Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ceyhun Atuf Kansu

Ceyhun Atuf KansuBalım Kız Dalım Oğul yazarı
Yazar
8.4/10
80 Kişi
363
Okunma
68
Beğeni
5,7bin
Görüntülenme

Hakkında

7 Aralık 1919 günü Bostancı'da dünyaya geldi. Babası, uzun yıllar Erzurum milletvekili olarak mecliste görev alan siyasetçi ve eğitimci Nafi Atuf Kansu, annesi eğitimci Müfdale Hanım'dır. Küçük yaşta annesini kaybetti. Babasıyla birlikte 1921'de Ankara'ya gitti. 1938 yılında Ankara Gazi Lisesi'ni bitirdi. İlk şiirini okul dergisinde yayımladı. 1938 - 1944 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp öğrenimi gördü. Tıp öğrenimi sırasında doğa, çocuk, yurt sevgisini işlediği ilk şiir kitaplarını yayımladı (Bir Çocuk Bahçesi'nde, Bağbozumu Sofrası). Bu okuldan mezun olduktan sonra Ankara Numune Hastanesi’nde çocuk hastalıkları alanıyla ilgilendi. Bir yandan da Altındağ mahallesi'nde açtığı bir poliklinikte gecekondu mahallesi çocuklarına sağlık hizmeti götürmeye çalıştı. Çocuklar Gemisi adlı kitabını yayımladı. Kendi isteğiyle gittiği Tokat - Turhal'da 11 yıl çalıştı. Bir yandan Turhal Şeker Fabrikası'nın çocuk doktoru olarak çalışırken, diğer yandan şiir kitapları yayımlamayı sürdürdü (Yanık Hava, Haziran Defteri ve Yurdumdan). 1959 yılından itibaren Ankara'da Ankara Şeker Fabrikası ile Şeker Şirketi Genel Müdürlüğü 'nde doktorluğu sürdürdü. Bu dönemde Ankara Radyosu'nda yaptığı Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal ve dil konuları üzerine konuşmalarıyla tanındı. Bağımsızlık Gülü kitabıyla 1965-1966 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, Sakarya Meydan Savaşı kitabıyla 1970-1971 Behçet Kemal Çağlar Ödülü'nü aldı. Etimesgut Şeker Fabrikası'nda çocuk doktorluğu görevinde iken kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi. 17 Mart 1978 günü Ankara'da toprağa verildi İlk şiiri lise öğrencisiyken arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Filiz adlı okul dergisinde 1938'de yayımlandı. Ardından şiirleri İnkılapçı Gençlik, Ülkü, Yücel, Millet, İstanbul gibi dergilerde yer buldu. Olgunlaşmış bir şiirle kuşağının önde gelen temsilcileri arasında yerini aldı. Bu dönemdeki şiirlerinde toplumsal sorunlara ağırlık verdi. Halk dilinden, halk söyleyişlerinden geniş biçimde yararlanarak, halkın özlemlerini, sevinçlerini, acılarını ve yaşama savaşımını coşkulu bir söyleyişle dile getirdi. Şiirlerinin kaynağını hoşgörü, insanlık sevgisi, ulusal bağımsızlık ve doğa oluşturdu. "Çocuk" dergisinde masalları, Vakit ve Ulus gazeteleri ile Varlık ve Seçilmiş Hikayeler dergilerinde öyküleri de yayınlandı. 1986'dan başlayarak adına bir şiir ödülü kondu.
Unvan:
Şair,Doktor
Doğum:
Bostancı, 7 Aralık 1919
Ölüm:
Ankara, 17 Mart 1978

Okurlar

68 okur beğendi.
363 okur okudu.
8 okur okuyor.
185 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Direnmek ve dövüşmek sizin elinizdedir Sizin elinizdedir ateşi yaymak.
Sayfa 103 - Bilgi Yayınevi - 1. Basım - Nisan 1991Kitabı okudu
bak ben sana bir caddeyim üzerimden geçtiğin her sabah, bir ağacım ben sana, bir akasya, gölgemde otobüs beklediğin.
Reklam
Vardım dünya bostanına Döndüm dolandım hiç oldum.
Nedir bu aşağılık duygusu ?Türk yaşama yolunu bulamayacak mısınız?Ne Mutlu Türk'üm diyene! benim en anlamlı çığlığımdır.
Sayfa 150 - TelgrafhaneKitabı okudu
“Dokunma gözlerim yağmur doludur, Bulutlar içimin derinliğinde.”
Ceyhun Atuf Kansu
Ceyhun Atuf Kansu
Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum Bütün çiçekleri getirin buraya, Öğrencilerimi getirin, getirin buraya, Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer Bütün köy çocuklarını getirin buraya, Son bir ders vereceğim onlara, Son şarkımı söyleyeceğim, Getirin getirin...ve sonra öleceğim.
Ceyhun Atuf Kansu
Ceyhun Atuf Kansu
Reklam
Dünyanın bütün çiçekleri…
💐 …..Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Ben mezarsız yaşamayı diliyorum, Ölmemek istiyorum, yasamak istiyorum, Yetiştirdiğim bahçe yarıda kalmasın, Tarumar olmasın istiyorum, perişan olmasın, Beni bilse bilse çiçekler bilir, dostlarım, Niçin yaşadığımı ben onlara söyledim, Çiçeklerde açar benim gizli arzularım. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Okulun duvarı çöktü altında kaldım, Ama ben dünya üstündeyim, toprakta, Yaz kış bir şey söyleyen toprakta, Çile çektim, yalnız kaldım, ama yasadım, Yurdumun çiçeklenmesi için daima yaşadım, Bilir bunu bahçeler, kayalar, köyler bilir. Simdi sustum, örtün beni, yatırın buraya, Dünyanın bütün çiçeklerini getirin buraya….
Ceyhun Atuf Kansu
Ceyhun Atuf Kansu
👩🏻‍🏫👨🏻‍🏫 MESLEĞİNE GÖNÜL VEREN TÜM ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN 🌸🌺🌹🌷🌼

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
1/10 puan verdi
Bağımsızlık Gülü
Bağımsızlık Gülü
Ceyhun Atuf Kansu
Ceyhun Atuf Kansu
Ceyhun Atuf Kansu, Kuvay-ı Milliyecidir. Onun 'Bağımsızlık Gülü' adlı şiir kitabı bunun en canlı örneğidir. Ceyhun Atuf Kansu'nun bu kitabında yer alan şiirleri; onun, halkçı, ilerici, devrimci ve yurtsever yönünü gösterir. Onun için söylenen, 'Ceyhun Atuf Kansu, Kuvay-ı Milliye pınarının en arı suyudur' sözü yerinde bir değerlendirmedir. Halkçılık, ulusçuluk ülkülerini benimseyen şairin bağımsızlık ve özgürlük temeline dayanan, örnek Türkçeyle yazılmış çok güzel denemeleri de vardır.
Bağımsızlık Gülü
Bağımsızlık GülüCeyhun Atuf Kansu · Cumhuriyet Yayınları · 199927 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Bizde Atatürk Aşkı Tükenmez
Yazarını ilk defa duyup kendisinden okuduğum ilk kitaptı. Çok beğendim. Birçok konuda bilgi sahibi oldum. Birçok şeyi bir kez daha düşündüm, eleştirdim. Atatürk'ü, Atatürkçülüğü bir kez daha anladım. Atatürk'ün nasıl bir devrimci olduğunu ve bizim de şimdi onun arkasından neler yapmamız gerektiğini tam olarak anladım. Çünkü o bize
Yurdumuzu Şen Edeceğiz
Yurdumuzu Şen EdeceğizCeyhun Atuf Kansu · Cumhuriyet Kitapları · 07 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
"...Geyve dağlarından kekiktir saçtığımız: Koklayana bu yurttur, verilesi değil; insan bir sevdi mi, Anadolu anadır, kardaştır, yârdır hiç ayrılası değil." Anadolu'nun her bir toprağından, her bir köşesinden sesleniyor Ceyhun Atıf Kansu. Aslında bu kitap, Türkiye radyolarında yayımlanan "Anadolu Albümü"nün tümünü oluşturmaktadır. Sohbet havasıyla kaleme alınmış kitap boyunca Anadolu'nun çeşitli yerlerini tanıyor ve onların tarihlerine kısa bir göz atıyoruz. Muş ovası ile başlayan yolculuk, Erzurum, Sivas, Konya, Ankara, İzmir, Ürgüp, Akşehir, Bursa, İstanbul ve daha onlarca şehirle devam ediyor. En sonunda da Geyve Boğazı'nda durağımızı sonlandırıyoruz. Kitabı oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. İlk olarak insanı hiç yormayan bir dili var. Ayrıca, Anadolu'yu yer yer türküler ile yer yer de halk ozanları, bitkileri, âşıkları, tarihî yapılarıyla tanıtması kalbime taht kurdu. Özellikle halk ozanlarından, şairlerimizden şiirlere yer verdiğini görünce çok mutlu oldum. Bu kitaba kütüphanenizde bir yer vermenizi tavsiye ederim.
Balım Kız Dalım Oğul
Balım Kız Dalım OğulCeyhun Atuf Kansu · Bilgi · 2018160 okunma