Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

150'likler

İlhami Soysal

150'likler Sözleri ve Alıntıları

150'likler sözleri ve alıntılarını, 150'likler kitap alıntılarını, 150'likler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiçbir korkuya benzemez halkını satanın korkusu
Damat Ferit, daha 22 Eylül'de, İngiliz polislerinin koruması altında Orient Ekspres ile Fransa'ya kaçmış, Nice şehrine yerleşmiştir. İstanbul'da kalanlar ve eş dost evlerine sığınarak saklananlar, ne yapacaklarını bilemezler. Bunlardan Hakkari Mutasarrıfı Osman Nuri (Kadri), Bolu Mutasarrıfı iken, Kuvai Milliye hareketini bir
9 Eylül 1922'de Yunan Ordusunu İzmir'de denize döken T.B.M.M. orduları Bursa ve İzmit üzerinden İstanbul'a doğru yürüyüşlerine devam ederken, İngiliz, Fransız ve İtalyanlar, Mustafa Kemal Paşa'ya Mudanya'da bir ateşkes görüşmesi önerirler. 11 Ekim'de Mudanya Ateşkes Anlaşması imzalanır. Lozan'da bir barış andlaşması yapılması için karar alınır.Dokuz gün sonra, Türk Ordularının temsilcisi olarak 100 jandarma eriyle Refet Paşa (Bele) İstanbul'a girer, 1 Kasımda, Ankara'deki T.B.M.M. Saltanatın kaldırılmasını kararlaştırır. Aynı gece Refet Paşa, Ankara'dan aldığı emir gereğince Yıldız sarayında Sultan Vahideddin'i ziyaret edip Padişahlığının son bulduğunu Halife'ye bildirir. Dört gün sonraysa Refet Paşa bir beyanname ile, T.B.M.M. Hükümeti adına İstanbul'un yönetimini resmen devraldığını açıklar. Son Osmanlı Devleti Hükümetine, —Tevfik Paşa (Okday) Hükümeti— de, «görevlerinin sona erdiği, evlerine çekilip oturmaları» ihtar edilir.
Reklam
Büyük Zaferden iki yıl, Lozan Barış Andlaşmasından 11 ay sonra yayınlanan 150'likler listesinde yer alanların büyük çoğunluğu, o tarihte zaten çoktan yurt dışındadırlar. özellikle, bu listenin as kişileri, daha Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kaderinin belli olduğu, Mudanya bırakışmasının yapılacağı günlerde tası tarağı toplayıp kapağı yurt dışına atmışlardır.
:D :D
Bu adam sekiz okka etle gezmiş olsa arkasına bir kedi bile takılmaz.
Başta Dürrizade Abdullah ve Mustafa Sabri Hoca olmak üzere İngiliz sömürgesi Mısır'a kaçanların sayısı hayli kabarıktır. İngiliz Hükümeti, bu işbirlikçilerinin pek azına kısa bir süre arka çıkar ve paraca destekler. Sonra, kişisel serveti olmayanların pek çoğu orada ve oradan gittikleri başka yerlerde çok kez işsiz güçsüz ve sefalet içinde günlerini geçirmişlerdir.