Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Cumhuriyet devrimlerine ordusuna başkaldıran dinsel akım Nakşibendilik idi. Atatürk bu bilinçle simgesel şapka değişimi için Nakşibendiliğin güçlü olduğu bir ortaçağ kenti Kastamonu'yu özellikle seçti."
"İnsanlık tarihinde ortaçağı yıktığı onaylanan İstanbul'un fethi, Osmanlı-İslam ortaçağının başlangıcı olmuştur. İnsanlığın her atılımı her aşaması her yeniliği her değişimi Osmanlı ortaçağının duruk yasakçı sınırlarında kalmıştır."
Reklam
"1925'te Hukuk Mektebi'nin açılışında Atatürk şöyle konuşuyordu: Evrensel genel tarihin akışında Türklerin 1453 zaferini düşününüz. Bütün bir yeryüzü insanlığa karşı İstanbul'u sonsuza dek Türk toplumuna mâl etmiş olan güç,onları yenen güç ne yazık ki yaklaşık olarak aynı yollarda bulunmuş matbaa makinasını Türkiye'ye sokulmasını engelleyen hukuk ve din adamlarını yenememiştir."
"Sivas kongresinde delegeler açıktan ant içerler: Yurdun ve ulusun mutluluk ve kurtuluşundan başka hiçbir kişisel amaç izlemeyeceğime, İttihat ve Terakki'nin diriltilmesine çalışmayacağıma, var olan siyasal partilerden hiçbirinin siyasal isteklerine yardımcı olmayacağıma Allah'ı tanıklıyarak yemin ederim."
"Devrim yasası var olan tüm yasaların üstündedir. Bizi öldürmedikçe, bizim kafalarımızdaki akımı boğmadıkça başladığımız devrim ve yenileşme bir an bile durmayacaktır. Bizden sonraki dönemlerde de böyle olacaktır." Atatürk
"Kemalizm" Türk Devriminin ve gerçek Atatürkçülerin yol haritasıdır... "Yeni emperyalizmin" tuzaklarına düşmeden ve pusulasız kalmış bir gemi gibi sağa-sola yalpalamadan ulus devletimize ve Cumhuriyetimize sahip çıkmak isteyenler; içtenlikle "faşizme geçit yok" diye haykıranlar; çağdaşlaşma ve aydınlanmanın yollarının yeniden açılmasına katkıda bulunmak isteyenlerin en başta gelen görevi Kemalizmi anlamak ve anlatmak olmalıdır.
Sayfa 135 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Düşünce özgürlüğü yolunu açan, demokrasinin yolunu da açar.
Sayfa 154 - Telgrafhane YayınlarıKitabı okudu
ATATÜRK'ÜN İLKELERİ
Bir ulus ki, uygarlıkta çağının üzerine çıkar, çağını aşar, o ulus tam bağımsız olur. Bir ulus etkilenmekten kurtulup, etkiler hale, etkileyici hale gelirse, dünya ortasında tam bağımsızlaşır.
Sayfa 112 - Telgrafhane YayınlarıKitabı okudu
Emperyalizme karşı çıkmış, batı emperyalizmine karşı bir Ulusal Kuruluş Savaşı vermiş Küçük Asyalı bir önderin, batıya yönelmesindeki bu tutkulu (ihtisaslı) isteği karşısında sorulabilir: "Neden?" Nedenini, Mustafa Kemal Atatürk, eylemiyle verir: Ulusal Kurtuluş Savaşı veren bir ulus, özgürlük ve bağımsızlık gibi, aslında batılı olan iki değere varmak için savaşmaktadır. Ortaçağın değerleri değildir özgürlük ve bağımsızlık. Sorun, kökleri Ege bölgesine inen batı uygarlığının değerler dizgesine (değerler sistemine) katılmaktır. Ulusal Kurtuluş Savaşı, aslında, her halk için gecikmiş bir hümanizma demektir.
Sayfa 79 - Telgrafhane YayınlarıKitabı okudu
HÜMANİZMA AÇISINDAN ATATÜRK DEVRİMCİLİĞİ
Avrupa, batı, Atatürk için bir imrenme, öykünme (taklit) kaynağı değil, bir tarihsel aşama gerçeğidir. Anadolulu bir halk olmak, Atatürk'e göre, Avrupalı olmak, batılı olmak için yeter tarihsel bir nedendir.
Sayfa 79 - Telgrafhane YayınlarıKitabı okudu
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.