Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

100 Soruda Türk Basın Tarihi

Hıfzı Topuz

100 Soruda Türk Basın Tarihi Gönderileri

100 Soruda Türk Basın Tarihi kitaplarını, 100 Soruda Türk Basın Tarihi sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda Türk Basın Tarihi yazarlarını, 100 Soruda Türk Basın Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vakit gazetesi 1929'da ilk yarışmalardan birini düzenliyor. Vakit ogünlerde Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü'nü yayınlamaya başlıyor. Yazılarda bilinçli olarak bazı yanlışlar yapılıyor. Bu yanlışları bulanlara Çalıkuşu romanı hediye ediliyor.
Sayfa 190 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Aziz Nesin:
Günün birinde "Türk halkı aptal ve enayidir. Yüzde 60'ı aptaldır. Bu tüm Türkiye aptaldır demek değildir" dedi ve kıyametler koptu. Onun ardından da şöyle dedi "Türk insanının aptallığın­dan ve tembelliğinden söz ederken nezaketen sahtekârlığından bahsetme­miştim. Biz aynı zamanda sahtekâr milletiz."
Sayfa 188 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Reklam
Turan Dursun'nu, ölümünden yaklaşık bir ay önce Cağaloğlu'nda rastla­mıştım. "Sıra bende, dedi, biliyorum beni de öldürecekler. Tehdit mektupları geliyor, ama yapacağım bir şey yok!" Prof. Muammer Aksoy, Ocak 1990'da öldürülmüş, onu Martta Çetin Emeç izlemişti. Turan Dursun her gün şeriatçı çevrelerden gelen tehditler altında yaşamını sürdürüyordu.
Sayfa 156 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Çağdaş Gazeteciler Derneğinin yayınladığı bir rapora göre 1992-1993 yıları 160 yıllık Basın tarihinin en karanlık dönemi olarak nitelendirilebi­lir. Bu dönemde öldürülen gazeteci sayısı adeta rekor derecede artmış.
Sayfa 154 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Davaların dökümünde Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın "Basına dava açma" rekorunu elinde bulundurduğu belir­lendi. Nitekim Özal, Sepetçiler Kasrında, "Basın sayesinde zengin oldu­ğunu ve bir milyar liraya yakın tazminat aldığını" açıkladı.
Sayfa 153 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Basın Konseyi'nin yayın organı Özgür Basın 1990 yılım şöyle anlatı­yor:"Türk Basını 1990'da alışılmış bir kara yıl daha yaşadı. 1990 içinde, birincisi silahlı sindirme, cinayet ve başıbozuk grupların taşlı sopalı saldı­rısı; İkincisi güvenlik birimlerinin ve bazı işgüzarlann keyfi davranışı; üçüncüsü yasal görünümlü anayasa-dışı hukuksal baskı ve nihayet dör­düncüsü dava açma, toplatma, basımevi kapatma, gazete merkezlerinde arama, gözaltı ve tutuklama, dövme, yayın durdurma türünden ağır baskı­lar, 1990 yılında Türk basınının gündelik meslek hastalıkları halinde sürüp gitti."
Sayfa 148 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Reklam
Milli Güvenlik Konseyi 1962 Anayasasına kesinlikle karşıydı. Yeni bir Anayasa hazırlamak için bir Danışma Meclisi oluşturuldu. Bu tasarı Mecliste 7'ye karşı 120 oyla kabul edildi. (23 Eylül 1982). Milli Güvenlik Konseyi bazı ufak değişiklikten sonra tasarıyı 19 Ekim 1982’ de kamuoyu­na duyurdu. Kenan Evren yaptığı bir konuşmada Anayasayı tanıtma ko­nuşmalarının eleştirilmesinin yasak olduğunu bildirdi.
Sayfa 142 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Yine aynı belgeye göre Havadis gazetesi ilk kuruluşunda örtülü öde­nekten 55 bin lira, Necip Fazıl Kısakürek ise 27 Mayıs'a kadar 147 bin lira almıştır. Kararnamede Orhan Seyfı Orhon'a ve Yusuf Ziya Ortaç'a örtülü öde­neklerden çeşitli tarihlerde 100 bin liraya yakın para verildiği belirtilmek­tedir. Peyami Safa da Başbakanlığa çeşitli tarihlerde dilekçeler göndererek yardım istemiştir.
Sayfa 114 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
6-7 Eylül olayları birtakım kışkırtmalarla düzenlenmiş fakat sonra Hükümeti önceden umulmayan bir ölçüde güç durumda bırakmış, Devle­tin başına türlü belâlar açmış bir konudur.
Sayfa 110 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Halk umduğunu bulamamıştır DP döneminde. Fiyatlar ucuz­lamamış, gelirler artmamış, hayat pahalılığı durmadan yükselmiştir. Birta­kım partililer görevlerini kötüye kullanarak yolsuzluklara yol açmıştır. Kara borsa ve vurgun işlerine adları karışanlar vardır. Particilik endişesi ile bunların korunduğu görünmektedir. Yolsuzlukların ortaya çıkartılması alerji yaratmaktadır partide.
Sayfa 107 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Reklam
DP iktidarının ilk yılları basının mutlu bir dönemidir. Kovuşturmaya uğrayan, tutuklanan gazeteci yoktur. Hükümetle gazeteciler arasında ge­nellikle yakın ilişkiler kurulmuştur. Gazete sahipleri ile Başbakan Adnan Menderes arasında bir balayı dönemi başlamıştır o yıllarda. Ahmet Emin Yalman buna "Altın devri" diyecektir.
Sayfa 106 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
1939 Eylül'ünde İkinci Dünya Savaşı patlak verir. Bütün dünyada ger­ginlik artar, olağanüstü önlemlere yönelinir. Türkiye savaşın dışındadır ama. 1940 Kasım'ında İstanbul bölgesinde sıkıyönetim ilân edilecektir. Artık savaş bitene kadar Hükümet bu sınırsız yetkileri kullanacaktır. Basın özgürlüğünün hiç lâfı olmaz bu dönemde. Bakanlar Kurulu gerekli gördüğü anda dilediği gazeteyi, dilediği sürece kapatacaktır.
Sayfa 96 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Yunus Nadi'nin İstanbul'da çıkardığı Yeni Gün gazetesinin baskı makinesi bir gece Tophane'den eski bir gemiye yükletilerek İnebolu'ya kaçırılmış oradan da araba ile Kastamonu yoluyla Ankara'ya getirilmiştir. 1 Eylül 1921'de Yeni Gün Ankara'da çıkmaya başladı ve Millî Mücadele akımının önemli organlarından biri oldu. Cumhuriyetin ilânından sonra yeniden İstanbul'a dönen Yeni Gün, kısa bir süre sonra 7 Mayıs 1924'te yerini Cumhuriyet'e bırakacaktır.
Sayfa 76 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Türkiye'de ilk yerli haber ajansı 1911'de kurulan Osmanlı Telgraf Ajansı'dır (1911-1914). Salih Gürcü adlı bir kişinin kurduğu bu ajans, Devletten bazı yardımlar elde ediyordu. Havas ve Reuter Ajanslarıyla im­zalanan anlaşmalar gereğince de Osmanlı Telgraf Ajansı bu ajansların Türkiye'de haberlerini yayma tekelini almıştı. Gerçekte bu ajans Havas ve Reuter'in örtülü bir örgütüydü.
Sayfa 68 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
Basın tarihimizde en çok iz bırakan kişilerden biridir Ahmet Rasim (1865-1932). Gazeteciliğin her dalında çalışmış, mesleğin bütün sıkıntıla­rına katlanmış ve tam 46 yıl gazetecilik yapmıştır.Çağdaşları arasında kendini onun kadar gazeteciliğe veren kişiler parmakla sayılacak kadar azdır.
Sayfa 66 - Gerçek Yayınevi, Yeniden Yazılmış İkinci Baskı: 1996Kitabı okudu
74 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.