ve duygusal çatışmaları, filmi sıradan bir bilim kurgu öyküsünden çok daha öteye taşıyor. İçlerinde bulundukları durumun getirdiği gerginlik ve belirsizlik ise film boyunca sürekli artarak kendini hissettiriyor. Bilinmezlikten doğan bu kaygı hali, filmi izlerken yaşadığınız gizemli atmosferle kusursuz bir şekilde birleşiyor. Yönetmen, izleyicisini fantastik ve karanlık bir dünyaya sürüklüyor. Ortaya çıkan atmosferin çarpıcılığı ve filmin görsel olarak sunuşu, izleyiciyi etkileyen bir diğer unsur oluyor. Her bir kadraj, dikkatli bir şekilde tasarlanmış ve estetik anlamda birer sanat eseri gibi sunulmuş. Film aynı zamanda insanın iç dünyasına, arzularına ve korkularına da bir ayna tutuyor. Daha çok insan psikolojisi ve evrensel sorunları merkezine alması, filmi bir bilim kurgu öyküsünden çok daha fazlası haline getiriyor. İster dileklerin gerçekleşme ihtimaline inanın, ister inanmayın, 'Stalker' sizi sorgulamaya, düşünmeye ve kendi iç yolculuğunuza çıkmaya davet ediyor. Bu film, bir sinema klasiği olarak anılmayı fazlasıyla hakediyor.
Andrey Tarkovski
Andrey Tarkovski
Sigmund Freud
Sigmund Freud
(1954: 262), Oedipus’un yazgısındaki zorlayıcı gücün ve onun baba katli ve ensest teması
Sophokles
Sophokles
oyununa olan izleyici tepkisinin, evrensel kaderin farkındalığı olduğuna inanmaktadır. dusunbil.com/freud-oidipusu-...
Reklam
KALİTE BELGESELİ
\\ Bir hedefi var dedi-kodu mesleği; Çalışmaya gerek kalmaz önünde seveni, Okuduğu kitapla bir miligram özgüveni, Ortalığı karıştırınca kalmaz güveni. Bu iş karışıktır gün bilmez bittiğini, Söz bilmez nereye uğrayıp gittiğini, Oda nerden bilsin yüreğin kirlettiğini? İnsan aynı bencillikle tekrarlıyor düzeni. Sonucu yoktur haklılığın sebebi, Dikkat et tepkisiz izleyici! Bak yer değişti haklılığın celladı, Şerefsize bürünmüş habersiz düzeni. Ölümsüz değildir görünmeyen esareti, Belki bir rüyada buluşur kirlenmiş cesareti, Yeterki unutmasın parçalanan yürekleri, Lazım olur bir gün düşerken tutacağı eli.
Zeynep krae
Zeynep krae
çocuk oyunlarının görsel bir ansiklopedisi
Bruegel “Çocuk Oyunları” adlı eserindeki kalabalık düzenlemede herhangi bir oyun ya da figür grubunu odak noktaya yerleştirmeyerek, izleyicinin yapıtı algılama sürecini de oyunsallaştırır. Bir ipucunun peşine düşemeyen izleyici, sahnenin sunduğu oyun çeşitliliğine koşut olarak resme bakış biçimlerini çeşitlendirir. Yapıttaki ayrıntı zenginliğinin
639 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.