Türkiye'nin Miladı

Puan

8.610 üzerinden
27 kişi
2017 55. kitabı
12 eylül faşizmi 1960 yılı 27 mayıs devriminin ülkemize getirdiği kırıntıda olsa 61 anayasasını ve beraberindeki kırıntı özgürlükleri yok etmek için yerli yabancı para babaları tarafından abd eliyle tezgahlanmış faşist bir darbedir. Bu faşist darbe yüzlerce gencin hayatını çalmış yüzbinler ce insanın baskı işkence ve zülüm görmesine neden olmuştur.Bu darbe ile işçi hakları budanmış sendikalar kapatılmıştır suçsuzluğu masumluğu gün gibi ortada olan Erdal Eren gibi onlarda ilerici yurtsever idam edilerek katledilmiştir .. halk üzerinde yıllarca süren baskılar ve günümüze dek gelmiş gerici faşist yasalar hala halka zulum etmektedir
·239 syf.·
2017 64. kitabı
Yıllarca osmanlı tarihini dinlemekten bıktıysanız ve birazda kendi yakın tarihimi öğrenmek istiyorum diyorsanız Rahmetli Mehmet Ali Brandin yazdığı bu kitabı ve belgesellerini izlemenizi tavsiye ederim. Çok akıcı ve güzel.
12 EylülMehmet Ali Birand · Doğan Kitap · 2010117 okunma
Ters Köşe Final Sevenler Buraya!
Bazı hikâyeler tam tahmin ettiğin gibi ilerler. Bazılarıysa son sayfada tüm bildiklerini sorgulatır. 🤯 Ters köşeleri seviyorsan, seni sonuna kadar merakta bırakacak 3 kitap önerisini keşfetmeye hazır ol!
2018 116. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2018 16:03
Dikkat spoiler içerir. Araştırmacı gazeteci olan yazarın 12 Eylül 1980 askeri darbesinin nasıl geliştiğini aşama aşama, belgelere ve o dönemi yaşamış önemli insanların ifadelerine dayanarak anlattığı önemli bir araştırma eseri. Fahri Korutürk'ün Kara Kuvvetleri Komutanlığına Ali Fethi Esener'i atamak istememesi yüzünden 3 komutanın emekliye ayrılması ve Ege ordu komutanı Kenan Evren'in Kara Kuvvetleri Komutanı olması ile sürecin başladığını anlatıyor. Sonrasında Milliyetçi Cephe döneminde yaşananlardan sonra askerin Ecevit'i istemesi ama CHP döneminin de yaralara merhem olmamasından dolayı askerin siyasilere beslediği güvensizlik, sıkıyönetim olmasına rağmen askere yetki verilmemesi sebebiyle ülke çapında yaşanan anarşi ve kuvvet komutanlarının bu durumdan rahatsız olması anlatılıyor. Sonrasında ekonominin kötüye gitmesi ve hükümetlerin IMF ile anlaşmak istememesi, Sovyetler'in Afganistan'ı işgali ve Humeyni ihtilalinden sonra Türkiye'nin ABD NATO ve Avrupa için öneminin artması ve istikrarının zorunlu hale gelmesinin ihtilalin sebebi olduğu anlatılıyor. AP CHP koalisyonunun kurulamaması, MSP'nin çekimser tavrı, Demirel'in erken seçim isteği, yasaların çıkmaması, Cumhurbaşkanı seçilememesi, askerin uyarı mektubuna rağmen bir şey yapılmaması, 24 Ocak kararlarının uygulanmasında yaşanan güçlükler ve diğer sebeplerden dolayı Bayrak harekatı tarihinin 11 Temmuz'dan 12 Eylüle çekilmesi anlatılıyor. Ve sonunda darbenin gerçekleştirilmesi, önce Feyzioğlu'nun sonra da Bülent Ilısu'nun başbakanlığa düşünülmesi, yurt dışında darbeye verilen tepkiler, vekil cumhurbaşkanı Çağlayangil'in tutumu, Türkeş'in bir asteğmen vasıtasıyla darbeyi öğrenip ortadan kaybolması ve diğer gelişmeler anlatılıyor. O dönemle ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.
2025 22. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2025 00:00
Kitabın adı:12 Eylül (Türkiye 'nin Miladı) Yazar adı:Mehmet Ali Birand Hikmet Bilâ,Rıdvan Akar Sayfa sayısı:288 Terörü yok etmek için yapılan bir eylem 12 Eylül. Terörü yok etmek amacıyla yapılan bu eylemde Terörü yok etme dışında herşey yapıldı. Daha 17 yaşındaki gençlerin yaşı bir gecede büyütülüp idam etmeler tek yönlü tutuklamalar sanatçılara gözdağı vermeler haksız yere tutuklamalar o günlerden kalma . Bizden ol ne yaparsan yap ,bizden değilsen tutuklanır yatarsın . Hatta yaşına sağlığına bakmadan. Ahhhh Türkiyem ne hale getirdiler seni....
12 EylülMehmet Ali Birand · Doğan Kitap · 1999117 okunma