Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadirtoteles

Kurulan hayallerin çöküntüsü altında kalmak da hiç kolay değilmiş meğer!
45
Reklam
Biz insanlar bütün hikâyenin bizden ibaret oldugunu düşünürüz. Kozmosun olmazsa olmazi sanırız kendimizi. Ancak sonuçta bildigimiz kadarıyla evrenin her verinde süregelen bir jeokimyasal gücün yan ürünleriyiz. Galaksiler yildizlari, yildizlar dünyalari ve belki de gezegenler ve uydular da hayati yaratiyor olabilir. Bu durum yaşamı daha az mi, yoksa daha cok mu harika yapar?
Sayfa 111 - National Geographic
Victor Goldschmidt
Goldschmidt, Naziler için yok edilemeyecek kadar önemli bir bilim insaniydi. Eger bilimsel calismalarini Alman imparatorluğu için yapmaya devam ederse kampın dışında olmasına izin verilecekti. Goldschmidt, bilimsel bilgilerini onu tutsak eden kisilere karsi koz olarak kullanabilme firsatini gördü. Nazileri bilimsel olarak imkânsiz hedeflere yönlendirerek onlarla oyun oynadi. Savasta zafere ulastiracagina inandirdigi var olmayan mineralleri aramak icin taburlarca asker göreve gönderdi. Bu aldatmacasi her an ortaya cikabilirdi ki bu da kesin ölüm demekti.
Sayfa 103 - National Geographic

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnanç sorgulanamazdı; şüpheye yer yoktu. Ancak Descartes’e göre şüphe, bilginin başlangıç noktasıydı.
Sayfa 74 - National Geographic
Hayaller aslında birer haritaydı.
Sayfa 15 - National Geographic
Reklam
Dijital asistanlar artık yaşamımızın bir parçası haline geldi. Siri’ye yolla ilgili herhangi bir soru ya da herhangi bir sözcük sorun, web'i tarayip size etkileyici bir cevap verecektir. Siri'nin gerçeklere erisimi insanüstü düzeyde olsa bile temel bir eksiği vardır: İnsanların telefonlarını bırakıp kendi hayatlarina devam ettiklerini bilmez; cinsel haz ya da biberin acisi hakkinda en ufak bir fikri yoktur. Üstelik umurunda bile degildir bunlar çünkü o, kendi dünyasini olusturan camdan kavanozu icinde yasar. Bu durum, yapay zeka alanında "kapalı dünya varsayımı" olarak bilinir: Belirli bir görevi yerine getirmek üzere programlanan bir nesne, o programin disinda hiçbir sey bilmez. Isin ilginci, insanlar da genellikle aynı kapalı dünya sınırlamasıyla yasarlar. Bildigimiz seylerin, gelinen son nokta oldugunu varsayma eğilimine gireriz ve zihinsel olarak güncel dünyamıza sıkı sıkıya baglaniriz.
Sayfa 249 - Domingo
Egitim geriye, yani edinilmis bilgileri, yerlesik sonuçları ele almaya fazlaca sık odaklanır; oysa ileriye de bakmalı, çocuklarımızın kendi tasarlayıp insa edecekleri ve içinde yaşayacakları dünyaya da yönelmelidir. Psikolog Stephen Nachmanovitch' in yazdigi gibi, "Egitim oyunla kesif arasindaki yakin iliskiye dokunmalı, hem kesfe hem ifadeye olanak saglanmalidir. Denenmis, sinanmis ve aynı hamurdan yoğrulmuş olgulardan doğası gereği bizi çekip çıkaran keşif ruhuna gereken önem verilmelidir.
Sayfa 242 - Domingo
Aralarinda yüz milyonlarca yıl olsa da ilkel canlılar ile sirket baskanlarinin beyinleri ortak bazi sorular üretir: Sahip oldugum bilgiyi kullanmak ile yeni alanları incelemek arasindaki dengeyi en iyi nasil kurarim? Hiçbir canli ve hiçbir is, geçmiş basarilarin üzerine yaslanma lüksüne sahip degildir: Dünya öngörülemez biçimde degismektedir. Ayakta kalmayı başaranlar, becerilerini yeni ihtiyaçlar ve yeni olanaklar karşısında koruyan ve bu gereksinimlere karşılık verebilenlerdir. Nihai cep telefonu iste bu yüzden asla üretilemeyecektir. Keza, cazibesini yitirmeyen kusursuz bir televizyon programı, kusursuz bir semsiye, bisiklet yahut ayakkabi da.
Sayfa 213 - Domingo
General Mills'in baskanı James Bell'in ifadesiyle, "Bir insan ya da sirketin karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri, islerin iyi yürüdüğü başarılı bir dönemin ardindan, geçmiş yöntemlerin yeni ve degisen bir geleceğe de hatasiz biçimde uygulanabileceğine inanmaktır. "
Sayfa 209 - Domingo
Ancak sasirtici da olsa bu sürekli dönüsümlerin akilci bir yönü vardir: Bilissel kemiklesmeyi kirarlar. Benzetmek gerekirse, bütün evlilik terapistleri, eslerin birbirlerine fazla alismasi ve birbirlerini fazla dinlememeye başlamalarıyla iliskilerin zarar gördügünü söylerler: Rutinler köklesir ve onlardan kurtulmak giderek zorlasir. Ister evde olsun ister iste, degisiklik aksamalara neden olabilir ama degisiklik olmadan düsünme sürecini taze tutmak zordur.
Sayfa 208 - Domingo
Reklam
Yaratıcılığı güçlendirmede kullanilan araçlar her zaman degisime tabidir. Şaşırtıcı degildir bu çünkü yeniligi gerseklestirme yolları da devamli yenilenmeye ihtiyaç duyar. Uretken olmanin tek bir yolu yoktur.
Sayfa 206 - Domingo
Fikirler üretip bunların çoğunu çöpe atmak fazla savurganca gelebilir ama yaratıcı sürecin merkezi budur.
Sayfa 204 - Domingo
Francis Crick’in bir zamanlar dedigi gibi: "Tehlikeli bir adam varsa o da tek kurami olan bir adamdir çünkü o kuram için ölümüne savaşacaktır” Crick'e göre daha saglam yaklaşım, pek cok fikre sahip olup cogunu ölmeye birakmakti.
Sayfa 201 - Domingo
Benjamin Franklin'in dediği gibi: "Herkes ayni biçimde düsünüyorsa, kimse düsünmüyor demektir." Tablo sürekli degistiginden, basiret sahibi sirketler bereketli toprakları bulmak için tohumlarini genis alanlara yayarlar.
Sayfa 201 - Domingo
Yaratıcı dusünce yapisinin örneklerini incelemek de kendi gelenelerini kirmanin önemini gözler önüne serer. Yenilikçi kişiler kendilerini tekrarlamakla zaman kaybetmezler pek; bu nedenle birçok sanatçı, ve mucidin yaşamı dönemlere ayrılmıştır. Beethoven ve Picasso yaşlandıkça, eserleri de giderek daha çeşitli ve deneysel bir yol izler olmustu. Edison fonograf ve ampullerle başladığı kariyerini yapay kauçukla sonlandirmisti. Bu yaraticilar, kendilerini tekrarlamamayı bir strateji haline getirmislerdi. Pulitzer Odulü sahibi Suzan-Lori Parks, bütün bir yil boyunca her gün bir oyun yazma kararı aldiginda yine ayni stratejiyi izliyordu. Parks'in gerçekçi vinyetlerden kavramsal oyunlar ve doğaçlamaya uzanan oyunlar takvimine bakildiginda, her yeni oyunla, daha önceki oyunlarının kalıplarını kirdigi görülür.
Sayfa 184 - Domingo
442 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.