Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kaan Atilla Taşkın

Kaan Atilla Taşkın
@kaanatillataskin
Senarist ve Yönetmen
istanbul Üniversitesi
Trabzon
16 okur puanı
Mart 2022 tarihinde katıldı
Nasıl yaşamanız gerektiğiyle ilgili fikirlerinizi karakterlere empoze etmekten kaçınmalısınız, aksi taktirde karakterleriniz fikirlerinizin zıvanası gibi gözükür. İyi yazarlar ahlaki açıdan görüşlerini yavaşça, yüzey altından, kahramanın özel bir durumla ilgilenmesini kullanarak öykü yapısıyla ifade eder.
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
...Benzer şekilde, olay güçlü aksiyona doğru gelişirken tepkiyi geciktirmek ve seyircide o hareketin olmasını isteme arzusunu çoğaltmak daha etkilidir.
Senaryonuzun teması yazılan sahneleri ve karakterleri birbirine bağlama görevi yapan güçlü bir yapıştırıcıdır.
Sayfa 187

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çatışma
Biliyoruz ki drama çatışmadan ibarettir. Çatışma yoksa aksiyon olmaz, aksiyon yoksa karakter yok demektir, karakter yoksa hikayeniz yoktur ve hikayeniz olmayınca bir senaryonuz da olmaz.
Sayfa 22
Çoğu öyküde kahramanın genel değişimi esirken özgür olmaktır.
Reklam
Karakterler her insanoğlunun aynı anda hem sınırsız yönden özgün hemde herkesin paylaştığı niteliklerle sonsuza kadar insan olduğunu göstermek için oluşturulmuş kurgusal benliktir.
Senaryo
Çatışma kuralı estetik bir ilkeden ötedir, öykünün, senaryonun ruhudur. Öykü yaşamın metaforudur ve canlı olmak devamlı bir çatışma içinde olmaktır. Sartre'nin ifade ettiği gibi gerçekliğin özü kıtlık, evrensel ve sonsuz bir eksikliktir. Ve Heidegger'in gözlemine göre, zaman var oluşun temek kategorisidir. Biz onun durmadan daralan gölgesinde yaşarız. Yaşamımızı, hayallerimizi ve arzularımızı elde etmemize engel olan kıtlığın kuvvetleriyle bir çatışmaya girmek kahramanın onurlu bir yolculuğudur. Ve bu var oluşun gerçekliğini kavrayamamış, modern dünyanın sahte konforları tarafından aldatılmış olan ve kendini inandırdığı doğrulara başkalarının gerçekliğini mahkum eden Antagonistler, farkında olmadan Protagonist karakterlerin yoluna aydınlık olmaya devam edeceklerdir.
Senaryo
Bir öykünün kalbinde sözcüklerden daha derin şeyler vardır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Senaryo
Bütün tutarlı öyküler, duygusal bir sürecin içinde örtülü olan bir düşünceyi ifade eder.
Sayfa 111Kitabı okudu
Yapı
Hikayeyi destekleyen ve okuyucuyu içine çekecek ve onların duygusal özdeşleşmesini sağlayacak azami dramayı çatışmayı ve gerilimi sağlayan altyapıdır.
Sayfa 52
Reklam
OLAYLAR
Okuyuculara kendilerini özdeşleştirebilecekleri insani bir öğe hissettirmek için karakterlerin hayatlarındaki etkilerine göre biçimlendirilmelidir.
Sayfa 52
Karakterler
Uğruna mücadele edilecek amaçlar, üstesinden gelinecek sorunlar ve tepki verilecek olaylar olmaksızın hareket edemezler.
Sayfa 52
Hikaye
Karakterlerinizin birtakım olaylara yol açarken veya onlara tepki verirken, engelleri aşarken ve hedeflere yönelirken sergiledikleri eylemlerden oluşur.
Sayfa 52
Hikaye ve Olay Örgüsünü Anlamak
Hikaye ve olay örgüsünün işlevini anlamak için önce onların arasındaki ayrımı yapmak önemlidir. Hikaye: anlatıda kronolojik bir düzen içinde yer alan tüm öğeler. Diğer bir deyişle, zaman içindeki düz bir çizgiye yerleştirilmiş bütün karakterlerin başına gelen her şey. Olay Örgüsü: yazarın hikaye öğelerini düzene sokma biçimi; ana sahneleri ve alt sahneleri iç içe geçirmesi, gerekli durumlarda flashback'ler, flashforward'lar vs eklemesi.
Sayfa 51
Senaryo Yazımı
Mucize beklemeyin. Parmaklarınız nadiren düzinelerce altın sözcüğü bir araya getirecek biçimde tuşlar üzerinde dans eder. Daha çok günün düzeni çok çalışmak, sıkılmak, öfkelenmek ve kendinden şüphe etmek şeklindedir. İnadınız sizi duru ve heyecan dolu o anlara götürecektir.
Sayfa 27
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.