Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural

Adem Güneş

0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural Sözleri ve Alıntıları

0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural sözleri ve alıntılarını, 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural kitap alıntılarını, 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bazı anne babalar çocuklarına hiç vurmadıklarıyla övünürler. Hâlbuki aynı anne babalar çocuklarına duygusal şiddet uyguladıklarını çok defa fark etmezler...
Sayfa 185
Mutsuz, huzursuz kişilerin en belirgin özelliğidir, bir savaştaymışcasına hayatı yenmeye çalışmak... Oysa yaşam bir tsunami gibidir... İnsan onun üstünde sörf yapmayı öğrenirse boğulmaktan kurtulur...
Sayfa 127
Reklam
Sallayarak uyutmak, çocuğun algısını bozarak uyutmaktan başka bir şey değildir… Bu, çocuğun zihinsel gelişimine olumsuz etki eder... Sersemletir çocuğu… Çocuğu hızlı hızlı sallayarak uyutmak yerine, hafif hafif dokunarak, ninni söyleyerek, hikâye okuyarak ve gerçek yaşam algısını değiştirmeyerek uyutmak doğru bir pedagojik davranıştır.
Sayfa 101
Baskı ile söz dinleyen çocuklar, edilgenleşir... Kendi gibi olmak yerine istendiği gibi olmayı öğrenir... Böylesi bir hâl, çocuğun kendini kaybetmesi, başkalarının istediği kalıba girmesi demektir...
Sayfa 37
Çocuk ruhu, insanı iyi eder... Onun kaygısızlığı yetişkine iyi gelir...
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
Bir çocuğun annesini emme süreci iki yıldır. Bu süre içinde ikinci bir bebek söz konusu olursa ilk çocuğun süt alma hakkına girilmiş olur ve bağlanmışlığına zarar verilir.
Sayfa 89
Her çocuk özeldir. .. Ve her çocuğun kendine has bir yaratılışı vardır. “Mizaç”tır bunun adı... Her çocuğun mizacı diğer çocuklardan farklıdır. Çocuk yetiştirmenin en önemli tarafı, çocuğu mizacını bozmadan yetişkinlik yıllarına eriştirmektir. Mizacının bozulmaması ise çocuğun kendini güvende hissettiği bir ortamda bulunmasıyla mümkündür. Sürekli engellenen ve çocukluğu eleştirel bir ortamda geçen kişinin mizacını ortaya koyabilmesi imkânsızdır... Mizacı gereği cıvıl cıvıl olan bir çocuğun cıvıltısını “gürültü yapıyor” diye engellemek, onun mizacının ortaya çıkmasını da engellemektir. Bir çocuğun başına gelecek en kötü şey, var olduğu hali ile mizacını ortaya koyamaması, kendinlik bozukluğu yaşamasıdır.
Anne babanın kitap okuma alışkanlığı yokken, çocuktan kitap okumasını beklemek, çocuğun kendini baskı altında hissetmesine yol açar.
Sayfa 87 - Timaş Yayınları, 20. Baskı, Ekim 2022.Kitabı okudu
Çocuğun annesine bağlanması, uçmak üzere olan uçağın yerde hız kazanması gibidir. Anneye güvenle bağlanabilen çocuk, uçabilecek güce erişir. Kolayca havalanır, kendi başına uçar. Güvenli bağlanamamış çocuk, yeterli hıza erişememiş uçak gibi, uçmakta zorluk çeker.
Reklam
Duygusal ihtiyaçlar ‘vaktinde ve yeterince’ giderildiğinde güven duygusu gelişir.
Bir çocuğun annesini emme süreci iki yıldır. Bu süre içinde ikinci bir bebek söz konusu olursa ilk çocuğun süt alma hakkına girilmiş olur ve bağlanmışlığına zarar verilir. Dolayısıyla bu sürenin bitiminde çocuk sahibi olmayı bekleyen bir anne, çocuklarının yaş farkını en az üç olarak belirlemiş olur... Ancak çocuğun üç yaş döneminde kardeş sahibi olması tavsiye edilmez. Çünkü bu dönemdeki çocuk benmerkezcidir; her şeyin kendisine ait olmasını ister, annesini kardeşiyle paylaşamaz. Çocuğun dört yaşında kardeşinin olması idealdir. Bu dönemde çocuk anneden ayrılmıştır... Okul, arkadaşlar ve çevreyle bağ kurmaya başlamıştır...
Çocuk, yetişkinin oyuncağı değil, yaşama hazırlanan bir aziz misafirdir.
Çocukla iletişimde ‘sadelik’ esastır. Cümleler ne kadar kısa ve ‘bağlaçsız’ olursa iletişim de o kadar kaliteli olur.
1.053 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.