Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Soruda İlkellerde Din, Büyü , Sanat, Efsane

Sedat Veyis Örnek

100 Soruda İlkellerde Din, Büyü , Sanat, Efsane Gönderileri

100 Soruda İlkellerde Din, Büyü , Sanat, Efsane kitaplarını, 100 Soruda İlkellerde Din, Büyü , Sanat, Efsane sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda İlkellerde Din, Büyü , Sanat, Efsane yazarlarını, 100 Soruda İlkellerde Din, Büyü , Sanat, Efsane yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir Zulu’lu, timsahlarla dolu bir nehri geçeceği zaman
Yerliler özellikle hayvanlardan gelecek tehlikeleri uzaklaştırmak için, çekindikleri hayvanların boynuz, diş, pençe vb. şeylerini onlara karşı birer korunma, birer sempatik büyü aracı olarak kullanırlar. Örneğin bir Zulu’lu, timsahlarla dolu bir nehri geçeceği zaman bir parça timsah pisliği çiğner ve üstüne serper
Sayfa 144 - PDFKitabı okudu
sempatik büyü
Zararlı bir hayvanın zararından korunmak için, o hayvana ait herhangi bir şeyi taşımak çok eskiden beri uygulanan sempatik bir büyü şeklidir.
Sayfa 144 - PDFKitabı okudu
Reklam
«okunmuş» su...
Gelişmiş kültürlerde de görülen bu pratiklerde büyüsel sözler «okunmuş» maddelerin yenilmesi ya da üzerleri yazılı küçük tabletlerin, kâğıt parçalarının yutulması, obje ile büyüsel gücü temasa getiren bir işlem biçimidir.
Sayfa 144 - PDFKitabı okudu
«Parça bütüne aittir» ilkesi
«Parça bütüne aittir» ilkesi, parçaya sahip olanın, bütüne de sahip olacağı düşüncesini doğurur. Buna göre, birinin saçına sahip olan ya da tırnak, kirpik, elbise parçası, diş, pislik, idrar vb. gibi şeylerini elde eden kimse, söz konusu olanın üzerinde olumlu ya da olumsuz büyüsel bir etki gücüne sahip demektir.
Sayfa 143 - PDFKitabı okudu
J. G. Frazer, (Altın Dal) adlı ünlü araştırmasında
«The Golden Boughx» (Altın Dal) adlı ünlü araştırmasında büyüyü bilimle bağıntısı yönünden de inceleyen J. G. Frazer, bilimin büyü ile olan yakın bağıntısı üzerinde durarak; büyünün bir çeşit ilkel bilim olduğunu, bilimin doğmasına kaynaklık ettiğini; büyü mekanizmalarının ve edimlerinin aynı biçimde işleyip, aynı sonuçlar doğurduğunu ileri sürerek: «Büyünün dayandığı esaslar modern biliminkinin aynıdır; büyücü aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağına inanmaktadır» demektedir (s. 48).
Sayfa 138 - PDFKitabı okudu
Din ve Büyü arasındaki farklardan
9. Din genellikle büyüyü ve büyüsel işlemleri reddeder. Oysa büyü, amacına varmak için gerektiğinde dine, onun kutsal kitabına, peygamberlerine ve azizlerine başvurur, onların yardımını sağlamaya çalışır.
Sayfa 138 - PDFKitabı okudu
Reklam
Din ve Büyü arasındaki farklardan
4- Din yasakları bozulunca günah işlenmiş olur; oysa büyü bozulunca bir günah işlenmiş olmaz
Sayfa 138 - PDFKitabı okudu
Öte yandan «evvelce bir raslantı sonucu bir araya gelmiş olan kimi olaylar ve benzerlikler», «çağrışımlar», «analojik sonuçlara varma» gibi psiko-mental yaşantılarla, «doğayı ve doğa yasalarını bilmeme» ile «batıl inançların kuramsal durumlardan uygulamaya geçişi» gibi nedenler de büyü inancını ve uygulamalarım oluşturan etmenler arasında sayılır.
Sayfa 136 - PDFKitabı okudu
istekle gerçeğin ayırt edilememesi,
İlkel düşüncede, çoğu zaman, istekle gerçeğin ayırt edilememesi, «insanı salt istekle bir başkasına zarar vermeye» ya da «istediği şeyin benzerinin gerçekte de olacağına» inandırmıştır.
Sayfa 136 - PDFKitabı okudu
83 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.